A kommunizmus áldozatainak emlékezete
Utoljára módositva: 2018-11-05 09:32:18

Rendhagyó istentiszteleti alkalom zajlott tegnap délelőtt a Nagykároly-belvárosi Református Egyházközség szervezésében: bemutatták dr. Ábrám Zoltán Az igazság szabaddá tesz című könyvét.

 

November 4-én, a nemzeti gyásznap kapcsán egy rendhagyó könyvbemutató helyszínéül szolgált a nagykárolyi református templom. Az Otthonom Szatmár megye sorozat 49. kötetét ismerhették ugyanis meg a nagykárolyiak, mely dr. Ábrám Zoltán nevéhez kapcsolódik. Dr. Ábrám Zoltán, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Közegészségtani Tanszékének professzora, doktorátusvezetője. Oktató-, kutató- és szakírói munkája mellett szerteágazó újságírói és közéleti tevékenységet folytat, többek között az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület egyik országos alelnöke. A szerző nagyapjának, Ábrám Sámuelnek és a kommunizmus áldozatainak kívánt emléket állítani Az igazság szabaddá tesz című kötetével.

Tukacs József Sándor belvárosi lelkipásztor alkalomhoz illő igehirdetését követően a szerző, dr. Ábrám Zoltán szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, különös játéka a sorsnak, hogy épp a nemzeti gyásznapon került sor a nagykárolyi könyvbemutatóra, hiszen az 56-os dicső forradalom leverésének napján hunyt el nagyapja, akit ártatlanul ítéltek börtönre és kényszermunkatáborra évtizedekkel ezelőtt.

„Ezzel a kiadvánnyal ártatlanul elítélt, börtönt és kényszermunkatábort megjárt nagyapámnak állítok emléket. És sorstársainak a szülőföldről, lakhelyéről, annak környékéről, az Érmellékről, egész Erdélyből, azon túlról. A kommunizmus áldozatai előtt hajtok fejet, akik nem törődtek bele az életük mindennapjait befolyásoló zsarnokság igazságtalanságaiba. Az ötvenhatos szabadságvágyat szívükben és eszükben hordozók hangját erősítem” — fogalmaz a szerző könyv előszavában.

Dr. Ábrám Zoltán naplórészleteket olvasott fel a tegnapi bemutató során, kiemelve, hogy a Duna-deltában található peripravai gettó borzalmait soha nem heverték ki azok, akiket odahurcoltak.

A nagykárolyi bemutatón jelen volt a szerző édesapja, Ábrám Sámuel lelkipásztor is, aki felidézte édesapja deportálásának szörnyűségeit, a Szekuritátétól való félelemben eltöltött mindennapjaikat és a kommunista rezsim miatt elszenvedett megpróbáltatásaikat. Mindez nem is volt még annyira régen, hogy csak a történelemkönyvekből emlékezzünk a kommunizmus miatt elszenvedett borzalmakra, mutattak rá az előadók. A könyvbemutatót követően az istentiszteleti alkalom a Himnusz eléneklésével zárult. A kötetet a helyszínen meg lehetett vásárolni.

 Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...