A kultúra egységet teremt
Utoljára módositva: 2014-01-20 09:04:04

A Magyar Kultúra Napja a keresztény egység gondolata és a nemzeti kultúra találkozásának ünnepe — fejtette ki ünnepi igehirdetésében Ft. és Nm. Bosák Nándor római katolikus püspök.

 

„Éljetek mindnyájan egyetértésben, ne szakadjatok pártokra” — idézte Pál apostolt ünnepi igehirdetése keretében vasárnap Szatmárcsekén Ft. és Nm. Bosák Nándor római katolikus püspök, aki nemzeti himnuszunk megszületésének emlékünnepén rámutatott: Kölcsey ebben a versében a magyarság sorsát, vívódásait, feladatát fogalmazta meg. Elmondta: kultúránknak nemcsak élvezői, de felelősei is vagyunk, ez lendít előre — a múlt teljesítményére alapozva a jövő építésére szólít fel. Szintén Pál apostolt idézve kifejtette: ha valahol szakadást látunk, az soha nem Krisztus műve, hanem a mi felelősségünk, ezért keresnünk kell egybetartozásunk forrását. A kultúra meghatározza emberi viszonyainkat, ebben találhatjuk meg, kik vagyunk valójában, tehát amikor nemzeti kultúránkat ünnepeljük, ebbe a forrásba tekintünk. Elmondta: leginkább úgy lehetünk önmagunk, ha a külsőségektől, a felületestől, a megosztottságtól a mélység felé vezető utat megtesszük.

Tárogatószó mellett tisztelegtek az ünneplők

Az egység keresése a mindig igazabb, mindig tisztább megvalósulásra irányítja figyelmünket. A forrást kell keresnünk, amiből minden fakad, mert ez tereli a helyes irányba életünket. Ft. Bölcskei Gusztáv református püspök arról beszélt, hogy ha bajban van egy nép, a múltba kell tekintenie, mert a gondok onnan erednek. „A kultúra része az értékrendünk is, az, ahogyan egymással bánunk. Ez az, ami egymás mellé ültet minket, ami megtanít együtt érteni dolgokat — vélekedett a püspök. — A kultúra több, mint amit a politika el akar velünk hitetni — ez teszi lehetővé, hogy engedelmesek legyünk Istennek, hogy együtt maradjunk.” A templomi szertartást követően az ünneplők a helyi református temetőben rótták le tiszteletüket Kölcsey előtt, a reformkor nagy alakjának síremlékénél. A koszorúzás keretében megyénkbeli küldöttségek is elhelyezték az emlékezés virágait. A Magyar Kultúra Napját megelőzően 10 Szatmár megyei diák vett részt többnapos hagyományápoló rendezvényen, melynek keretében ellátogattak a térség — elsősorban Kölcseyhez kötődő — emlékhelyeihez. Magyarországi társaikkal közösen irodalmi vetélkedőbe is beneveztek, melyen szép eredményeket értek el. Amint kísérőjüktől, Muzsnay Árpádtól megtudtuk, a szavalók között Pop Titusz, a Református Gimnázium diákja 3. helyezést ért el (felkészítő tanár: Lovász Erzsébet), Bálint Zsuzsa, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója pedig különdíjban részesült (felkészítő tanár: Bagosi Ilona). Az esszéversenyben Pataki Panna nagykárolyi nevező, Putovits Tünde tanítványa jeleskedett, aki harmadikként végzett.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...