A következő próbatétel: a felvételi
Utoljára módositva: 2014-07-09 10:56:21

Túl vannak a végzős fiatalok az érettségin. Négy diákkal beszélgettem, akinek lendülete a felvételi kapujában sem lankad. Sőt, alig várják az újabb kihívásokat, s azt, hogy a legnagyobb közösségi oldalon végre kicseréljék a tanulóhelyük megnevezését.

 

Staroţchi Norbert

A nyár csak most kezdődött el igazán a végzősök számára. Volt, aki a körmét rágva, idegesen várta, hogy a tanárok végre kifüggesszék az eredményeket, de volt olyan is, aki magabiztos higgadtsággal sétált a táblához, konstatálva, hogy a jegy valóban a kemény munkát tükrözi. A befektetett munka ugyanis nem mellőzhető, hiszen az érettségi alapoz meg minden további sikeres utat. „Az elmúlt egy hónapot kizárólag a tanulásnak szenteltem. Minden emberi kapcsolatot megszüntettem magam körül. Lényegében lehetett volna többet is tanulni, de azt hiszem, a kitűzött célomat elértem” — mondta Staroţchi Norbert, a Doamna Stanca Gimnázium diákja. A tételek szintnek megfelelőek voltak, el lehetett érni az áhított nagy jegyet is, a legtöbb magyar anyanyelvű diáknak természetesen a román nyelv és irodalom tétel okozott némi fejtörést, de volt olyan diák is, aki a tételek megfogalmazását találta nehézkesnek.

Kovács Zsóka

„Nagyjából meg vagyok elégedve az idei tételekkel. Ami igazán problémát okozott számomra, az a filozófiatétel volt. Nem a nehézségi fokkal volt a gond, inkább a tételek voltak túl általánosan megfogalmazva” — Kovács Zsóka, Nagykárolyi Elméleti Líceum.

Ezt az érzést talán senki nem fogja elfelejteni. A négy év füzetei, könyvei előttünk, tele emlékkel és bennünk a remény, hogy minél jobban fogunk teljesíteni. De tovább kell lépni, hiszen az érettségi után is vannak tervek, van jövőkép.

 

Enyedi Bálint

„Mindenképpen Kolozsváron szeretnék továbbtanulni. Ha minden szépen sikerül, akkor októbertől az Agrár- és Állatorvostudományi Egyetem tájépítészet szakának diákja leszek.” — mondta Enyedi Bálint, a Nagykárolyi Elméleti Líceum frissen végzett tanulója. Kovács Zsóka és Görbe Dalma (Nagykárolyi Elméleti Líceum) Magyarországra készül, ezt a tervet a késői diplomaosztás késleltethet. Zsóka az ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem) anglisztika szakára, Dalma pedig a jogtudományi karra készül. Staroţchi Norbert a Kolozsvári Műszaki Egyetem számítógépmérnöki szakára szeretne bejutni.

Beszélgetésünk utolsó fejezete gyanánt nem a jövőjükről, vagy a vizsgára való felkészülésről kérdeztem őket, hanem inkább arra voltam kíváncsi, hogy ők — mint a jelenlegi oktatási rendszerben szocializálódott fiatalok — mit gondolnak az elmúlt négy évről, miken lehetne változtatni, hogyan vélekednek az érettségi rendszerről.

Görbe Dalma

A választ részben megkaptam, a következtetést le is vonhatom: a diákok az elméleti tanítás mellett hiányolják a gyakorlatban is megnyilvánuló dolgokat az oktatási rendszerből, és hiányolják az aktualitást, az éppen most zajló tudományos fejlődés beépülését a tananyagba. „A négy év során hiányoltam az oktatási rendszerben a gyakorlatiasságot. Kevés olyan dolgot tanulunk, amelyet igazán felhasználhatnánk az életben. Az érettségi esetében pedig nagyobb különbséget tennék a szintek között. Jelenleg úgy gondolom, hogy a differenciált tételek igazán szubjektívek.” — kaptam a választ Görbe Dalmától.

 Takács Dániel

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...