A kormány egy kézzel ad, kettővel elvesz
Utoljára módositva: 2019-04-25 12:23:11

Nem csak kevesebb pénzt ad a városoknak és a községeknek a kormány, de még el is vesz ezektől. A költségvetési törvény bizonyos összegek visszafizetésére kötelezi az önkormányzatokat. Szatmárnémeti esetében majdnem kétmillió lejes „váratlan” kiadásról van szó.

Bekerült sunyiban egy olyan passzus az idei évi költségvetésbe, hogy a polgármesteri hivataloknak vissza kell fizetniük azt a pénzt, amit januárban utalt a kormány az állami költségvetésből a mozgássérült személyek és gondozóik javára. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere szerint az már mindennek a netovábbja, amit a kormány művel a helyi önkormányzatokkal. „Amikor kiderült, hogy kevesebb pénzt kapunk, mint 2018-ban, amikor szintén kevesebbet kaptunk, mint 2017-ben, akkor azt gondoltam, hogy már tényleg nem lehet rosszabb, de úgy látszik, hogy lehet rosszabb, mert már nemcsak hogy kevesebbet ad, de egyre többet vesz is vissza a PSD-kormány az önkormányzatok pénzéből” — nyilatkozta lapunknak Kereskényi.

Csak március közepén lett elfogadva az idei költségvetés, de jól eldugva úgy volt benne egy rendelkezés, hogy nem a költségvetés elfogadásától kezdődően, hanem ez év elejétől a helyi önkormányzatok fizetik a sérüléssel élők és gondozóik juttatásait, úgyhogy amit még januárban folyósított erre a célra a kormány, azt vissza kell utalni, summázta a helyzetet a szatmárnémeti polgármester. „És azért csak a januári folyósítást kell visszaadnunk — tette hozzá —, mert a következő hónapokéit már nem is utalták. Szatmárnémeti esetében majdnem kétmillió lejes ‘váratlan’ kiadásról van szó emiatt, ennyit kapott a város januárban a mozgássérült-juttatásokra, ehhez még hozzájön az év hátralévő időszakában az a rendszeres havi kiadás, amit a költségvetési szabályozás módosításával varrt az önkormányzatok nyakába a kormány.”

Az év második harmadától változott az is, hogy a bérjárulékok helyben maradó arányát 41-ről 60 százalékra módosította a kormány, azonban ennek a módosításnak a költségvetésbe foglalásakor már nem az év eleji dátumot határozta meg, hanem az április elsejeit. Amikor a kormánynak kell több pénzt átengednie az önkormányzatoknak, akkor nincs visszamenőleges érvényű passzus a rendelkezésben. Ettől az évtől emelkedtek a minimálbérek az építkezésben, de főleg a bérjárulékok rovására, amik szintén negatív hatással voltak a helyi bevételekre, Szatmárnémeti esetében például 6,8 millió lejes kiesést jelentett ez a változás. A korábbi évek pozitív tételeként jelentkező áfakiegyenlítés az idei év első hónapjában szintén negatív eredményt hozott a megyeszékhely esetében, számolt utána Kereskényi, az egyedüli érdemi növekedést a helyi költségvetésben a saját bevételek hozták ez év januárja és márciusa között.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...