A kis területen gazdálkodó borászokat népszerűsítik
Utoljára módositva: 2014-03-13 10:18:46

A szatmári érdeklődők, valamint a külföldi turisták körében is igyekszik megismertetni a Szatmári Hegyközség a kistermelőket, akik méltóak arra, hogy a borutakon fel legyenek tüntetve.

 

Nagyon ízlettek a kistermelők borai a kóstoló résztvevőinek

A kistermelőket is be kívánja kapcsolni a turisztikába a Szatmári Hegyközség, az egyesület vezetői szerint ugyanis az ő boraik is igen jó minőségűek, ezért érdemesek arra, hogy a pincéikhez irányítsák a vendégeket. Kedden délután ismerkedési, valamint népszerűsítési szándékkal szerveztek egy kóstolót, melyre a megye több településéről hívtak meg gazdákat. Amint Serli Csilla, a Szatmári Hegyközség alelnöke elmondta: nagyon örül, hogy a kistermelők megértették a kezdeményezésük fontosságát, és ellenszolgáltatás nélkül vállalták a bemutatókat. A körülbelül 40 fős, főleg fiatalokból, valamint gazdákból álló közönség Fényről Prógli József borával ismerkedhetett meg, Serli Tünde a nagykárolyiakat képviselte, Szilágypérból Szakács Béla érkezett, Süveg László Avasújvárosból hozott kóstolnivalót, az erdődi Ritli János borát Bányai Zoltán, az esemény egyik házigazdája mutatta be, Halmiból Kurtinetz Pál és Jozef Sporrer érkezett, Túrterebesről Porombovits Gellért küldött bort, Krasznabéltek képviseletében pedig Brutler Katharina édesapja, Schmiedt Stefan pincéjéből választott egy bort az alkalomra. A laza, jó hangulatú találkozón szó esett az egyes vidékek jellegzetességeiről, ugyanakkor bizonyítást nyert, hogy lehet finom bort készíteni mind homokon, mind csernozjomon, agyagon vagy vulkanikus talajon. Kurtinetz Pál agrokémikus érdekes előadásából azt is meg lehetett tudni, hogy miért nem fagy meg soha a szőlő Halmi környékén még akkor sem, ha nem fedik el ősszel a tőkéket. Mint kiderült, a megye nagyobb termelőire már kezdenek felfigyelni a turisztikai cégek, és nem ritka eset, hogy külföldi csoportok látogatják ezeket a pincészeteket. A Szatmári Hegyközség egyik céljának tekinti, hogy a kisebb területeken gazdálkodók számára is lehetőséget nyújtsanak arra, hogy vendégeket fogadhassanak, akik vásárolnak a borukból. Mivel még a megyében sem tudja az emberek többsége, hogy a szőlészet-borászat terén milyen értékekkel rendelkezünk, a szatmári érdeklődők körében is igyekeznek népszerűsíteni a kisebb pincéket. A tegnapi rendezvény szervezéséből, melyhez a Consult Scolari Egyesület biztosított termet, Leiher Géza, a hegyközség elnöke, valamint Huszti Gyula szatmárhegyi gazda is kivette a részét.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...