A Kölcsey értéket teremt Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2018-05-25 10:00:32

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium hat végzős osztályának 136 diákja ballagott el csütörtök délután a szülők, rokonok, barátok, diáktársak és természetesen az iskola tanári testülete előtt. Az idei Kölcsey-nagydíjat Kozák Anikó tanárnő kapta meg.

Nincs olyan év, hogy ne népes sokaság előtt ballagjanak el városunk nagynevű iskolájának, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak a diákjai. Idén 136 tizenkettedikes tanuló alkotta a hat végzős osztályt, akik csütörtök délután előbb az iskola épületében búcsúzkodtak, a tanári szobában köszönték meg az évek lelkiismeretes munkáját pedagógusaiknak, majd 17 órától az iskolaudvaron, szokás szerint ünnepi ceremóniával ötvözve ballagtak el népes vendégsereg társaságában.

 

Az udvarra bevonuló végzősök érkezésekor elhangzottak az osztályokról szóló bemutatkozó sorok. A konferáló diákok felsorolták, melyek voltak azok az eredmények, amelyeket a négy év során egyéni vagy csapatmunka révén elértek a diákok, az egybegyűltek megtudhatták, melyik osztály milyen átlaggal zárta a gimnáziumi éveket, hány sportolója, hány nyelvvizsgával vagy más kiemelkedő eredménnyel rendelkező diákja van az adott osztálynak. Miután mind a hat osztály bevonult az iskola elé, közösen énekelték el a Gaudeamust.

Ezt követően Pataki Enikő iskolaigazgató beszédével folytatódott az ünnepség. Az intézményvezető azokról az értékekről beszélt a diákságnak, amelyeket az iskola szellemisége jegyében a pedagógusok fontosnak tartottak továbbadni az évek során. Ezek a bizalom és a hit, a szabadság, az anyanyelv, a szülőföld, a hagyomány és nem utolsósorban a közösség, amely mind közül talán a legfontosabb.

 

 

Pataki Csaba megyei tanácselnök is szólt a diákokhoz. „Ti vagytok az első olyan generáció, amelynek tagjai a XXI. században születtek. Ti vagytok az első ballagó évfolyam, amely az új évezred hajnalán született, most pedig, 18 év elteltével találkozik a nagybetűs élettel. Most bár kirepültök, továbbtanultok, de soha ne feledjétek, hogy szatmáriak vagytok!” — hangzott el az útravaló.

Kereskényi Gábor polgármester, a főgimnázium egykori diákja visszaemlékezett arra a 20 évvel ezelőtti pillanatra, amikor ő maga is ennek az iskolának a végzőseként ballagott el. Felidézte, hogy talán némi hiányérzettel távoztak annak idején, hiszen el kellett hagyni a szeretett iskolát. A mai végzősöknek viszont elmondta: ez nem a vég, ez egy másik út kezdete, egy olyan úté, amelyre mindannyian az intézmény falai között készülhettek fel. Erre pedig jó büszkének lenni — bátorította a ballagókat a polgármester.

Végezetül Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes szólt a végzősökhöz. Elmondta, hogy ő is, ahogyan az előtte szóló, 20 évvel ezelőtt, 1998-ban hagyta el a főgimnáziumot, amelyhez ma is sok emlék fűzi, ha az épület akkor nem is ez volt. „A Kölcsey értékeket teremt úgy Szatmárnémetiben, mint a Partiumban, Erdélyben s az egész Kárpát-medencében egyaránt. Az iskola pedagógusai a jövő generációjának útját egyengetik, és átadják a tudásukat. Ezt a tudást kamatoztassátok, térjetek majd haza, és legyetek építőkövei a szatmári magyarságnak!” — fogalmazott Kallós.

A bátorító útravalókat követően a ballagókat búcsúztató XI. osztályosok nevében Zsók Rebeka köszönt el a végzősöktől, majd erre válaszul a XII. osztályosok nevében Pintye Ivett mondott búcsúbeszédet. Ezután a kulcsátadás ünnepi mozzanata, majd néhány perces kulturális program színesítette az események sorát.

A versekkel és dalokkal tarkított ünnepi momentum után kezdetét vette a különdíjak, majd az érdemoklevelek és díjak kiosztása. Előbb a négy év alatt legjobban teljesítő diákok kapták meg a különböző pénzjutalommal járó kitüntetéseiket, majd az utóbbi években kialakult hagyomány szerint átadásra került a Kölcsey-nagydíj, amelyet idén Kozák Anikó tanárnő kapott meg. Az oklevelek átadását az osztályonkénti díjkiosztó zárta, amely során kiderült, hogy az idei végzősök évfolyamelsői Pataki Krisztina XII. A és Kovács-Bálint Boróka XII. F osztályos diák voltak, mindketten 9,97-es átlaggal.

Végezetül hagyományos módon a Szózat közös eléneklésével zárult az ünnepély, amelyet követően a diákok hozzátartozói átadhatták csokraikat a ballagóknak.

 Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...