A külföldön dolgozó román állampolgárok hazatérését szorgalmazná
Utoljára módositva: 2019-04-21 17:10:24

Intézkedéscsomag gyakorlatba ültetéséről kezdeményez tárgyalást a tagállamokkal Eugen Teodorovici pénzügyminiszter annak érdekében, hogy a külföldön dolgozó román állampolgárok hazatérjenek Romániába.

Teodorovici a Facebookon számolt be Iaşi-ban tett látogatásáról, amelynek során helyi vállalkozók panaszkodtak a munkaerőhiányra. Ez egész Romániára érvényes, általános probléma, ezért tárgyalásokba kezd a tagállamokkal egy olyan intézkedéscsomag elfogadásáról, amely elősegíti a külföldön dolgozó román állampolgárok hazaköltözését.

A pénzügyminiszter április 6-án, az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek (Ecofin) informális ülésén úgy nyilatkozott: a munkaerő szelektív mobilitására vonatkozó problémát megoldó agresszív intézkedéscsomagot kellene kidolgozniuk azoknak az európai államoknak, amelyekből nagy számban vándorol el a magasan képzett munkaerő a többi uniós országba.

Kifejtette, a munkaerő szelektív mobilitása eredményeként Románia elveszíti magasan képzett munkaerejét, emiatt ‘csökken a versenyképessége’.

“Bátorítani kell a munkaerő mobilitását Európában, de intézkedések is szükségesek annak érdekében, hogy ne érintsen minket negatívan’ – fejtette ki Eugen Teodorovici.

‘A munkaerő szabad mozgása nagy gazdasági haszonnal járt (…) Azonban ennek negatív következményei is lehetnek, például akkor, amikor ez a mobilitás szelektív, a magasan képzett személyek exodusához vezet, és ez akadályozza a fejlődést’ – hangsúlyozta akkor a pénzügyminiszter, hozzáfűzve, hogy közös megoldást kellene találni erre a közeljövőben.

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:20
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...