A jó bornak lelke van
Utoljára módositva: 2018-04-09 17:22:39

Komáromi József nagykárolyi szakíró legújabb, 2017 végén megjelent kötetét mutatták be április 5-én a nagykárolyi Károlyi-kastélyban. Az esemény több részből tevődött össze, s jól megfért benne a művészeti produkció — Szűcs József zenetanár és Koch Vanessza előadásában —, a kötet bemutatója és a nagykárolyi szőlős történetét feldolgozó előadás is.

A kastély konferenciatermében a látogatók a Gróf Károlyi Kulturális Turisztikai Alapítvány munkatársának, Fastus Józsefnek a nagykárolyi szőlősben készített fotóit tekinthették meg. A továbbiakban Kovács Jenő polgármester üdvözölte a jelenlévőket a könyvbemutató nyitányaként.

„Komáromi Józsefet a nagy előd, példakép, dr. Csávossy György, az erdélyi borászat pápája a borászat apostolának nevezte. Több évtizedes barátság fűz engem Józsi bácsihoz, aki hatvanéves korán túl kezdett el komolyabban foglalkozni a borászattal. Csávossyal való barátsága során egyre többet tanult a borászatról, arról, hogyan kell szeretni és tisztelni a bort. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen egyre jobb borokat készített, egyre több oklevelet szerzett a nagykárolyi, megyei és erdélyi borversenyeken, a nagyváradi egyetemen letette a hivatásos borbírói vizsgát, és később ítészként járt a versenyekre” — mondta Kovács, aki további egészséget és jó munkát kívánt a szerzőnek.

A polgármestert követően Komáromi József beszélt kötetéről, valamint a borról, borászatról, a jó bor készítési fortélyairól. Emblematikus alakja Komáromi a nagykárolyi és környékbeli borászkodásnak, valamint a borversenyek helyi meghonosításának. Józsi bácsi minden, témához kapcsolódó beszédéből árad a borkészítés és a szőlőtermesztés iránti szeretet és tisztelet. Kötetét, amely a Borismeret. Borbírálat címet kapta, elsősorban mentorának, barátjának, dr. Csávossy Györgynek ajánlotta.

A jól megszerkesztett, történelmi és filozófiai tartalmakat is magában foglaló mű igen összetett: a borkészítésről, a borok megítéléséről is találhat benne minden olvasó hasznos tudnivalókat, de azokról a rövidítésekről is olvashatunk, amelyek ismertető gyanánt találhatók meg a borosüvegek címkéin. Nemcsak szakembereknek, hanem olyanoknak is érdekes olvasmányként szolgálhat ez a könyv, akik nem készítik, viszont maguk is szeretik a bort.

A könyvbemutató második részében Romát Sándor történész, tanár ismertette a nagykárolyi szőlőskert történetét, számos eddig kevéssé köztudott adalékkal tűzdelve mondanivalóját. A hallgatóság élvezettel figyelte az érdekes, szórakoztató előadást. A könyvbemutatót borkóstolás követte, amelyen helyi termelők és boraik mutatkoztak be a nagykárolyi Szent Orbán Borlovagrend jóvoltából, illetve a helyszínen Komáromi József is dedikálta könyvét mindazoknak, akik erre kérték őt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jönnek a kacsák
Ma, 15:00
A megrögzött szeleburdi agglegény lúd miatt - aki inkább légi akrobatikát gyakorol ahelyett, hogy a többiekkel készülne a vándorlásra - két kiskacsa elszakad csapatától. Habár a bájgúnárnak semmi kedve, hogy segítsen a két kiskacsának visszatalálni a csapatához, egy véletlen folytán megsérül, így a kacsákkal marad. A furcsa trió nekivág egy veszélyekkel teli útnak, hogy még az első hó megérkezése előtt biztonságos búvóhelyet találjanak.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
România neîmblânzită
Ma, 16:45
Dokumentumfilm.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Rampage - Tombolás
Ma, 18:35
Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik - szintén bogaras - tudós segítségével kikí
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 20:35
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hova kirándulsz legszívesebben?
A megye összes kirándulóhelyét ismerem már
A szomszédos megyékbe szívesen járok el hétvégente
Az országban számos kirándulóhelyet felkerestem már
Kirándulni nem szoktam, inkább nagyobb nyaralásra ruházok be
Nem szeretek kirándulni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...