A kis területen gazdálkodó borászokat népszerűsítik
Utoljára módositva: 2014-03-13 10:18:46

A szatmári érdeklődők, valamint a külföldi turisták körében is igyekszik megismertetni a Szatmári Hegyközség a kistermelőket, akik méltóak arra, hogy a borutakon fel legyenek tüntetve.

 

Nagyon ízlettek a kistermelők borai a kóstoló résztvevőinek

A kistermelőket is be kívánja kapcsolni a turisztikába a Szatmári Hegyközség, az egyesület vezetői szerint ugyanis az ő boraik is igen jó minőségűek, ezért érdemesek arra, hogy a pincéikhez irányítsák a vendégeket. Kedden délután ismerkedési, valamint népszerűsítési szándékkal szerveztek egy kóstolót, melyre a megye több településéről hívtak meg gazdákat. Amint Serli Csilla, a Szatmári Hegyközség alelnöke elmondta: nagyon örül, hogy a kistermelők megértették a kezdeményezésük fontosságát, és ellenszolgáltatás nélkül vállalták a bemutatókat. A körülbelül 40 fős, főleg fiatalokból, valamint gazdákból álló közönség Fényről Prógli József borával ismerkedhetett meg, Serli Tünde a nagykárolyiakat képviselte, Szilágypérból Szakács Béla érkezett, Süveg László Avasújvárosból hozott kóstolnivalót, az erdődi Ritli János borát Bányai Zoltán, az esemény egyik házigazdája mutatta be, Halmiból Kurtinetz Pál és Jozef Sporrer érkezett, Túrterebesről Porombovits Gellért küldött bort, Krasznabéltek képviseletében pedig Brutler Katharina édesapja, Schmiedt Stefan pincéjéből választott egy bort az alkalomra. A laza, jó hangulatú találkozón szó esett az egyes vidékek jellegzetességeiről, ugyanakkor bizonyítást nyert, hogy lehet finom bort készíteni mind homokon, mind csernozjomon, agyagon vagy vulkanikus talajon. Kurtinetz Pál agrokémikus érdekes előadásából azt is meg lehetett tudni, hogy miért nem fagy meg soha a szőlő Halmi környékén még akkor sem, ha nem fedik el ősszel a tőkéket. Mint kiderült, a megye nagyobb termelőire már kezdenek felfigyelni a turisztikai cégek, és nem ritka eset, hogy külföldi csoportok látogatják ezeket a pincészeteket. A Szatmári Hegyközség egyik céljának tekinti, hogy a kisebb területeken gazdálkodók számára is lehetőséget nyújtsanak arra, hogy vendégeket fogadhassanak, akik vásárolnak a borukból. Mivel még a megyében sem tudja az emberek többsége, hogy a szőlészet-borászat terén milyen értékekkel rendelkezünk, a szatmári érdeklődők körében is igyekeznek népszerűsíteni a kisebb pincéket. A tegnapi rendezvény szervezéséből, melyhez a Consult Scolari Egyesület biztosított termet, Leiher Géza, a hegyközség elnöke, valamint Huszti Gyula szatmárhegyi gazda is kivette a részét.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 19.
Engedjen ösztönös megérzéseinek és ne gondolkodjon a lehetséges következményeken! Különösen azokra igaz ez, akik partnert keresnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...