A jó bornak lelke van
Utoljára módositva: 2018-04-09 17:22:39

Komáromi József nagykárolyi szakíró legújabb, 2017 végén megjelent kötetét mutatták be április 5-én a nagykárolyi Károlyi-kastélyban. Az esemény több részből tevődött össze, s jól megfért benne a művészeti produkció — Szűcs József zenetanár és Koch Vanessza előadásában —, a kötet bemutatója és a nagykárolyi szőlős történetét feldolgozó előadás is.

A kastély konferenciatermében a látogatók a Gróf Károlyi Kulturális Turisztikai Alapítvány munkatársának, Fastus Józsefnek a nagykárolyi szőlősben készített fotóit tekinthették meg. A továbbiakban Kovács Jenő polgármester üdvözölte a jelenlévőket a könyvbemutató nyitányaként.

„Komáromi Józsefet a nagy előd, példakép, dr. Csávossy György, az erdélyi borászat pápája a borászat apostolának nevezte. Több évtizedes barátság fűz engem Józsi bácsihoz, aki hatvanéves korán túl kezdett el komolyabban foglalkozni a borászattal. Csávossyal való barátsága során egyre többet tanult a borászatról, arról, hogyan kell szeretni és tisztelni a bort. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen egyre jobb borokat készített, egyre több oklevelet szerzett a nagykárolyi, megyei és erdélyi borversenyeken, a nagyváradi egyetemen letette a hivatásos borbírói vizsgát, és később ítészként járt a versenyekre” — mondta Kovács, aki további egészséget és jó munkát kívánt a szerzőnek.

A polgármestert követően Komáromi József beszélt kötetéről, valamint a borról, borászatról, a jó bor készítési fortélyairól. Emblematikus alakja Komáromi a nagykárolyi és környékbeli borászkodásnak, valamint a borversenyek helyi meghonosításának. Józsi bácsi minden, témához kapcsolódó beszédéből árad a borkészítés és a szőlőtermesztés iránti szeretet és tisztelet. Kötetét, amely a Borismeret. Borbírálat címet kapta, elsősorban mentorának, barátjának, dr. Csávossy Györgynek ajánlotta.

A jól megszerkesztett, történelmi és filozófiai tartalmakat is magában foglaló mű igen összetett: a borkészítésről, a borok megítéléséről is találhat benne minden olvasó hasznos tudnivalókat, de azokról a rövidítésekről is olvashatunk, amelyek ismertető gyanánt találhatók meg a borosüvegek címkéin. Nemcsak szakembereknek, hanem olyanoknak is érdekes olvasmányként szolgálhat ez a könyv, akik nem készítik, viszont maguk is szeretik a bort.

A könyvbemutató második részében Romát Sándor történész, tanár ismertette a nagykárolyi szőlőskert történetét, számos eddig kevéssé köztudott adalékkal tűzdelve mondanivalóját. A hallgatóság élvezettel figyelte az érdekes, szórakoztató előadást. A könyvbemutatót borkóstolás követte, amelyen helyi termelők és boraik mutatkoztak be a nagykárolyi Szent Orbán Borlovagrend jóvoltából, illetve a helyszínen Komáromi József is dedikálta könyvét mindazoknak, akik erre kérték őt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 22.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...