A Károlyi-család találkozója
Utoljára módositva: 2014-06-04 12:58:25

Június 13–14-én Nagykárolyban találkoznak gróf Károlyi Sándor még élő leszármazottai, jelen lesznek helyi közéleti és kulturális személyiségek is. A meghívottak több országból érkeznek.

 

Margineanu Éva

A Gróf Károlyi Sándor Alapítvány 2011-ben jött létre Francesca Dürckheim grófnő kezdeményezésére, de nagy segítséget nyújt férje, az őrgróf is, aki Németország keleti részéről származik — tájékoztatott Mărgineanu Éva ügyvédnő, az alapítvány ügyvezetője. „Az őrgróf bankárként tevékenykedik, így széles körű ismerete van és sokat lehet tőle tanulni, erre szükségünk van, mert nem egy olyan társadalomban nőttünk fel, melyben hagyományai vannak a gazdasági életben való jártasságnak. A Károlyi-családot meghatotta az itt kapott szeretet 1990 utáni látogatásaik alkalmából. Nem véletlen az, hogy a gróf úr Brazíliában úgy végrendelkezett, hogy a kaplonyi családi kriptába helyezzék végső nyugalomra.”

Az alapítvány létrehozásában és annak működtetésében jelentős szerepet vállalt Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere is. Az alapítvány célja: folytatni azt a gazdasági és szellemi tevékenységet, amit gróf Károlyi Sándor végzett. Gróf Károlyi Sándor talán az egyik legkiemelkedőbb tagja a Károlyi-családnak olyan szempontból, hogy szociális és gazdasági tevékenységével rendkívül hozzájárult Nagykároly és környéke fellendítéséhez. Mai ésszel szinte felfoghatatlan, hogy milyen tökéletesen megszervezte az 1711-ben megkötött szatmári béke után a sváb telepítést.

A mi régiónkban — és általában Kelet-Európában — a kommunizmus évei alatt nem voltak hagyományai a szociális tevékenységeknek — fejtette ki Mărgineanu Éva. Az alapítvány létrehozásakor arra is gondoltak, hogy Romániában is van már egy olyan réteg, amely jelentősebb vagyont szerzett, komoly lehetőségei vannak. A Károlyi-család példájával szeretnék tudatosítani, hogy a megszerzett vagyon egy részét jó dolgokra is lehet fordítani. Felbátorodva azon, hogy Nagykároly milyen sikereket ért el az európai uniós projektekből származó összegek felhasználásával, arra gondoltak, hogy az alapítvány és a polgármesteri hivatal egy találkozót szervez a Károlyi-család még élő tagjaival. Ennek a találkozónak az a célja, hogy élő kapcsolat alakuljon ki a Károlyi-család és a nagykárolyiak között. A találkozóból hagyományt szeretnének teremteni, azaz évi rendszerességgel megtartani azt. Minden olyan Károlyi-leszármazottat meghívtak, aki az egykori monarchia területén még él, de az Amerikai Egyesült Államokból is itt lesz Károlyi Sándornak egy kilencvenkét éves dédunokája, aki nagyon sok mindenre emlékszik.

 

Program

 

A találkozó június 13-án, pénteken, 12 órakor, a Károlyi-kastélyban kezdődik a vendégek fogadásával. 15 órakor meglátogatják a kaplonyi ferences kolostort, a Károlyi-család kriptáját, a kolostor múzeumát és könyvtárát, majd megnyitnak egy állandó kiállítást. 19 órától a Károlyi-kastély lovagtermében lesz a Canticum Novum kórus és a Carmina Renascentia régizene-együttes koncertje. Június 14-én, szombaton, 10 órától ünnepi szentmisét celebrálnak a Károlyi-család által alapított Kalazanci Szent József római katolikus templomban. 13 órától családtörténeti kiállítás nyílik a Károlyi-kastély lovagtermében, 19 órától kezdődik a Dinu Lipatti Filharmónia zenekarának hangversenye, vezényel: gróf Károlyi Sándor

 

Elek György

 

(Bécs).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 19.
Engedjen ösztönös megérzéseinek és ne gondolkodjon a lehetséges következményeken! Különösen azokra igaz ez, akik partnert keresnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...