A következő próbatétel: a felvételi
Utoljára módositva: 2014-07-09 10:56:21

Túl vannak a végzős fiatalok az érettségin. Négy diákkal beszélgettem, akinek lendülete a felvételi kapujában sem lankad. Sőt, alig várják az újabb kihívásokat, s azt, hogy a legnagyobb közösségi oldalon végre kicseréljék a tanulóhelyük megnevezését.

 

Staroţchi Norbert

A nyár csak most kezdődött el igazán a végzősök számára. Volt, aki a körmét rágva, idegesen várta, hogy a tanárok végre kifüggesszék az eredményeket, de volt olyan is, aki magabiztos higgadtsággal sétált a táblához, konstatálva, hogy a jegy valóban a kemény munkát tükrözi. A befektetett munka ugyanis nem mellőzhető, hiszen az érettségi alapoz meg minden további sikeres utat. „Az elmúlt egy hónapot kizárólag a tanulásnak szenteltem. Minden emberi kapcsolatot megszüntettem magam körül. Lényegében lehetett volna többet is tanulni, de azt hiszem, a kitűzött célomat elértem” — mondta Staroţchi Norbert, a Doamna Stanca Gimnázium diákja. A tételek szintnek megfelelőek voltak, el lehetett érni az áhított nagy jegyet is, a legtöbb magyar anyanyelvű diáknak természetesen a román nyelv és irodalom tétel okozott némi fejtörést, de volt olyan diák is, aki a tételek megfogalmazását találta nehézkesnek.

Kovács Zsóka

„Nagyjából meg vagyok elégedve az idei tételekkel. Ami igazán problémát okozott számomra, az a filozófiatétel volt. Nem a nehézségi fokkal volt a gond, inkább a tételek voltak túl általánosan megfogalmazva” — Kovács Zsóka, Nagykárolyi Elméleti Líceum.

Ezt az érzést talán senki nem fogja elfelejteni. A négy év füzetei, könyvei előttünk, tele emlékkel és bennünk a remény, hogy minél jobban fogunk teljesíteni. De tovább kell lépni, hiszen az érettségi után is vannak tervek, van jövőkép.

 

Enyedi Bálint

„Mindenképpen Kolozsváron szeretnék továbbtanulni. Ha minden szépen sikerül, akkor októbertől az Agrár- és Állatorvostudományi Egyetem tájépítészet szakának diákja leszek.” — mondta Enyedi Bálint, a Nagykárolyi Elméleti Líceum frissen végzett tanulója. Kovács Zsóka és Görbe Dalma (Nagykárolyi Elméleti Líceum) Magyarországra készül, ezt a tervet a késői diplomaosztás késleltethet. Zsóka az ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem) anglisztika szakára, Dalma pedig a jogtudományi karra készül. Staroţchi Norbert a Kolozsvári Műszaki Egyetem számítógépmérnöki szakára szeretne bejutni.

Beszélgetésünk utolsó fejezete gyanánt nem a jövőjükről, vagy a vizsgára való felkészülésről kérdeztem őket, hanem inkább arra voltam kíváncsi, hogy ők — mint a jelenlegi oktatási rendszerben szocializálódott fiatalok — mit gondolnak az elmúlt négy évről, miken lehetne változtatni, hogyan vélekednek az érettségi rendszerről.

Görbe Dalma

A választ részben megkaptam, a következtetést le is vonhatom: a diákok az elméleti tanítás mellett hiányolják a gyakorlatban is megnyilvánuló dolgokat az oktatási rendszerből, és hiányolják az aktualitást, az éppen most zajló tudományos fejlődés beépülését a tananyagba. „A négy év során hiányoltam az oktatási rendszerben a gyakorlatiasságot. Kevés olyan dolgot tanulunk, amelyet igazán felhasználhatnánk az életben. Az érettségi esetében pedig nagyobb különbséget tennék a szintek között. Jelenleg úgy gondolom, hogy a differenciált tételek igazán szubjektívek.” — kaptam a választ Görbe Dalmától.

 Takács Dániel

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...