A külföldön dolgozó román állampolgárok hazatérését szorgalmazná
Utoljára módositva: 2019-04-21 17:10:24

Intézkedéscsomag gyakorlatba ültetéséről kezdeményez tárgyalást a tagállamokkal Eugen Teodorovici pénzügyminiszter annak érdekében, hogy a külföldön dolgozó román állampolgárok hazatérjenek Romániába.

Teodorovici a Facebookon számolt be Iaşi-ban tett látogatásáról, amelynek során helyi vállalkozók panaszkodtak a munkaerőhiányra. Ez egész Romániára érvényes, általános probléma, ezért tárgyalásokba kezd a tagállamokkal egy olyan intézkedéscsomag elfogadásáról, amely elősegíti a külföldön dolgozó román állampolgárok hazaköltözését.

A pénzügyminiszter április 6-án, az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek (Ecofin) informális ülésén úgy nyilatkozott: a munkaerő szelektív mobilitására vonatkozó problémát megoldó agresszív intézkedéscsomagot kellene kidolgozniuk azoknak az európai államoknak, amelyekből nagy számban vándorol el a magasan képzett munkaerő a többi uniós országba.

Kifejtette, a munkaerő szelektív mobilitása eredményeként Románia elveszíti magasan képzett munkaerejét, emiatt ‘csökken a versenyképessége’.

“Bátorítani kell a munkaerő mobilitását Európában, de intézkedések is szükségesek annak érdekében, hogy ne érintsen minket negatívan’ – fejtette ki Eugen Teodorovici.

‘A munkaerő szabad mozgása nagy gazdasági haszonnal járt (…) Azonban ennek negatív következményei is lehetnek, például akkor, amikor ez a mobilitás szelektív, a magasan képzett személyek exodusához vezet, és ez akadályozza a fejlődést’ – hangsúlyozta akkor a pénzügyminiszter, hozzáfűzve, hogy közös megoldást kellene találni erre a közeljövőben.

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csaló csajok
Ma, 17:45
A CSALÓ CSAJOK-ban, ebben a kacagtató új vígjátékban Anne Hathaway és Rebel Wilson szélhámosnőket alakítanak; egyikük kisstílű, másikuk nagypályás. Egyesítik erőiket, és rászedik a férfiakat – hogy megszedjék magukat.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 21:25
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...