A kiválasztottság célja a küldetés
Utoljára módositva: 2014-07-06 17:40:35

Imára, figyelmes szeretetre és szolgálatra buzdította a szombaton pappá szentelt Barta Barnabást és a diakónussá szentelt Leabu Mariust Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök a zsúfolásig megtelt szatmárnémeti Székesegyházban tartott szertartás keretében.

A szentelendők az önátadás jeleként leborulva imádkozták a Mindenszentek Litániáját

Új papja és új diakónusa van a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyének, miután július 5-én, a tizenegy órától kezdődött szertartás keretében Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök Barta Barnabást pappá, Leabu Mariust pedig diakónussá szentelte. A szatmárnémeti Székesegyházban összegyűlt ünneplő híveknek a szentmise elején a püspök köszönetet mondott, hogy imádsággal kísérték a hivatásukat, de kérte, ezután is imádkozzanak értük, hogy mindvégig hűségesek maradhassanak vállalt kötelezettségeikhez. Imát kért papjaiért, kispapjaiért, a papi és szerzetesi hivatásokért is, emlékezve, hogy első szombat van, a Szűzanya szombatja. Az evangéliumi rész felolvasását követően, a diakónus- és papszentelés szertartásának elején név szerint bemutatták a püspök atyának a szentelendőket, ezután hangzott el a homília. Schönberger Jenő püspök ebben a papi út küldetés jellegére mutatott: „Isten az, aki kiválasztott! Erősen kell nekünk ebben hinni, újra és újra, őszintén kell ezt a tényt elfogadni. Ebben soha ne kételkedjetek ti sem. Isten nem téved, Ő tudja, hogy mit, miért tesz. De ennek a kiválasztottságnak van egy célja, ez pedig a küldetés. Nem magam miatt kaptam a papságot, nem magam miatt lettem kiválasztott, nem azért bíz meg engem Isten szavai hirdetésével, és nem azért bízza rám saját magát, hogy nekem több legyen, mint másnak, hanem azért, hogy küldetésem révén másokhoz ezt elvigyem. Félelmeinkre a válasza, veled vagyok.”

Szent Péter apostol szavaira emlékezve kérte a szentelendőket, soha ne hagyják el az imát — mely által megismerhetik Istent; legyen bennük mindig figyelmes szeretet —, amelyre Jézus életével tanít; legyenek szolgálatkészek — hiszen Krisztus is szolgálatra hív. „És mindezt miért? Tegyetek mindent Isten nagyobb dicsőségére, megmaradva Krisztus szeretetében. Így lesz teljes az örömötök. (…) Nem mondom, hogy könnyű lesz mindig elfogadni Isten akaratát, de ahová Isten helyez, ott veletek lesz a kegyelme is, amellyel rátok vár, és meg fogjátok tapasztalni, hogy nem vagytok egyedül, Ő veletek van. A feladatotok, hogy elvigyétek Istent oda, ahol szükség van rá, mert a pap arra kapott meghívást, hogy az imában találkozzon Krisztussal, megismerje és szeresse Őt a keresztútján is, amely a szeretet szolgálatának tevékeny és önmegtagadó útja. Csakis ez bizonyítja és tanúsítja Isten iránti szeretetének hitelességét és ezáltal tükröződik vissza Krisztus irgalmas arca. Kedves híveim, ezt ti se feledjétek, mi nem önmagunkért, hanem értetek vagyunk. Minden pap ajándék a közösség számára. Fogadjátok őket is úgy, és segítsétek őket, hogy azok lehessenek, akiknek Isten szánta őket.”

Nem maradt el a szentmiseáldozat sem a szombati szertartáson

Meghitt szertartás

A szentbeszédet követően a szentelendők a püspök elé járultak, összekulcsolt kezüket az ő kezébe téve tiszteletet és engedelmességet ígértek, majd az önátadás jeleként leborulva — ezzel is kifejezve, hogy egészen Istennek és a rájuk bízott lelkeknek szentelik magukat —, a hívek pedig térdelve imádkozták a Mindenszentek Litániáját. Ezután következett a diakónusszentelés leglényegesebb része, a kézrátétel és a felszentelő ima, amely után az újonnan felszentelt Leabu Marius beöltözött a szerpapok sajátos öltözékébe, a stólába és dalmatikába, a püspöktől pedig átvette az evangéliumos könyvet annak jeleként, hogy a diakónusszentelésben hatalmat kapott Isten igéjének hirdetésére.

A papszentelés leglényegesebb része, a kézrátétel és a felszentelő ima során a püspök az eléje járuló Barta Barnabás fejére tette a kezét, és csendben imádkozott felette, majd a jelen levő papság is ezt tette. Az újonnan felszentelt beöltözött a papi módra viselt stólába és miseruhába, majd a püspök megkente krizmával a kezét, hiszen így valósul meg az írás szava: „Az Úr lelke rajtam, Ő kent fel, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, hogy meggyógyítsam a megtört szívűeket” (Iz 61,1). Az áldozati adományok átadása során Barta Barnabás kezével érintette az ostyát és a kelyhet a borral, annak jeleként, hogy a papszentelésben hatalmat kapott arra, hogy a szentmiseáldozatot bemutassa. Ezután a püspök békecsókkal köszöntötte őt, majd a papság is ezt tette, Krisztus barátságának jeleként: „Nem nevezlek többé szolgának benneteket, hanem barátaimnak mondalak titeket” (Jn 15,15). A papszentelés szertartását követően a szentmise a felajánlással folytatódott.

A legszentebb áldozat bemutatásának végén Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök megköszönte a szülőknek azt a szeretetet, amellyel gyermeküket felnevelték, és Isten, valamint az egyházmegye szolgálatára engedték. Köszönetet mondott ugyanakkor a gyulafehérvári és esztergomi papnevelő intézetek nevelőinek és tanárainak, a plébános atyáknak és mindazoknak az imádkozóknak, akik kitartóan kérték és kérik az Aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az Ő aratásába. Megköszönte ugyanakkor az újonnan felszentelteknek, hogy elfogadták a meghívást, de mindenekelőtt a Jóistennek, aki a hivatást adja. Végül emlékeztetett: „Ne felejtsünk el mindig buzgón imádkozni Istenhez, hogy küldjön hivatásokat nekünk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...