A következő próbatétel: a felvételi
Utoljára módositva: 2014-07-09 10:56:21

Túl vannak a végzős fiatalok az érettségin. Négy diákkal beszélgettem, akinek lendülete a felvételi kapujában sem lankad. Sőt, alig várják az újabb kihívásokat, s azt, hogy a legnagyobb közösségi oldalon végre kicseréljék a tanulóhelyük megnevezését.

 

Staroţchi Norbert

A nyár csak most kezdődött el igazán a végzősök számára. Volt, aki a körmét rágva, idegesen várta, hogy a tanárok végre kifüggesszék az eredményeket, de volt olyan is, aki magabiztos higgadtsággal sétált a táblához, konstatálva, hogy a jegy valóban a kemény munkát tükrözi. A befektetett munka ugyanis nem mellőzhető, hiszen az érettségi alapoz meg minden további sikeres utat. „Az elmúlt egy hónapot kizárólag a tanulásnak szenteltem. Minden emberi kapcsolatot megszüntettem magam körül. Lényegében lehetett volna többet is tanulni, de azt hiszem, a kitűzött célomat elértem” — mondta Staroţchi Norbert, a Doamna Stanca Gimnázium diákja. A tételek szintnek megfelelőek voltak, el lehetett érni az áhított nagy jegyet is, a legtöbb magyar anyanyelvű diáknak természetesen a román nyelv és irodalom tétel okozott némi fejtörést, de volt olyan diák is, aki a tételek megfogalmazását találta nehézkesnek.

Kovács Zsóka

„Nagyjából meg vagyok elégedve az idei tételekkel. Ami igazán problémát okozott számomra, az a filozófiatétel volt. Nem a nehézségi fokkal volt a gond, inkább a tételek voltak túl általánosan megfogalmazva” — Kovács Zsóka, Nagykárolyi Elméleti Líceum.

Ezt az érzést talán senki nem fogja elfelejteni. A négy év füzetei, könyvei előttünk, tele emlékkel és bennünk a remény, hogy minél jobban fogunk teljesíteni. De tovább kell lépni, hiszen az érettségi után is vannak tervek, van jövőkép.

 

Enyedi Bálint

„Mindenképpen Kolozsváron szeretnék továbbtanulni. Ha minden szépen sikerül, akkor októbertől az Agrár- és Állatorvostudományi Egyetem tájépítészet szakának diákja leszek.” — mondta Enyedi Bálint, a Nagykárolyi Elméleti Líceum frissen végzett tanulója. Kovács Zsóka és Görbe Dalma (Nagykárolyi Elméleti Líceum) Magyarországra készül, ezt a tervet a késői diplomaosztás késleltethet. Zsóka az ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem) anglisztika szakára, Dalma pedig a jogtudományi karra készül. Staroţchi Norbert a Kolozsvári Műszaki Egyetem számítógépmérnöki szakára szeretne bejutni.

Beszélgetésünk utolsó fejezete gyanánt nem a jövőjükről, vagy a vizsgára való felkészülésről kérdeztem őket, hanem inkább arra voltam kíváncsi, hogy ők — mint a jelenlegi oktatási rendszerben szocializálódott fiatalok — mit gondolnak az elmúlt négy évről, miken lehetne változtatni, hogyan vélekednek az érettségi rendszerről.

Görbe Dalma

A választ részben megkaptam, a következtetést le is vonhatom: a diákok az elméleti tanítás mellett hiányolják a gyakorlatban is megnyilvánuló dolgokat az oktatási rendszerből, és hiányolják az aktualitást, az éppen most zajló tudományos fejlődés beépülését a tananyagba. „A négy év során hiányoltam az oktatási rendszerben a gyakorlatiasságot. Kevés olyan dolgot tanulunk, amelyet igazán felhasználhatnánk az életben. Az érettségi esetében pedig nagyobb különbséget tennék a szintek között. Jelenleg úgy gondolom, hogy a differenciált tételek igazán szubjektívek.” — kaptam a választ Görbe Dalmától.

 Takács Dániel

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 15:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...