A kortárs képzőművészet keresztmetszete a kastélyban
Utoljára módositva: 2019-04-15 10:51:19

A kortárs képzőművészet egy reprezentatív keresztmetszetének tárlata tekinthető meg tegnap óta a nagykárolyi Károlyi-kastély földszinti kiállítótermében.

A nagykárolyi születésű, Magyarországon élő Makay Tamás építészmérnök és felesége magángyűjteményéből álló kiállítást két héten át lehet megtekinteni.

Vasárnap, kevéssel dél után tartották meg a tárlatnyitót. Ráhangolódásként akusztikai gyönyörökkel kedveskedtek a szervezők: Szűcs József, Marius és Bogdan Georgescu, illetve Putovits Ábel kedveskedett örömzenéléssel a résztvevőknek. Ezt követően a nagykárolyi önkormányzat kulturális igazgatóságának vezetője, Bogdan Georgescu románul, míg a kiállítás kurátori teendőit ellátó Stefan Gnandt magyarul szólt a Miszla-Art Kulturális Központ és Alkotóházról, a mostani tárlaton alkotásaikkal jelen lévő művészekről stb. Mint elhangzott, a kiállítók közül kilencen Munkácsy-díjasok, azaz a legrangosabb magyar képzőművészeti méltatást már kiérdemelték, négyen Barcsay-díjasok, ezt az elismerést a kiváló fiatal, induló képzőművészeknek ítélik meg, és van egy alkotó, aki a Magyar Köztársasági Érdemkeresztet is megkapta. Az alkotók közül hárman a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének ösztöndíjasai. Ezen túl számosan kiválósági díjak birtokosai, alkotói támogató díjakat is kaptak, de vannak Derkovits-ösztöndíjasok, különböző alapítványok kitüntetettjei. Mint az alkotóművész Stefan Gnandt rámutatott, a kortárs művészet egy keresztmetszetét hozta el Nagykárolyba a Makay házaspár.

A nagykárolyi születésű Makay Tamás az indokokról szólt ezt követően. Elmondta, hogy bár máshol él, de a kastélyhoz ugyanúgy kötődik. A születési hely meghatározza az embert — fogalmazott, és beszélt arról is, hogy az itt kapott értékek meghatározók az életében. „Ezzel a felvonulással adózunk a károlyi értékek előtt” — mondta.

A tárlat keretében a következő művészek alkotásait lehet megnézni: Alexandru Jakabházi, Deák Árpád, Elisabeth Diamanti, Gáspár Annamária, Gáspár Gyula, Gergely Réka, Gilly Tamás, Horváth Kinga, Horváth Lóczi Judit, Incze Mózes, Szatmári Juhos László, Kovács Kitti, Kovács Lehel, Kovács Tamás Vilmos, Könyv Kata, Krajcsovics Éva, Kun Fruzsina, Lóránt János Demeter, Majoros Áron Zsolt, Mayer Berta, Mayer Éva, Márton Enikő, Nagy Gábor, Nagy Otília, Nádas Alexandra, Oláh Anna, Oláh Sándor, Onisim Kolta, Őry Annamária, Popovics Lőrinc, Sejben Lajos, Stefan Balázs, Stefan Gnandt, Stefan Wehmeier, Sulyok Gabriella, Szenteleki Gábor, Tasi József, Tiry Péter, Tenk László, Várhelyi Tímea, Végh András.

A megnyitó egyébként a lovagteremben lelt otthonra, míg a 41 neves művész 82 alkotása a földszinti kiállítótermekben tekinthető meg a kastély nyitvatartási rendjének megfelelően.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. június 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...