A jó bornak lelke van
Utoljára módositva: 2018-04-09 17:22:39

Komáromi József nagykárolyi szakíró legújabb, 2017 végén megjelent kötetét mutatták be április 5-én a nagykárolyi Károlyi-kastélyban. Az esemény több részből tevődött össze, s jól megfért benne a művészeti produkció — Szűcs József zenetanár és Koch Vanessza előadásában —, a kötet bemutatója és a nagykárolyi szőlős történetét feldolgozó előadás is.

A kastély konferenciatermében a látogatók a Gróf Károlyi Kulturális Turisztikai Alapítvány munkatársának, Fastus Józsefnek a nagykárolyi szőlősben készített fotóit tekinthették meg. A továbbiakban Kovács Jenő polgármester üdvözölte a jelenlévőket a könyvbemutató nyitányaként.

„Komáromi Józsefet a nagy előd, példakép, dr. Csávossy György, az erdélyi borászat pápája a borászat apostolának nevezte. Több évtizedes barátság fűz engem Józsi bácsihoz, aki hatvanéves korán túl kezdett el komolyabban foglalkozni a borászattal. Csávossyal való barátsága során egyre többet tanult a borászatról, arról, hogyan kell szeretni és tisztelni a bort. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen egyre jobb borokat készített, egyre több oklevelet szerzett a nagykárolyi, megyei és erdélyi borversenyeken, a nagyváradi egyetemen letette a hivatásos borbírói vizsgát, és később ítészként járt a versenyekre” — mondta Kovács, aki további egészséget és jó munkát kívánt a szerzőnek.

A polgármestert követően Komáromi József beszélt kötetéről, valamint a borról, borászatról, a jó bor készítési fortélyairól. Emblematikus alakja Komáromi a nagykárolyi és környékbeli borászkodásnak, valamint a borversenyek helyi meghonosításának. Józsi bácsi minden, témához kapcsolódó beszédéből árad a borkészítés és a szőlőtermesztés iránti szeretet és tisztelet. Kötetét, amely a Borismeret. Borbírálat címet kapta, elsősorban mentorának, barátjának, dr. Csávossy Györgynek ajánlotta.

A jól megszerkesztett, történelmi és filozófiai tartalmakat is magában foglaló mű igen összetett: a borkészítésről, a borok megítéléséről is találhat benne minden olvasó hasznos tudnivalókat, de azokról a rövidítésekről is olvashatunk, amelyek ismertető gyanánt találhatók meg a borosüvegek címkéin. Nemcsak szakembereknek, hanem olyanoknak is érdekes olvasmányként szolgálhat ez a könyv, akik nem készítik, viszont maguk is szeretik a bort.

A könyvbemutató második részében Romát Sándor történész, tanár ismertette a nagykárolyi szőlőskert történetét, számos eddig kevéssé köztudott adalékkal tűzdelve mondanivalóját. A hallgatóság élvezettel figyelte az érdekes, szórakoztató előadást. A könyvbemutatót borkóstolás követte, amelyen helyi termelők és boraik mutatkoztak be a nagykárolyi Szent Orbán Borlovagrend jóvoltából, illetve a helyszínen Komáromi József is dedikálta könyvét mindazoknak, akik erre kérték őt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...