A kommunizmus áldozatainak emlékezete
Utoljára módositva: 2018-11-05 09:32:18

Rendhagyó istentiszteleti alkalom zajlott tegnap délelőtt a Nagykároly-belvárosi Református Egyházközség szervezésében: bemutatták dr. Ábrám Zoltán Az igazság szabaddá tesz című könyvét.

 

November 4-én, a nemzeti gyásznap kapcsán egy rendhagyó könyvbemutató helyszínéül szolgált a nagykárolyi református templom. Az Otthonom Szatmár megye sorozat 49. kötetét ismerhették ugyanis meg a nagykárolyiak, mely dr. Ábrám Zoltán nevéhez kapcsolódik. Dr. Ábrám Zoltán, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Közegészségtani Tanszékének professzora, doktorátusvezetője. Oktató-, kutató- és szakírói munkája mellett szerteágazó újságírói és közéleti tevékenységet folytat, többek között az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület egyik országos alelnöke. A szerző nagyapjának, Ábrám Sámuelnek és a kommunizmus áldozatainak kívánt emléket állítani Az igazság szabaddá tesz című kötetével.

Tukacs József Sándor belvárosi lelkipásztor alkalomhoz illő igehirdetését követően a szerző, dr. Ábrám Zoltán szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, különös játéka a sorsnak, hogy épp a nemzeti gyásznapon került sor a nagykárolyi könyvbemutatóra, hiszen az 56-os dicső forradalom leverésének napján hunyt el nagyapja, akit ártatlanul ítéltek börtönre és kényszermunkatáborra évtizedekkel ezelőtt.

„Ezzel a kiadvánnyal ártatlanul elítélt, börtönt és kényszermunkatábort megjárt nagyapámnak állítok emléket. És sorstársainak a szülőföldről, lakhelyéről, annak környékéről, az Érmellékről, egész Erdélyből, azon túlról. A kommunizmus áldozatai előtt hajtok fejet, akik nem törődtek bele az életük mindennapjait befolyásoló zsarnokság igazságtalanságaiba. Az ötvenhatos szabadságvágyat szívükben és eszükben hordozók hangját erősítem” — fogalmaz a szerző könyv előszavában.

Dr. Ábrám Zoltán naplórészleteket olvasott fel a tegnapi bemutató során, kiemelve, hogy a Duna-deltában található peripravai gettó borzalmait soha nem heverték ki azok, akiket odahurcoltak.

A nagykárolyi bemutatón jelen volt a szerző édesapja, Ábrám Sámuel lelkipásztor is, aki felidézte édesapja deportálásának szörnyűségeit, a Szekuritátétól való félelemben eltöltött mindennapjaikat és a kommunista rezsim miatt elszenvedett megpróbáltatásaikat. Mindez nem is volt még annyira régen, hogy csak a történelemkönyvekből emlékezzünk a kommunizmus miatt elszenvedett borzalmakra, mutattak rá az előadók. A könyvbemutatót követően az istentiszteleti alkalom a Himnusz eléneklésével zárult. A kötetet a helyszínen meg lehetett vásárolni.

 Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...