A kézmosás többet ér a maszknál
Utoljára módositva: 2020-02-25 10:51:29

A maszk nem véd meg az új koronavírus-fertőzéstől, csupán hamis biztonságérzetet ad, a gyakori és alapos kézmosással viszont rengeteget tehetünk az egészségünk megőrzéséért.

A 2019-es év végén egy olyan új koronavírustörzs (2019-nCoV) került azonosításra Kínában, amelyet korábban még nem észleltek emberi megbetegedések okozójaként. Az új koronavírus (2019-nCoV) genetikailag hasonló a SARS-koronavírushoz, de egyelőre kevés ismeret áll rendelkezésre a vírus jellemzőiről, tulajdonságairól. Egyelőre nem volt elég idő arra, hogy megfelelően tanulmányozhassák — mondja el az egyik legnagyobb romániai egészségügyi magánszolgáltató szülész-nőgyógyásza, dr. Silviu Iştoc a népszerű YouTube videómegosztóra is felkerült videójában, amelyben igyekszik választ adni mindazoknak a terhes nőknek és aggódó anyukáknak, akik tartanak a koronavírussal való megfertőződéstől.
A szakemberek arra a konszenzusra jutottak, hogy az új koronavírus fertőzőbb, mint a SARS volt, viszont a halálozási aránya alacsonyabb.
Az eddigi ismeretek szerint az új koronavírussal történő megfertőződés legtöbbször enyhe, influenzaszerű tüneteket okoz, így jellemző a láz, köhögés, légzési nehézség, izomfájdalom és fáradékonyság. Tüdőgyulladás kialakulhat, illetve ritkán súlyos megbetegedés is előfordul, így például akut légzési elégtelenség és szepszis jelentkezhet. Jellemzően azoknál a betegeknél alakulhat ki súlyos, életveszélyes állapot vagy halálos kimenetel, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Ide tartoznak a magas vérnyomásban és más szív- és érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben, májbetegségekben, illetve a légzőszervi betegségekben szenvedő betegek.
Az új típusú koronavírus köhögéssel, tüsszentéssel, cseppfertőzés útján terjed, nem a levegőben — közölte a szülész-nőgyógyász. Ebben az időszakban éppen ezért rendkívül fontos a higiéniai szabályok betartása: étkezés, illemhelyhasználat előtt, után, zsebkendőhasználat, közlekedés, vásárlás után, hazaérkezéskor alaposan mossunk kezet, ne nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz, zsebkendőbe tüsszentsünk, köhögjünk!
Az új típusú koronavírust az alapos kézfertőtlenítés, a szappannal és tiszta vízzel való kézmosás is elpusztítja. A megfelelő kézmosás legalább 20–30 másodpercig tart, meleg vízzel és szappannal történik, és ne hagyjuk ki sem az ujjak közötti területet, sem a kézfejet! Ha nem áll rendelkezésünkre szappan és víz, fertőtlenítő hatású, alkoholos zselét is használhatunk.
A szakember azt is kihangsúlyozza, hogy a maszkok semmilyen védelmet nem nyújtanak az új koronavírus ellen. Hamis biztonságérzetet adnak. Ellenben a már fertőzött személyeknek érdemes hordaniuk, hogy amikor köhögnek, tüsszentenek, ne szóródjanak szét a vírusok, és ne fertőzzenek meg mást — mondta dr. Silviu Iştoc.
„Nem érdemes tehát maszkot viselnünk, hanem mossunk gyakran kezet, és igyekezzünk minél kevesebbszer megérinteni az arcunkat! Ha megbetegedtünk, akkor viseljünk maszkot, hogy védjük a körülöttünk lévőket, és ne menjünk közösségbe!” — foglalta össze a szakember.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...