A kormány egy kézzel ad, kettővel elvesz
Utoljára módositva: 2019-04-25 12:23:11

Nem csak kevesebb pénzt ad a városoknak és a községeknek a kormány, de még el is vesz ezektől. A költségvetési törvény bizonyos összegek visszafizetésére kötelezi az önkormányzatokat. Szatmárnémeti esetében majdnem kétmillió lejes „váratlan” kiadásról van szó.

Bekerült sunyiban egy olyan passzus az idei évi költségvetésbe, hogy a polgármesteri hivataloknak vissza kell fizetniük azt a pénzt, amit januárban utalt a kormány az állami költségvetésből a mozgássérült személyek és gondozóik javára. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere szerint az már mindennek a netovábbja, amit a kormány művel a helyi önkormányzatokkal. „Amikor kiderült, hogy kevesebb pénzt kapunk, mint 2018-ban, amikor szintén kevesebbet kaptunk, mint 2017-ben, akkor azt gondoltam, hogy már tényleg nem lehet rosszabb, de úgy látszik, hogy lehet rosszabb, mert már nemcsak hogy kevesebbet ad, de egyre többet vesz is vissza a PSD-kormány az önkormányzatok pénzéből” — nyilatkozta lapunknak Kereskényi.

Csak március közepén lett elfogadva az idei költségvetés, de jól eldugva úgy volt benne egy rendelkezés, hogy nem a költségvetés elfogadásától kezdődően, hanem ez év elejétől a helyi önkormányzatok fizetik a sérüléssel élők és gondozóik juttatásait, úgyhogy amit még januárban folyósított erre a célra a kormány, azt vissza kell utalni, summázta a helyzetet a szatmárnémeti polgármester. „És azért csak a januári folyósítást kell visszaadnunk — tette hozzá —, mert a következő hónapokéit már nem is utalták. Szatmárnémeti esetében majdnem kétmillió lejes ‘váratlan’ kiadásról van szó emiatt, ennyit kapott a város januárban a mozgássérült-juttatásokra, ehhez még hozzájön az év hátralévő időszakában az a rendszeres havi kiadás, amit a költségvetési szabályozás módosításával varrt az önkormányzatok nyakába a kormány.”

Az év második harmadától változott az is, hogy a bérjárulékok helyben maradó arányát 41-ről 60 százalékra módosította a kormány, azonban ennek a módosításnak a költségvetésbe foglalásakor már nem az év eleji dátumot határozta meg, hanem az április elsejeit. Amikor a kormánynak kell több pénzt átengednie az önkormányzatoknak, akkor nincs visszamenőleges érvényű passzus a rendelkezésben. Ettől az évtől emelkedtek a minimálbérek az építkezésben, de főleg a bérjárulékok rovására, amik szintén negatív hatással voltak a helyi bevételekre, Szatmárnémeti esetében például 6,8 millió lejes kiesést jelentett ez a változás. A korábbi évek pozitív tételeként jelentkező áfakiegyenlítés az idei év első hónapjában szintén negatív eredményt hozott a megyeszékhely esetében, számolt utána Kereskényi, az egyedüli érdemi növekedést a helyi költségvetésben a saját bevételek hozták ez év januárja és márciusa között.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csaló csajok
Ma, 17:45
A CSALÓ CSAJOK-ban, ebben a kacagtató új vígjátékban Anne Hathaway és Rebel Wilson szélhámosnőket alakítanak; egyikük kisstílű, másikuk nagypályás. Egyesítik erőiket, és rászedik a férfiakat – hogy megszedjék magukat.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 21:25
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...