A kórházi ellátás átalakítását sürgeti Eugen Nicolăescu
Utoljára módositva: 2014-02-07 09:46:10

Tegnap távértekezlet keretében mondta el az egészségügyi miniszter, hogy elégedetlen a kórházmenedzserek és a DSP vezetőinek munkájával, ezért azonnali nézőpont-változtatást kért.

 

Illusztráció

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter kezdeményezésére tegnap távértekezlet keretében került bemutatásra az egészségügyi alapcsomag kórházi ellátásra vonatkozó szabályozása. A távértekezleten Szatmár megyéből részt vettek a kórházi ellátásban érintett egészségügyi szakemberek, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetői és a Prefektusi Hivatal képviselői. „Célunk, hogy a lehető legjobban használjuk fel az egészségügyre fordítható keretösszeget, illetve védjük meg mind az egészségügyi alkalmazottak, mind a páciensek érdekeit. Az egészségügy reformjáról nem lehet a kórházak reformja nélkül beszélni, ugyanis az egészségügyre fordított összeg jelentős hányadát a kórházi ellátás emészti fel” — fogalmazott Eugen Nicolăescu, majd elmondta, az alapcsomag egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a kezelések jelentős részét a továbbiakban a járóbeteg-ellátási rendszerben vagy a családorvosi rendelőkben oldják meg, és nem kórházi beutalóval. „Megítélésünk szerint a kórházak reformja 3 alapvető dolgot jelent. Elsősorban a figyelem középpontjában a beteg kell legyen, nem pedig a kórházi ágyszám. Ennek eléréséhez jelenős szemléletváltásra van szükség. A kórház valódi értékét az általa nyújtott szolgáltatások kell hogy jelezzék. A páciensek számára megfelelő mennyiségű, minőségű kezelést kell biztosítani, abban az egészségügyi intézményben, ahol az a legindokoltabb. Tehát nem kell mindenkit beutalni a kórházba, ha panaszára a járóbeteg-ellátás során is megoldást lehet találni. Harmadsorban a közpénz elköltésével szembeni felelősségérzet szükséges a kórházi rendszer reformjához” — folytatta. Az alapcsomag ismertetése után indulatosan rászólt a kórházmenedzserekre és a megyei közegészségügyi hatóságok vezetőihez, mivel szerinte azok nem jártak el helyesen a kórházi ágyak számának igénylésekor. „Azt kértem, hogy február 5-ig juttassák el a minisztériumhoz a kórházak átszervezési tervét az előre meghatározott szempontok alapján. El kell mondanom, hogy nem minden kórházmenedzser tett eleget feladatának, ezért nagyon dühös vagyok” — fogalmazott a miniszter, aki arra szólította fel a kórházvezetőket, illetve a DSP-k vezetőit, hogy aki nem akarja megfelelően végezni a munkáját, inkább mondjon le a tisztségéről, s hagyja, hogy olyan személyek foglalják el a helyét, akik tenni is akarnak valamit az egészségügyi rendszerért. A miniszter néhány elrettentő példát is felsorolt az ország kórházaiban tapasztalt vétségekről, s kihangsúlyozta, hogy ezek elkövetői a törvény előtt fognak felelni tetteikért. Ezt követően február 20-ig adott újabb határidőt a kórházmenedzsereknek, hogy a kórházak átszervezési tervét elküldjék a minisztériumba, hangsúlyozva, hogy az ágyszámok kérésénél vegyék figyelembe azok átlagos kihasználtsági mértékét is.

Venemozer Erica, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere elmondta, néhány változtatást kértek a minisztériumhoz eljuttatott tervükben. A kórház összesen 1110 ággyal működik. Kérték a pszichiátriai osztály ágyszámainak 8-cal történő csökkentését, a tasnádi belgyógyászati osztály (amely 25 ággyal működik) átalakítását, ugyanakkor a szatmári belgyógyászati osztály ágyszámainak átalakítását is kérvényezték: 10 ágyat szeretnének a reumatológiának elkülöníteni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...