A következő 3-4 napban lehullhat az első hó
Utoljára módositva: 2019-11-20 16:50:50

Az első hó az elkövetkező 3-4 napban lehullhat úgy a hegyvidéken, mint az alacsonyabban fekvő területeken is, főként Moldvában, ugyanakkor azonban meglehet, hogy december közepéig az ilyenkor megszokottnál enyhén magasabbak lesznek országszerte a hőmérsékletek, mondta el Florinela Georgescu, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) operatív meteorológiai részlegének igazgatója kedden.

 

A következő 3-4 napban megváltozik az időjárás, havazni fog, és nem csak a hegyvidéken, hanem az alacsonyabban fekvő területeken is, mivel hirtelen lehűlés várható. Csütörtökön, pénteken már enyhén alacsonyabbak lesznek a hőmérsékletek az időszakban megszokottnál. És bár ezek az értékek úgymond normálisak ősz végén, a hidegérzés fokozottabb lesz a jelenlegi enyhe idő okán, megközelítőleg 10 Celsius-fokot fognak esni a hőmérsékletek.

 

Georgescu elmagyarázta, nem szokatlan, hogy decemberi hónapban egyre kiterjedtebb területeken fagypont alá süllyedjenek az éjszakai hőmérsékletek.

 

Amióta meteorológiai felméréseket végeznek, a 2019-es év globális szinten az egyik legmelegebb évnek bizonyult, amelyben a szélsőséges időjárás is gyakori volt, és ez a globális felmelegedés következménye, mutatott rá Florinela Georgescu.

 

A szakember ezzel kapcsolatban felvázolta, hogy 2019-ben eddig 60 azonnal érvénybe lépő (nowcasting), piros jelzésű, szélsőséges időjárásra vonatkozó riadót adtak ki. Megemlítette, tavaly is november végén kezdődött el a tél, amikor az ország legnagyobb részében lehavazott és hóviharok voltak, bár a hónap első felében akkor is szokatlanul magas hőmérsékletek voltak. Az országra nem jellemző, szélsőséges időjárási jelenségként említette meg a január 23-26-án bekövetkezett jeges esőt, illetve a tavaszi, Dragalinán látott forgószelet.

 

Nyáron, bár nem voltak rekordhőmérsékletek, ngyjából 38 Celsius-fok körüli értékeket mértek, a hőérzet hosszú időn keresztül kellemetlen volt a levegő magas páratartalma miatt.

 

‘Mindez annak ellenére, hogy a csapadék egyre kevesebb volt július második felétől kezdődően. Hosszú aszályos időszakba léptünk be, amely most sem ért véget. (…) Érdemes még megemlíteni októbert, két erős lehűlési időszakkal a hónap elején és a végén, ami után a november rendkívül magas hőmérsékletekkel érkezett. (…) Novemberben hosszú időszakon keresztül olyan éjszakai hőmérsékleteket regisztráltunk, amelyeket normális esetben nappal kellett volna’ – mutatott még rá az ANM szakembere.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden szervezi székhelyén éves tudományos konferenciáját, amelynek idei témáját a 2019-es év szélsőséges meteorológiai jelenségei képezik.

AGERPRES/(RO – szerző: Daniel BADEA, szerkesztő: Andreea MARINESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...