A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumba látogatott a „kalózlány”
Utoljára módositva: 2018-11-06 10:46:44

 

Író-olvasó találkozóval és sok érdekes foglalkozással rajtolt el az Iskola másként hete a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. Ezekben a napokban nincs tanítás a tanintézményben, csak remek programok, interaktív tanórák és kirándulások.

Szatmárnémetibe, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumba látogatott a kolozsvári „kalózlány”, Lupescu Kata, a Báthory István Elméleti Líceum tanulója, aki már két kiadott és nagy sikernek örvendő regénnyel — Kalózlány – Végső kezdet és Kalózlány – Pokoli kör — is büszkélkedhet. Hétfőn délelőtt az iskola dísztermében találkozhattak a fiatal íróval a diákok és tanárok, s a Pataki Enikő igazgató vezette beszélgetés során sok érdekességet is megtudhattak a résztvevők arról, miért is fog regényírásba egy 11 éves — hiszen ekkor kezdte el írni az első kötetet —, hogyan jut el a kiadásig, mi készteti a folytatásra.

Kata hatodikos korában kezdte el a Kalózlány történetét, akkor még úgy írta, hogy nem is sejtette, hogy valaha kiadásra kerül. Édesapjával közösen döntöttek úgy, hogy egy családi eseményre, ajándék gyanánt beköttetik az elkészült történeteket. Így felkerestek egy könyvkiadót, ahol felfigyeltek a lányra és írására. Gyorsan követték egymást az eseménynek, a diáklánynak szerkesztője lett, nem sokkal később pedig ki is adták az első kötetet. A Kalózlány főhőse Charlotte, aki egy sziporkázó ötletekből felépített fantasyvilágban válik felnőtté, aki próbálja feldolgozni mindazt, ami vele történik. A Kata által megalkotott világban mindenféle lények vannak, például életművészek, akik irányítják az életet, de vannak vérművészek is, akik arról határoznak, hogy ki milyen neműnek szülessen, de a kalandregényben megismerhetjük a metáliumokat és a szintákat is — Charlotte például ez utóbbiakhoz tartozik. A második kötetben már sokat változik a főhősnő, de a történet ugyanolyan sziporkázó — ízig-vérig kalandos. Bár jó néhányan olvasták már a Kalózlány történetét, az író-olvasó találkozó minden bizonnyal még több főgimnazistának hozta meg a kedvét a kötetek fellapozásához.

 

Remek programok

 

A rendhagyó iskolahéten az író-olvasó találkozó mellett számtalan érdekes foglalkozáson vesz részt a főgimnázium közössége. Az ötödikesek többek között megtekintik a zsinagógát, és a születésnapos SMURD székhelyére is ellátogatnak, nem utolsósorban pedig készülnek a picuravatóra, a hatodikosok játékos angol- és németórán, informatikaórán vesznek részt, valamint Béltekre kirándulnak, a hetedikesek boldogságórát is tartanak a hét folyamán, de gyárlátogatásra is mennek, a nyolcadikosok megismerkedhetnek a fizika szépségeivel, szórakoztató formában matekozhatnak, de a továbbtanulásról, pályaválasztásról is beszélgetnek.

A középiskola kilencedik osztályos diákjai lázasan készülnek a gólyabálra, melyet november 8-án délután hattól rendeznek meg a szakszervezetek művelődési házában. A próbák mellett persze jut idő egyéb foglalkozásokra is, Activity-bajnokságon mérkőzhetnek meg, sportolnak, filmet néznek, nagy felfedezésekről hallgathatnak meg előadást, angol nyelvű drámaklubot szerveznek számukra, de karaokézni is fognak.

A tizedikesek megismerkednek a Szatmáron élő felekezetekkel, és ellátogatnak ortodox, római és görögkatolikus, református templomokba, valamint a zsinagógába, Petőfi és Kölcsey nyomába erednek egy tematikus kirándulás keretében, önkénteskednek, és olyan káros szenvedélyekről is hallhatnak előadást, mint a dohányzás. A tizenegyedikesek az óvodába látogatnak, ahol az apróságokkal együtt közös foglalkozáson vesznek részt, kirándulnak, míg a végzősök pályaválasztási tanácsadáson vehetnek részt, de szerveznek számukra többek között interaktív, érdekességekkel tarkított irodalom- és matematikaórát is.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...