A Károlyi-család találkozója
Utoljára módositva: 2014-06-04 12:58:25

Június 13–14-én Nagykárolyban találkoznak gróf Károlyi Sándor még élő leszármazottai, jelen lesznek helyi közéleti és kulturális személyiségek is. A meghívottak több országból érkeznek.

 

Margineanu Éva

A Gróf Károlyi Sándor Alapítvány 2011-ben jött létre Francesca Dürckheim grófnő kezdeményezésére, de nagy segítséget nyújt férje, az őrgróf is, aki Németország keleti részéről származik — tájékoztatott Mărgineanu Éva ügyvédnő, az alapítvány ügyvezetője. „Az őrgróf bankárként tevékenykedik, így széles körű ismerete van és sokat lehet tőle tanulni, erre szükségünk van, mert nem egy olyan társadalomban nőttünk fel, melyben hagyományai vannak a gazdasági életben való jártasságnak. A Károlyi-családot meghatotta az itt kapott szeretet 1990 utáni látogatásaik alkalmából. Nem véletlen az, hogy a gróf úr Brazíliában úgy végrendelkezett, hogy a kaplonyi családi kriptába helyezzék végső nyugalomra.”

Az alapítvány létrehozásában és annak működtetésében jelentős szerepet vállalt Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere is. Az alapítvány célja: folytatni azt a gazdasági és szellemi tevékenységet, amit gróf Károlyi Sándor végzett. Gróf Károlyi Sándor talán az egyik legkiemelkedőbb tagja a Károlyi-családnak olyan szempontból, hogy szociális és gazdasági tevékenységével rendkívül hozzájárult Nagykároly és környéke fellendítéséhez. Mai ésszel szinte felfoghatatlan, hogy milyen tökéletesen megszervezte az 1711-ben megkötött szatmári béke után a sváb telepítést.

A mi régiónkban — és általában Kelet-Európában — a kommunizmus évei alatt nem voltak hagyományai a szociális tevékenységeknek — fejtette ki Mărgineanu Éva. Az alapítvány létrehozásakor arra is gondoltak, hogy Romániában is van már egy olyan réteg, amely jelentősebb vagyont szerzett, komoly lehetőségei vannak. A Károlyi-család példájával szeretnék tudatosítani, hogy a megszerzett vagyon egy részét jó dolgokra is lehet fordítani. Felbátorodva azon, hogy Nagykároly milyen sikereket ért el az európai uniós projektekből származó összegek felhasználásával, arra gondoltak, hogy az alapítvány és a polgármesteri hivatal egy találkozót szervez a Károlyi-család még élő tagjaival. Ennek a találkozónak az a célja, hogy élő kapcsolat alakuljon ki a Károlyi-család és a nagykárolyiak között. A találkozóból hagyományt szeretnének teremteni, azaz évi rendszerességgel megtartani azt. Minden olyan Károlyi-leszármazottat meghívtak, aki az egykori monarchia területén még él, de az Amerikai Egyesült Államokból is itt lesz Károlyi Sándornak egy kilencvenkét éves dédunokája, aki nagyon sok mindenre emlékszik.

 

Program

 

A találkozó június 13-án, pénteken, 12 órakor, a Károlyi-kastélyban kezdődik a vendégek fogadásával. 15 órakor meglátogatják a kaplonyi ferences kolostort, a Károlyi-család kriptáját, a kolostor múzeumát és könyvtárát, majd megnyitnak egy állandó kiállítást. 19 órától a Károlyi-kastély lovagtermében lesz a Canticum Novum kórus és a Carmina Renascentia régizene-együttes koncertje. Június 14-én, szombaton, 10 órától ünnepi szentmisét celebrálnak a Károlyi-család által alapított Kalazanci Szent József római katolikus templomban. 13 órától családtörténeti kiállítás nyílik a Károlyi-kastély lovagtermében, 19 órától kezdődik a Dinu Lipatti Filharmónia zenekarának hangversenye, vezényel: gróf Károlyi Sándor

 

Elek György

 

(Bécs).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...