A kánikula és a gyógyszerek
Utoljára módositva: 2019-06-17 21:18:53

Változhat egyes gyógyszerek hatása az extrém melegben. Főként a magas vérnyomástól vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek kell a szokásosnál is jobban figyelniük arra, hogy mennyi orvosságot vesznek be, és milyen tüneteik vannak.

Az egészségügyi szakemberek szerint a hőségben a betegek naponta többször is mérjék a vérnyomásukat, és ha alacsonyabb, mint lenni szokott, akkor menjenek orvoshoz, mert lehet, hogy változtatni kell a gyógyszerükön vagy az adagolásán. A rendkívüli hőség a gyógyszerek tárolásával, szedésével összefüggésben nagy körültekintést igényel. Gyógyszereink akár otthoni tartózkodásunk, akár utazásaink során is csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha azokat a gyógyszerek csomagolásában elhelyezett betegtájékoztatóban előírt körülmények között tároljuk.

A tárolási hőmérsékletre vonatkozó előírások általában nem egy adott hőmérsékletre, hanem hőmérsékleti tartományokra vonatkoznak. Az olyan gyógyszerek, amelyek nem igényelnek hűtést, szobahőmérsékleten, azaz 15–25 Celsius-fok között tárolandók. A hűvös helyen tárolandó gyógyszerek eltartása 5–15 Celsius-fok között történik, míg azon gyógyszerek számára, melyeket hűtőszekrényben kell tartani, 2–8 Celsius-fok közötti az előírt hőmérséklet. A gyógyszerek egy részét fénytől is védve szükséges tárolni. Ne hagyjuk tehát napsütötte helyen ezeket a készítményeket! A betegtájékoztatók erre vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat. Ha utazni készülünk, a megelőzés céljából elcsomagolt gyógyszereink mellett ne felejtsük otthon krónikus betegségeinkre szedett gyógyszereinket sem, és amennyiben külföldre kívánunk utazni, érdeklődjünk kezelőorvosunknál arról, milyen feltételek mellett vihetjük ki szedett gyógyszereinket külföldre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...