„A kultúra színesít” mottóval — német kultúrnapok
Utoljára módositva: 2014-05-30 20:55:10

A Német Demokrata Fórum (NDF) Szatmár megyei szervezete május 30. és június 2. között szervezi meg a Szatmári Német Kultúrnapokat, melyek idén „A kultúra színesít” mottó jegyében zajlanak.

 

Tegnap délután hivatalosan is elkezdődött a Szatmári Német Kultúrnapok rendezvénysorozat, mely iránt minden évben nagy az érdeklődés a szatmári lakosság körében. A rendezvény tegnap 18 órakor a Dinu Lipatti Filharmóniában szervezett hivatalos megnyitóval kezdődött, melynek keretében Johann Forstenheizler, a Német Demokrata Fórum Szatmár Megyei és Észak-erdélyi Szervezetének elnöke elmondta: a kultúra által gazdagodunk, enélkül túl szegény lenne a mindennapi rutin. Idén 14. alkalommal szervezik meg a Szatmári Német Kultúrnapokat, mely esemény hozzájárul a sváb hagyományok konzerválásához. Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök elmondta, Szatmár megye lakossága olyan, mint egy csokor színes virág, melyből ha egy is hiányozna, nem lenne teljes. Ezt a színességet Istentől kaptuk, melyet mindenkinek kötelessége megőrizni. „A mi német közösségünk Szatmáron az ajtó Európába. Kívánom, hogy ez az ajtó mindig nyitva legyen” — összegzett a püspök. Andrea Nadine Stohr, Németország Romániai Nagykövetségének képviselője és dr. Paul Jürgen Porr, az NDF országos elnöke is köszöntötte az ünnepélyes megnyitón megjelenteket, kihangsúlyozva, hogy Szatmár megye példaértékű lehet az ország többi lakosa számára, hiszen itt több nemzetiség és kultúra békésen fér meg egymás mellett.

Program

Ma 10 órától a gyermekeket várják programokkal a Sváb Házban, 13 órától pedig a Johann Ettinger Német Líceum „Befogadó oktatás” című pályázatának munkáiból nyílik kiállítás. 19 órakor a Vasile Lucaciu utcai színpadon a Szatmárnémeti Városnapok keretében kultúrműsorral várják az érdeklődőket. Vasárnap délelőtt 10 órától ünnepi szentmise lesz a Kálvária-templomban, majd 11 órától — fúvósok kíséretében — zajlik a felvonulás a központi park körül. 13 órakor nyílik a „Szabad emberek akarunk lenni! Az 1953. június 17-i népfelkelés az NDK-ban” című kiállítás. Hétfőn 13.30 órakor a Szakszervezetek Művelődési Házában a nagyszebeni Gong Színház mutatja be a Napsugár című színielőadást, 17 órakor dr. Virgil Enătescu könyvbemutatójára kerül sor, este 6-kor szintén a Gong Színház mutatja be A púpos király című darabot.

 

 

 

[ohballada-1]

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...