A jövő szakembereinek képzése a DRÄXLMAIER támogatásával
Utoljára módositva: 2017-03-31 10:47:19

Egyre több romániai fiatal tanul szakmát a duális oktatási rendszerben indított szakiskolai képzés keretein belül. A DRÄXLMAIER Group 2012 óta támogatja Romániában ennek az oktatási rendszernek a fejlődését. Az első diákok, akik már befejezték a képzést, mára már a vállalat munkatársai.

A duális képzés azoknak a nyolcadikos végzős diákoknak szól, akik szeretnének szakmát tanulni, egyforma hangsúlyt fektetve az elméleti és a gyakorlati képzésre, hogy tanulmányaik végeztével szakmai képesítéssel rendelkezzenek és elkezdhessék a munkát kiegészítő felkészítés nélkül. Ebben az időszakban indul el az általános iskolákban a tájékoztatási kampány, mely által a diákok infórmációhoz juthatnak a szakképzés részleteiről, a tanulmányi körülményekről, a gyakorlati oktatásról és a juttatásokról.

 

Szatmárnémetiben már 2015 óta a DRÄXLMAIER vállalat partnere az I. C. Brătianu iskolaközpont, amikor itt a két intézmény együttműködése nyomán elindult az első szakképzési osztály. Az eltelt két évben 26 diák lépett be a vállalat által támogatott duális képzési programba.

 

Hosszú távú partneri kapcsolat

„A DRÄXLMAIER vállalattal való együttműködésünk a 2015/2016-os tanévben kezdődött. Azóta egy sor olyan tevékenységet bonyolítottunk le közösen, amelyek jótékony hatással voltak úgy az iskolánkra, mint a diákjainkra. Jelenleg a diákok három csoportban vesznek részt gyakorlati oktatáson a vállalat keretein belül, ahol lehetőségük nyílik megismerkedni a legmodernebb technológiákkal és a munkakörnyezettel. A vállalat támogatott minket az iskolai terek felújításában, és részt vett az idei Technológiai Olimpiász megyei szakaszán szereplő diákok díjazásában is. A 2017/2018-as tanévben is folytatni fogjuk az együttműködésünket. Célul tűztük ki, hogy a vállalat keretein belül folyó gyakorlati oktatásban részt vevő diákok létszámát növeljük, és egy új szakképzési profilt is engedélyeztetünk majd” — mondja prof. ing. Daniela Ursu, az I. C. Brătianu iskolaközpont igazgatója.

 

A szakképzési programban részt vevő diákokat, akik gyakorlatra jönnek a vállalathoz, Adrian Scurt szakoktatási tréner irányítja. „Azoknak a fiataloknak, akik szakmát tanulnak, nagyon fontos, hogy lehetőségük legyen megismerkedni a gépekkel, amelyekkel dolgozunk, hogy lássák a gyakorlatban is, hogy ezek hogyan működnek, és az iskolai elméleti oktatás mellett a gyakorlattal is találkozzanak” — mondja Adrian Scurt. „A diákoknak berendezünk egy speciális műhelyt, ahol megismerhetik a termelésben alkalmazott munkafolyamatokat és modern felszerelésekkel dolgozhatnak” — tette hozzá a tréner.

 

A diákok tapasztalatai

A vállalat mindamellett, hogy a diákoknak magas szintű szakmai képzést nyújt szakembereinek irányítása alatt, havi 200 lej magánösztöndíjat is biztosít számukra — az állam által adott 200 lejes ösztöndíj mellett —, valamint védőfelszereléseket és ingyenes szállítást is biztosít az iskola és a vállalat között.

 

A programban részt vevő diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy szakmát tanuljanak a DRÄXLMAIER vállalaton belül, és a gyakorlatban is fejlesszék a tudásukat. „A DRÄXLMAIER vállalatnál sokat tanulhatunk arról a szakterületről, amit választottunk. A szakemberek nyitottak arra, hogy tanítsanak minket és válaszoljanak a kérdéseinkre” — mondja Mocan Alin, a tizedikes diákok egyike, akik a DRÄXLMAIER által támogatott szakképzésben vesz részt.

„Jól érzem magam a DRÄXLMAIER-nél. Jó körülmények között dolgozhatunk, az emberek kedvesek és nyitottak. Sokat tanulhatunk tőlük szakmai és személyi szinten is. Már az első héten sok érdekes dolgot magyaráztak el nekünk” — teszi hozzá Nagy Cristian, a IX. E osztály tanulója.

A 2017/2018-as tanévben a DRÄXLMAIER pratnerével közösen két kilencedik osztályt indít 14–14 hellyel. A diákok új generációját egy CNC-operátor és egy elektrotechnikus szakprofilú osztály várja majd. A beiratkozó diákok egy szelekciós folyamaton vesznek részt, amelyet az iskola és a vállalat képviselői közösen vezetnek majd.

„A DRÄXLMAIER egy komoly cég, és fel tud minket készíteni az életre azáltal, hogy segít kiváló villamossági szakemberré vállni és jó munkakörülményeket biztosít nekünk” — mondja meggyőzően Boroș Lóránd, a X. F osztály diákja.

Az érdeklődők a beiratkozásról és a felvételiről részletes tájékoztatást kaphatnak a Ion I. C. Brătianu Szakkollégium titkárságán, a 0261–734670-es telefonszámon vagy a DRÄXLMAIER vállalat titkárságán, a 0361–732101-es telefonszámon.

 

A DRÄXLMAIER Group

A DRÄXLMAIER Group nemzetközi színvonalú autóalkatrészeket gyártó vállalat, amelynek központja Németországban található. Világszerte 20 országban több mint 60 telephellyel rendelkezik. A vállalatnak jelenleg megközelítőleg 55 000 alkalmazottja van világszerte. Munkájának és innovációs készségének köszönhetően a DRÄXLMAIER Group a prémium kategóriájú autók tekintetében vezető helyet tölt be a technológiák területén.

A DRÄXLMAIER Group a kliensspecifikus kábelezés feltalálója, szabadalmakat jegyez a konvencionális és alternatív vezetési technológiák, valamint az elektromos és az elektronikai alkatrészek területén egyaránt. Ezek között találhatóak a kábelezési rendszerek és a magasfeszültségű akkumulátorok is. A DRÄXLMAIER Group piacvezető a prémium kategóriájú autók beltereinek kialakításában, központi konzolokat, műszerfalakat és ajtókat gyárt. 2015-ben a DRÄXLMAIER Group 3,7 milliárd euró értékű forgalmat bonyolított le.

A vállalat kliensei között megtalálható az Audi, a BMW, a Cadillac, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Mercedes-Benz, a Porsche és a Volkswagen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 24.
Találkozik valakivel, akinek úgy érzi, bármit el tudna mesélni saját belső érzéseiről. Az ilyen kitárulkozások rendkívül fontosak mindenki számára!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...