A korrupció aláássa a demokráciát és a jogállamot
Utoljára módositva: 2019-12-09 16:12:35

A korrupció gyengíti az államot, az ország intézményeit, és a társadalom visszafejlődését eredményezi – hangsúlyozza Klaus Iohannis államfő a korrupció elleni küzdelem világnapja alkalmából kiadott üzenetében.

 

Ebben az államfő rámutat, a korrupció aláássa a demokráciát és a jogállamot, az emberi jogok lábbal tiprásához vezet, fenntartja a szervezett bűnözést, torzítja a piacokat és csökkenti az állampolgárok életminőségét.

“A korrupció a legsérülékenyebb társadalmi kategóriákat érinti, egy ördögi kör fogságában tartja a szegény közösségeket, fékezi a fejlődést, és csökkenti az állam ama képességét, hogy a legjobb szolgáltatásokat nyújtsa azoknak, akiket szolgálnia kell” – fogalmaz üzenetében az elnök. Iohannis hozzáteszi, a korrupciós praktikák felszámolása érdekében összetett megelőzési és büntetési mechanizmusokra van szükség, hogy az állam intézményei hatékonyabban szolgálják a köz érdekét, és szavatolt legyen az állam jó működése.

 

Klaus Iohannis szerint a kommunizmus leverése óta eltelt harminc évben jelentős előrelépést tett Románia a korrupció elleni küzdelem terén, ennek a folyamatnak azonban folytatódnia kell, és ez mentalitásváltást, következetességet, illetve megingathatatlan elveket feltételez.

 

“Első elnöki mandátumom tele volt kihívásokkal, a román emberek és a demokratikus politikai erők támogatásával azonban sikerült az európai úton tartanunk az országot. Románia a stabilitás és az európai szellemiség tartóoszlopa maradt a régióban, annak ellenére, hogy egyes politikusok előszeretettel alárendelték volna az államot személyes vagy csoportérdekeiknek” – teszi hozzá.

 

Az államfő üzenetében hangsúlyozza a korrupció és az igazságtalanságok elleni fellépés, az intézmények átláthatósága kikövetelésének jelentőségét, valamint a fiatalok tájékoztatásának fontosságát a korrupció mibenlétéről és hatásairól.

AGERPRES/(RO – szerző: Daniel FLOREA, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...