A kultúra egységet teremt
Utoljára módositva: 2014-01-20 09:04:04

A Magyar Kultúra Napja a keresztény egység gondolata és a nemzeti kultúra találkozásának ünnepe — fejtette ki ünnepi igehirdetésében Ft. és Nm. Bosák Nándor római katolikus püspök.

 

„Éljetek mindnyájan egyetértésben, ne szakadjatok pártokra” — idézte Pál apostolt ünnepi igehirdetése keretében vasárnap Szatmárcsekén Ft. és Nm. Bosák Nándor római katolikus püspök, aki nemzeti himnuszunk megszületésének emlékünnepén rámutatott: Kölcsey ebben a versében a magyarság sorsát, vívódásait, feladatát fogalmazta meg. Elmondta: kultúránknak nemcsak élvezői, de felelősei is vagyunk, ez lendít előre — a múlt teljesítményére alapozva a jövő építésére szólít fel. Szintén Pál apostolt idézve kifejtette: ha valahol szakadást látunk, az soha nem Krisztus műve, hanem a mi felelősségünk, ezért keresnünk kell egybetartozásunk forrását. A kultúra meghatározza emberi viszonyainkat, ebben találhatjuk meg, kik vagyunk valójában, tehát amikor nemzeti kultúránkat ünnepeljük, ebbe a forrásba tekintünk. Elmondta: leginkább úgy lehetünk önmagunk, ha a külsőségektől, a felületestől, a megosztottságtól a mélység felé vezető utat megtesszük.

Tárogatószó mellett tisztelegtek az ünneplők

Az egység keresése a mindig igazabb, mindig tisztább megvalósulásra irányítja figyelmünket. A forrást kell keresnünk, amiből minden fakad, mert ez tereli a helyes irányba életünket. Ft. Bölcskei Gusztáv református püspök arról beszélt, hogy ha bajban van egy nép, a múltba kell tekintenie, mert a gondok onnan erednek. „A kultúra része az értékrendünk is, az, ahogyan egymással bánunk. Ez az, ami egymás mellé ültet minket, ami megtanít együtt érteni dolgokat — vélekedett a püspök. — A kultúra több, mint amit a politika el akar velünk hitetni — ez teszi lehetővé, hogy engedelmesek legyünk Istennek, hogy együtt maradjunk.” A templomi szertartást követően az ünneplők a helyi református temetőben rótták le tiszteletüket Kölcsey előtt, a reformkor nagy alakjának síremlékénél. A koszorúzás keretében megyénkbeli küldöttségek is elhelyezték az emlékezés virágait. A Magyar Kultúra Napját megelőzően 10 Szatmár megyei diák vett részt többnapos hagyományápoló rendezvényen, melynek keretében ellátogattak a térség — elsősorban Kölcseyhez kötődő — emlékhelyeihez. Magyarországi társaikkal közösen irodalmi vetélkedőbe is beneveztek, melyen szép eredményeket értek el. Amint kísérőjüktől, Muzsnay Árpádtól megtudtuk, a szavalók között Pop Titusz, a Református Gimnázium diákja 3. helyezést ért el (felkészítő tanár: Lovász Erzsébet), Bálint Zsuzsa, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója pedig különdíjban részesült (felkészítő tanár: Bagosi Ilona). Az esszéversenyben Pataki Panna nagykárolyi nevező, Putovits Tünde tanítványa jeleskedett, aki harmadikként végzett.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...