A kohézió mint mottó
Utoljára módositva: 2019-01-04 14:09:58

Január elsejétől hat hónapig Románia tölti be az Európai Unió soros elnökségét, a 2007-ben csatlakozott Románia most először látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet. A román kormány már véglegesítette a „Kohézió mint közös európai érték” mottójú programját, amelyben a tagállamok közötti összetartást, valamint a megosztottság csökkentését és a megkülönböztetés felszámolását tűzte ki célul. A cél tökéletes, legyen az bárkinek az ötlete, a kérdés viszont az, hogyan képzeli el a román politikum hat hónap alatt megvalósítani azt a tervet, amire az EU megalakulása óta képtelen. Azon is érdemes elgondolkodni, mennyire hiteles román politikusok szájából hallani az összetartás szót, amikor Románia elnöke és kormánya évek óta egymás ellehetetlenítésén dolgozik, a jobb- és a baloldal a legpopulistább módszerekkel igyekszik maga mellé állítani az ország lakosságát. Románia lakosai abban sem hisznek, hogy javulni fog a helyzet az országban; az, hogy a román soros elnökség bármilyen pozitív lépést tesz az EU érdekében, elképzelhetetlen. Romániában az kellene hogy legyen a legfontosabb, hogy a magáncégeknél dolgozók bére megegyezzen az állami alkalmazottak bérével. Ugyancsak fontos belpolitikai teendő az igazságügyi reform befejezése, de ezen a téren a legnagyobb hangsúly az elítéltek felmentésén és az ítéletre várók ellen folyamatban lévő vizsgálatok elmarasztalásán van. A korrupció megfékezése szinte lehetetlennek tűnik Romániában, s ameddig ez így van, szó sem lehet jogállamiságról. Ezek ismeretében hat hónapon át Románia „vezeti” az Európai Uniót, egy olyan időszakban, amikor Romániában elnökválasztás, az EU-ban pedig parlamenti választások lesznek. A politikai harc mindenképpen éleződni fog, de mire számíthatnak az emberek, akik azért dolgoznak, hogy jobb legyen az életük?

Visszatérve a román elnökség mottójára: „Kohézió mint közös európai érték”. Valóban fontos lenne, hogy prioritást nyerjenek a közös értékek: a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok védelme, a szolidaritás, az esélyegyenlőség. Erre viszont kevesen látnak esélyt, mert az EU sokat beszél a közös értékekről, de keveset arról, hogy ezeket az értékeket felülírják az érdekek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szelektíven gyűjtöd-e a szemetet?
Igen, mindig figyelek arra, hogy lehetőségeim szerint külön gyűjtsem a hulladékot
A háztartási hulladékot nem gyűjtöm szelektíven, de az elektronikai cikkeket külön szoktam leadni
Legfeljebb a papírt, műanyagot gyűjtöm külön
Nem gyűjtöm szelektíven a szemetet, hiszen a kukákban úgyis összekeverednek a hulladékok tapasztalataim szerint
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. március 25.
Talán nem azt hozod, amit várnak tőled, ami talán mindenkiben feszültséget kelt. Talán te magad is egyre feszültebb leszel a gondolattól, hogy mások nem elégedettek veled. Tudod, mit szoktál gondolni, amikor valaki elmeséli, hogy nem értik meg? Igen, azt, hogy a kommunikáció lenne a megoldás. Ez így van a te életedben is.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 25.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...