A kórházi ellátás átalakítását sürgeti Eugen Nicolăescu
Utoljára módositva: 2014-02-07 09:46:10

Tegnap távértekezlet keretében mondta el az egészségügyi miniszter, hogy elégedetlen a kórházmenedzserek és a DSP vezetőinek munkájával, ezért azonnali nézőpont-változtatást kért.

 

Illusztráció

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter kezdeményezésére tegnap távértekezlet keretében került bemutatásra az egészségügyi alapcsomag kórházi ellátásra vonatkozó szabályozása. A távértekezleten Szatmár megyéből részt vettek a kórházi ellátásban érintett egészségügyi szakemberek, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetői és a Prefektusi Hivatal képviselői. „Célunk, hogy a lehető legjobban használjuk fel az egészségügyre fordítható keretösszeget, illetve védjük meg mind az egészségügyi alkalmazottak, mind a páciensek érdekeit. Az egészségügy reformjáról nem lehet a kórházak reformja nélkül beszélni, ugyanis az egészségügyre fordított összeg jelentős hányadát a kórházi ellátás emészti fel” — fogalmazott Eugen Nicolăescu, majd elmondta, az alapcsomag egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a kezelések jelentős részét a továbbiakban a járóbeteg-ellátási rendszerben vagy a családorvosi rendelőkben oldják meg, és nem kórházi beutalóval. „Megítélésünk szerint a kórházak reformja 3 alapvető dolgot jelent. Elsősorban a figyelem középpontjában a beteg kell legyen, nem pedig a kórházi ágyszám. Ennek eléréséhez jelenős szemléletváltásra van szükség. A kórház valódi értékét az általa nyújtott szolgáltatások kell hogy jelezzék. A páciensek számára megfelelő mennyiségű, minőségű kezelést kell biztosítani, abban az egészségügyi intézményben, ahol az a legindokoltabb. Tehát nem kell mindenkit beutalni a kórházba, ha panaszára a járóbeteg-ellátás során is megoldást lehet találni. Harmadsorban a közpénz elköltésével szembeni felelősségérzet szükséges a kórházi rendszer reformjához” — folytatta. Az alapcsomag ismertetése után indulatosan rászólt a kórházmenedzserekre és a megyei közegészségügyi hatóságok vezetőihez, mivel szerinte azok nem jártak el helyesen a kórházi ágyak számának igénylésekor. „Azt kértem, hogy február 5-ig juttassák el a minisztériumhoz a kórházak átszervezési tervét az előre meghatározott szempontok alapján. El kell mondanom, hogy nem minden kórházmenedzser tett eleget feladatának, ezért nagyon dühös vagyok” — fogalmazott a miniszter, aki arra szólította fel a kórházvezetőket, illetve a DSP-k vezetőit, hogy aki nem akarja megfelelően végezni a munkáját, inkább mondjon le a tisztségéről, s hagyja, hogy olyan személyek foglalják el a helyét, akik tenni is akarnak valamit az egészségügyi rendszerért. A miniszter néhány elrettentő példát is felsorolt az ország kórházaiban tapasztalt vétségekről, s kihangsúlyozta, hogy ezek elkövetői a törvény előtt fognak felelni tetteikért. Ezt követően február 20-ig adott újabb határidőt a kórházmenedzsereknek, hogy a kórházak átszervezési tervét elküldjék a minisztériumba, hangsúlyozva, hogy az ágyszámok kérésénél vegyék figyelembe azok átlagos kihasználtsági mértékét is.

Venemozer Erica, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere elmondta, néhány változtatást kértek a minisztériumhoz eljuttatott tervükben. A kórház összesen 1110 ággyal működik. Kérték a pszichiátriai osztály ágyszámainak 8-cal történő csökkentését, a tasnádi belgyógyászati osztály (amely 25 ággyal működik) átalakítását, ugyanakkor a szatmári belgyógyászati osztály ágyszámainak átalakítását is kérvényezték: 10 ágyat szeretnének a reumatológiának elkülöníteni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...