A Kölcsey értéket teremt Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2018-05-25 10:00:32

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium hat végzős osztályának 136 diákja ballagott el csütörtök délután a szülők, rokonok, barátok, diáktársak és természetesen az iskola tanári testülete előtt. Az idei Kölcsey-nagydíjat Kozák Anikó tanárnő kapta meg.

Nincs olyan év, hogy ne népes sokaság előtt ballagjanak el városunk nagynevű iskolájának, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak a diákjai. Idén 136 tizenkettedikes tanuló alkotta a hat végzős osztályt, akik csütörtök délután előbb az iskola épületében búcsúzkodtak, a tanári szobában köszönték meg az évek lelkiismeretes munkáját pedagógusaiknak, majd 17 órától az iskolaudvaron, szokás szerint ünnepi ceremóniával ötvözve ballagtak el népes vendégsereg társaságában.

 

Az udvarra bevonuló végzősök érkezésekor elhangzottak az osztályokról szóló bemutatkozó sorok. A konferáló diákok felsorolták, melyek voltak azok az eredmények, amelyeket a négy év során egyéni vagy csapatmunka révén elértek a diákok, az egybegyűltek megtudhatták, melyik osztály milyen átlaggal zárta a gimnáziumi éveket, hány sportolója, hány nyelvvizsgával vagy más kiemelkedő eredménnyel rendelkező diákja van az adott osztálynak. Miután mind a hat osztály bevonult az iskola elé, közösen énekelték el a Gaudeamust.

Ezt követően Pataki Enikő iskolaigazgató beszédével folytatódott az ünnepség. Az intézményvezető azokról az értékekről beszélt a diákságnak, amelyeket az iskola szellemisége jegyében a pedagógusok fontosnak tartottak továbbadni az évek során. Ezek a bizalom és a hit, a szabadság, az anyanyelv, a szülőföld, a hagyomány és nem utolsósorban a közösség, amely mind közül talán a legfontosabb.

 

 

Pataki Csaba megyei tanácselnök is szólt a diákokhoz. „Ti vagytok az első olyan generáció, amelynek tagjai a XXI. században születtek. Ti vagytok az első ballagó évfolyam, amely az új évezred hajnalán született, most pedig, 18 év elteltével találkozik a nagybetűs élettel. Most bár kirepültök, továbbtanultok, de soha ne feledjétek, hogy szatmáriak vagytok!” — hangzott el az útravaló.

Kereskényi Gábor polgármester, a főgimnázium egykori diákja visszaemlékezett arra a 20 évvel ezelőtti pillanatra, amikor ő maga is ennek az iskolának a végzőseként ballagott el. Felidézte, hogy talán némi hiányérzettel távoztak annak idején, hiszen el kellett hagyni a szeretett iskolát. A mai végzősöknek viszont elmondta: ez nem a vég, ez egy másik út kezdete, egy olyan úté, amelyre mindannyian az intézmény falai között készülhettek fel. Erre pedig jó büszkének lenni — bátorította a ballagókat a polgármester.

Végezetül Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes szólt a végzősökhöz. Elmondta, hogy ő is, ahogyan az előtte szóló, 20 évvel ezelőtt, 1998-ban hagyta el a főgimnáziumot, amelyhez ma is sok emlék fűzi, ha az épület akkor nem is ez volt. „A Kölcsey értékeket teremt úgy Szatmárnémetiben, mint a Partiumban, Erdélyben s az egész Kárpát-medencében egyaránt. Az iskola pedagógusai a jövő generációjának útját egyengetik, és átadják a tudásukat. Ezt a tudást kamatoztassátok, térjetek majd haza, és legyetek építőkövei a szatmári magyarságnak!” — fogalmazott Kallós.

A bátorító útravalókat követően a ballagókat búcsúztató XI. osztályosok nevében Zsók Rebeka köszönt el a végzősöktől, majd erre válaszul a XII. osztályosok nevében Pintye Ivett mondott búcsúbeszédet. Ezután a kulcsátadás ünnepi mozzanata, majd néhány perces kulturális program színesítette az események sorát.

A versekkel és dalokkal tarkított ünnepi momentum után kezdetét vette a különdíjak, majd az érdemoklevelek és díjak kiosztása. Előbb a négy év alatt legjobban teljesítő diákok kapták meg a különböző pénzjutalommal járó kitüntetéseiket, majd az utóbbi években kialakult hagyomány szerint átadásra került a Kölcsey-nagydíj, amelyet idén Kozák Anikó tanárnő kapott meg. Az oklevelek átadását az osztályonkénti díjkiosztó zárta, amely során kiderült, hogy az idei végzősök évfolyamelsői Pataki Krisztina XII. A és Kovács-Bálint Boróka XII. F osztályos diák voltak, mindketten 9,97-es átlaggal.

Végezetül hagyományos módon a Szózat közös eléneklésével zárult az ünnepély, amelyet követően a diákok hozzátartozói átadhatták csokraikat a ballagóknak.

 Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...