A kultúra egységet teremt
Utoljára módositva: 2014-01-20 09:04:04

A Magyar Kultúra Napja a keresztény egység gondolata és a nemzeti kultúra találkozásának ünnepe — fejtette ki ünnepi igehirdetésében Ft. és Nm. Bosák Nándor római katolikus püspök.

 

„Éljetek mindnyájan egyetértésben, ne szakadjatok pártokra” — idézte Pál apostolt ünnepi igehirdetése keretében vasárnap Szatmárcsekén Ft. és Nm. Bosák Nándor római katolikus püspök, aki nemzeti himnuszunk megszületésének emlékünnepén rámutatott: Kölcsey ebben a versében a magyarság sorsát, vívódásait, feladatát fogalmazta meg. Elmondta: kultúránknak nemcsak élvezői, de felelősei is vagyunk, ez lendít előre — a múlt teljesítményére alapozva a jövő építésére szólít fel. Szintén Pál apostolt idézve kifejtette: ha valahol szakadást látunk, az soha nem Krisztus műve, hanem a mi felelősségünk, ezért keresnünk kell egybetartozásunk forrását. A kultúra meghatározza emberi viszonyainkat, ebben találhatjuk meg, kik vagyunk valójában, tehát amikor nemzeti kultúránkat ünnepeljük, ebbe a forrásba tekintünk. Elmondta: leginkább úgy lehetünk önmagunk, ha a külsőségektől, a felületestől, a megosztottságtól a mélység felé vezető utat megtesszük.

Tárogatószó mellett tisztelegtek az ünneplők

Az egység keresése a mindig igazabb, mindig tisztább megvalósulásra irányítja figyelmünket. A forrást kell keresnünk, amiből minden fakad, mert ez tereli a helyes irányba életünket. Ft. Bölcskei Gusztáv református püspök arról beszélt, hogy ha bajban van egy nép, a múltba kell tekintenie, mert a gondok onnan erednek. „A kultúra része az értékrendünk is, az, ahogyan egymással bánunk. Ez az, ami egymás mellé ültet minket, ami megtanít együtt érteni dolgokat — vélekedett a püspök. — A kultúra több, mint amit a politika el akar velünk hitetni — ez teszi lehetővé, hogy engedelmesek legyünk Istennek, hogy együtt maradjunk.” A templomi szertartást követően az ünneplők a helyi református temetőben rótták le tiszteletüket Kölcsey előtt, a reformkor nagy alakjának síremlékénél. A koszorúzás keretében megyénkbeli küldöttségek is elhelyezték az emlékezés virágait. A Magyar Kultúra Napját megelőzően 10 Szatmár megyei diák vett részt többnapos hagyományápoló rendezvényen, melynek keretében ellátogattak a térség — elsősorban Kölcseyhez kötődő — emlékhelyeihez. Magyarországi társaikkal közösen irodalmi vetélkedőbe is beneveztek, melyen szép eredményeket értek el. Amint kísérőjüktől, Muzsnay Árpádtól megtudtuk, a szavalók között Pop Titusz, a Református Gimnázium diákja 3. helyezést ért el (felkészítő tanár: Lovász Erzsébet), Bálint Zsuzsa, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója pedig különdíjban részesült (felkészítő tanár: Bagosi Ilona). Az esszéversenyben Pataki Panna nagykárolyi nevező, Putovits Tünde tanítványa jeleskedett, aki harmadikként végzett.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...