A kormányfő továbbra is kiáll leszavazott uniós biztosjelöltje mellett
Utoljára módositva: 2019-09-29 07:14:23

Viorica Dancila miniszterelnök továbbra is kiáll Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselő uniós biztosi jelöltsége mellett, a hazai ellenzéket pedig Románia lejáratásával, a román nemzeti érdekek semmibevételével vádolja.

A kormányfő szombat esti Facebook-bejegyzésben biztosította “feltétel nélküli támogatásáról” a közlekedési biztosi posztra javasolt Plumbot, akinél csütörtöki meghallgatása alkalmával az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) összeférhetetlenséget állapított meg, és szavazattöbbséggel a kinevezési eljárás felfüggesztését kezdeményezte.

A megfogalmazott indokok szerint a román jelölt azért nem kapta meg az EP-s szakbizottság támogatását, mert nem számolt el olyan kölcsönökkel, amelyekből ingatlant vásárolt, illetve saját pártját támogatta.

Dancila azt írta közösségi oldalán, hogy Plumb régi munkatársa, és meg van győződve arról, hogy uniós biztosként kiváló munkát végezne.

Számára – “másokkal ellentétben” – mindig az uniós érdek, az európai eszme megerősítése lesz az első, akárcsak a bukaresti kormány számára – közölte. A miniszterelnök kifejezte reményét, hogy a EP jogi bizottsága végül támogatni fogja a román kormány és az Európai Bizottság elnöke által jelölt Plumb kinevezését.

A szociáldemokrata politikus bejegyzésében a hazai jobbközép ellenzéket hibáztatta, amely szerinte egy megosztott, gyűlölködő Románia képét mutatta a világnak, és “pitiáner érdekeit követve” ismét megfeledkezett a románokról.

“Románia azonban nem azoké, akik rombolnak és megosztanak, lábbal tiporva az ország érdekeit. A románok látják, mi történik, és meggyőződésem, hogy ez ősszel a voksaikban is megmutatkozik majd” – zárta bejegyzését a novemberi elnökválasztásra utalva a román miniszterelnök.

Dancila a leszavazott biztosjelöltje melletti kiállással fő politikai ellenfelének, Klaus Iohannis államfőnek is válaszolt. A jobboldali elnök ugyanis Rovana Plumb jelölésének visszavonására szólította fel a miniszterelnököt. Iohannis úgy értékelte, hogy Plumb csütörtöki leszavazása a román szociáldemokrata kormányzás újabb nagy kudarca, ami kárt okoz Romániának.

Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint, amennyiben egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel összefüggésben, az nem léphet tovább a meghallgatás folyamatában. Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, azonban az uniós testület elnöke megvizsgálja a kialakult helyzetet. Döntését követően a biztosjelölt ügye újra az Európai Parlament elé kerülhet.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...