A jegybankelnök finoman figyelmezteti a kormányt
Utoljára módositva: 2014-08-14 10:42:45

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója

Négy fontos gazdasági üzenetet fogalmazott meg legutóbbi sajtóértekezletén a BNR kormányzója, Mugur Isărescu. Szerinte a következőkben mindenekelőtt a strukturális reformokra, a munkahely-teremtésre, az újító tevékenységre, a pénzek elköltésére kell összpontosítani.
A Román Nemzeti Bank kormányzója ritkán tart sajtóértekezletet, ám akkor mindig fontos közölnivalója van. Most sem az újságírókhoz, a kereskedelmi bankok vezetőihez vagy pedig az állami jegybank illetékeseihez szólt tulajdonképpen, hanem finom figyelmeztetését a döntéshozókhoz intézte.

Az euró és a Kárpátokat átszelő sztráda

Amennyiben Románia csatlakozni kíván az euróövezethez, akkor eleget kell tennie vállalt strukturális reformjainak. Mindez elsősorban a választások évében érvényes, amikor a Nemzetközi Valutaalapnak és a Világbanknak ilyen irányban tett ígéretek be nem tartása könnyen inflációhoz vezethet. Mindez egyben hitelvesztés is jelent, ugyanakkor pedig jó időre visszavetheti az országot az euró bevezetésétől.
Románia csakis akkor válhat tagjává az euróövezetnek, ha rendelkezik majd a Kárpátokon átvezető autópályával, biztosítva ezáltal az összeköttetést a Nyugattal — figyelmeztetett a jegybanki kormányzó a strukturális reformok fontosságára.
Mugur Isărescu nyilvánvalóan arra kívánta felhívni az illetékesek figyelmét, hogy a Kárpátokon áthaladó sztrádát — a Brassó–Comarnic szakaszt — a kormányok immár 10 éve ígérgetik, a Romániát átszelő páneurópai autópálya Pitesti–Nagyszeben szakaszának kivitelezése pedig úgyszintén késlekedik. Közlekedési szakértők szerint a jelenlegi helyzetben egy kamionnak 33 óra van szüksége ahhoz, hogy Konstancától elérjen a magyar határig. Románia ugyan 638 kilométer sztrádával rendelkezik, ám egyik sem érinti a Kárpátokat, ráadásul ebből 130 kilométer még 1989 előtt épült.

Túl sok a pénz (a pénzpiacokon)

Mugur Isărescu szerint az általa vezetett Román Nemzeti Bank eleget tett vállalt feladatainak, ezúttal a kormányon a sor. A gazdasági növekedés nem az infláció függvénye, hanem a munkahelyek létesítésétől, a hatékony vezetéstől, az újító tevékenység fellendítésétől függ. A jegybank kormányzója a munkát ösztönző tényezők között említette a munka megadóztatásának csökkentését (így például a munkáltató által kifizetendő társadalombiztosítási adó mérséklését), a munkaerőpiac reformját, amelyet Isărescu túlságosan is lassúnak talált.
A Román Nemzeti Bank kormányzója intette a gazdasági élet szakembereit attól, hogy kizárólag a könyvekből tanult ismeretekre támaszkodjanak. A jelenlegi gazdasági helyzetben gyorsan kell alkalmazkodni az újabb körülményekhez. Mugur Isărescu nem titkolta, a könyvekből azt tanulta, hogy a válságövezet közelében fekvő országokat elkerülik a külföldi beruházók. Románia esetében azonban ez nem így történt: a külföldi tőke nem kerülte el az országot, a Román Nemzeti Bank tartalékai növekedtek, a lej erősödött. Az persze megtörténhet, hogy a konfliktusövezet közelében lévő országban — így Romániában is — a tőke egy része nem marad meg hosszú ideig, ám meg kell tanulni okosan gazdálkodni a beérkező beruházásokkal.
Isărescu felhívta a figyelmet arra a tényre is, hogy önmagában a pénz egyre kevesebb hasznot hajt, ezért bölcsen kell vele bánni. Egyre több helyen reál negatív kamatokat vezetnek be, így tehát nem könnyű elhelyezni a pénzt a megfelelő hozamok céljából. Nem csoda tehát, ha a kereskedelmi bankok is egyre kisebb kamatot fizetnek a betétek után, hiszen a belföldi piacokon túl sok a készpénz.

Gazdag és szegény országrészek

Mugur Isărescu véleménye szerint Románia gazdasági enklávékra oszlik fel: vannak olyan övezetek, ahol jelentős a gazdasági haladás, ahova jelentős mértékű külföldi tőke áramlik be, ahol a vállalkozók munkáját siker övezi, ezekben az övezetekben a lakosság jobban él. E térségek körül terülnek el a szegényebb vidékek. Ha a fejlett régiók eleget is tudnának tenni az euróövezet követelményeinek — Bukarest például bármikor tagja lehetne az euróövezetnek —, a fejletlen részek képtelenek lennének megbirkózni velük.
A jegybank kormányzójának meggyőződése, hogy a fejlődés ütemét jelentősen fel lehetne gyorsítani Romániában, a kormánynak pedig ebben a szemléletmódban kellene vezetnie az országot.
Jóllehet Románia a makrogazdasági mutatók szempontjából viszonylag jól áll, az infláció alacsony, a folyó fizetési mérleg szintén jól alakult, a gazdaság fellendült, a kivitel gyarapodott, még mindig igen sokat kell tenni a strukturális feladatok megvalósításáért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 19.
Engedjen ösztönös megérzéseinek és ne gondolkodjon a lehetséges következményeken! Különösen azokra igaz ez, akik partnert keresnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...