A közbiztonságra panaszkodnak a peleiek
Utoljára módositva: 2016-07-26 19:02:19

Közbiztonságot szeretnék a pelei lakosok, ehhez a kormánymegbizott közbenjárását kérték.

A prefektúra képviselői és a pelei küldöttség a meghallgatáson

A Szatmár Megyei Prefektúrán tegnap megtartott meghallgatásra Peléről (Becheni) érkezett egy küldöttség. A Florin Găzdac tanácsadó és kollégái által meghallgatott asszonyok a pelei lakosok nevében egy, 64 nevet és aláírást tartalmazó beadvánnyal érkeztek, melyben azt kérik a kormány területi képviselőjétől és a hivatal munkatársaitól, hogy foglalkozzanak a Sződemeter községhez tartozó település, Pele közbiztonságával — ami a jelenlévők szerint egyenesen katasztrofális.

 

 

A rendőr nem büntet

 

A csoport szószólója elmondta, hogy minden második héten történik betörés, idős asszonyt erőszakolnak meg, nem lehet biztonságban kimenni az utcára, nem tudni, ha este leteszi a fejét az ember, mire fog felkelni, esetleg mikor háborítják nyugalmában, s törnek be hozzá. Azt is elpanaszolták, hogy az utcára nem lehet egy fát elültetni, mert egyszerűen kitörik ismeretlen tettesek, de a majorságot is lopják. Azt is kihangsúlyozták, hogy a falu mintegy 80%-a szociális segélyezett, és jelentős hányaduk származásukat tekintve roma. A községi rendőrőrsön is panaszkodtak már a lakosok, magyarázták tegnap, de ilyenkor azt válaszolja a rendőr, hogy ha meg is bünteti a szabálytalankodókat, akkor a község polgármestere semmissé nyilvánítja a bírságot, tehát hiába a pénzbírság. Erre reagálva Florin Găzdac tanácsadó fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a rendőrség által adott bírságot az önkormányzat vezetője nem teheti semmissé, ehhez egyetlen polgármesternek sincs joga.

 

Dolgoznak, de nem a köz javára

 

A fogadóórán megjelentek elmondták, ha ilyen körülmények mellett valaki veszi a bátorságot és megszólítja a romákat, hogy fogják vissza magukat, akkor azzal torkolják le, hogy úgyis mennek dolgozni a rendőrnek, s ezzel el lesz intézve a dolog. A pelei lakosok szerint a szociális segélyezettek a kötelezően ledolgozandó óraszámot nem a köz javára végzik, hanem a polgármesternek és társaságának, valamint a rendőrnek dolgoznak, ezért azt kérték a kormánybiztosi hivatal képviselőitől, segítsenek nekik abban, hogy rend legyen végre a falujukban.

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...