A jövőt a pedagógus formálja
Utoljára módositva: 2014-10-05 09:02:42

Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi szervezet tizenhét éve, október 5-én fogadta el a pedagógusok jogairól szóló határozatot. Ennek emlékére ünneplik ezen a napon a Pedagógusok Világnapját.

Szász Piroska szatmári főtanfelügyelő-helyettes

 

A Pedagógusok Világnapja alkalmából Szász Piroska szatmári főtanfelügyelő-helyettes a pedagógusok szerepvállalásáról, társadalmi megbecsüléséről, valamint a hivatásuk teljesítése közben adódó nehézségekről beszélt.

— Mit jelent ma pedagógusnak lenni?

— Régen a tanítót és a papot becsülték meg legjobban a kisebb településeken, ma már ez nem így van. Én úgy látom, hogy a pedagógusok élete és munkája egyre nehezedik. Mind mondjuk, hogy érdemes befektetni a tanügybe és a humán erőforrásba, ezek mind nagyon szép hangzatos szólamok, csak nem igazán valósulnak meg. A pedagógus munkája egyre nehezebb, mert nagyon sok speciális ellátást igénylő gyereket kell integrálnia a közoktatásba. Nagyon kevés a speciális iskola, Szatmár megyében csak egy van, ami bentlakással sem rendelkezik, vidékről nem tudnak minden gyereket behozni ebbe az iskolába, elég sok tanuló otthon marad. Ezekkel külön tanterv szerint kell foglalkozni, ami nem lehetséges, de a többi gyerek számára is hátrányos helyzetet teremt.

— A mai társadalom megbecsüli a pedagógusokat?

— Sokan panaszkodnak, hogy sok szülő és gyerek rosszul értelmezi a demokráciát, számukra a demokrácia azt jelenti, hogy mindenki azt csinál, amit akar. A szabályokat és a törvényeket be kell tartani, mert semmi sem működik, még egy család sem, ha bizonyos szabályok, még ha azok íratlanok is, nincsenek betartva. Egyébként a problémás gyerekek a rendezetlen családokban nevelkednek, a problémák akár egy-két generációval később is jelentkezhetnek. Én a saját példámból kiindulva azt kell hogy mondjam, hogy amíg aktív pedagógus voltam, nem éreztem, hogy ne becsülnének meg a szülők és a gyerekek. Én úgy gondolom, hogy az a pedagógus, aki igazán hivatásának érzi az oktatást, nevelést, szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással végzi a munkáját, annál nem marad el a megbecsülés. Nagyon sokszor utólag érkeznek a visszajelzések.

— A pedagógusok munkáját mennyire nehezítik meg az állandóan változó tanügyi törvények a folyton romló gazdasági helyzet?

— A tanügynek több pénzre lenne szüksége ahhoz, hogy minőségibb munkát tudjunk nyújtani. Ahhoz, hogy vonzó és izgalmas legyen egy óra, nagyon sokat rá kell dolgozni, és az pénzbe is kerül. Egyre több olyan fiatal pedagógus van, aki hajlik az új oktatási módszerek alkalmazására, mégis sok nyugdíjast kell foglalkoztatni. Ez nem amiatt van, mert nincs elég fiatal tanár, hanem azért, mert sok fiatal tanárnő van gyermeknevelési szabadságon van. Ami nagyon jó. Mindig hangsúlyozzuk, hogy az a jó pedagógus, aki megélte a gyerekneveléssel járó gondokat és örömöket. De minden szakmában érvényes az, hogy igazán csak az tudja eredményesen végezni a munkáját, aki olyan családból érkezik a munkahelyére, amelyben rendben mennek a dolgok, melynek tagjai kiegyensúlyozott emberek. A kiegyensúlyozatlan emberek könnyen teremtenek konfliktushelyzeteket, ami nincs jó hatással a gyerekekre sem otthon, sem az iskolában. Ma már a pedagógusszakma is kezd elnőiesedni. Nőként, anyaként egyetlen szakmában sem könnyű úgy teljesíteni eredményesen, hogy megfelelő egyensúly legyen a munka és a családi élet között. Ezért kell prioritásokat felállítani, hogy ne menjen egyik a másik rovására. A pedagógusi munka nem csak abból áll, hogy megtanítjuk a gyerekeket bizonyos ismeretekre, hanem meg kell tanítani őket az életre is. Ehhez viszont már szükség van a pedagógus és a szülő együttműködésére.

— Működik a tanár—szülő összefogás?

— Én azt hiszem, igen. És ennek megvannak az eredményei. A mi iskoláink nem rosszak. Ezt bizonyítja az is, hogy egy itt szerzett diplomával bárhol lehet munkát találni, azt mondják, jobban fel vannak készülve a mi diákjaink, mint sok más országban tanuló diákok. Tanítani, nevelni az egyik legszebb hivatás és foglalkozás. Ennek a hivatásnak a gyakorlói nincsenek jól megfizetve, de akik ezt szeretik csinálni, nagy élmény számukra. A jövőnk attól függ, hogy milyen fiatalokat nevelünk.

 

Elek György

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 27.
Talán érdemes lenne még egyszer átgondolni, hogy mit veszíthet, ha főnöke nem fogadja majd olyan pozitívan újítási javaslatait. Fogalmazzon óvatosan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 27.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...