„A kultúra színesít” mottóval — német kultúrnapok
Utoljára módositva: 2014-05-30 20:55:10

A Német Demokrata Fórum (NDF) Szatmár megyei szervezete május 30. és június 2. között szervezi meg a Szatmári Német Kultúrnapokat, melyek idén „A kultúra színesít” mottó jegyében zajlanak.

 

Tegnap délután hivatalosan is elkezdődött a Szatmári Német Kultúrnapok rendezvénysorozat, mely iránt minden évben nagy az érdeklődés a szatmári lakosság körében. A rendezvény tegnap 18 órakor a Dinu Lipatti Filharmóniában szervezett hivatalos megnyitóval kezdődött, melynek keretében Johann Forstenheizler, a Német Demokrata Fórum Szatmár Megyei és Észak-erdélyi Szervezetének elnöke elmondta: a kultúra által gazdagodunk, enélkül túl szegény lenne a mindennapi rutin. Idén 14. alkalommal szervezik meg a Szatmári Német Kultúrnapokat, mely esemény hozzájárul a sváb hagyományok konzerválásához. Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök elmondta, Szatmár megye lakossága olyan, mint egy csokor színes virág, melyből ha egy is hiányozna, nem lenne teljes. Ezt a színességet Istentől kaptuk, melyet mindenkinek kötelessége megőrizni. „A mi német közösségünk Szatmáron az ajtó Európába. Kívánom, hogy ez az ajtó mindig nyitva legyen” — összegzett a püspök. Andrea Nadine Stohr, Németország Romániai Nagykövetségének képviselője és dr. Paul Jürgen Porr, az NDF országos elnöke is köszöntötte az ünnepélyes megnyitón megjelenteket, kihangsúlyozva, hogy Szatmár megye példaértékű lehet az ország többi lakosa számára, hiszen itt több nemzetiség és kultúra békésen fér meg egymás mellett.

Program

Ma 10 órától a gyermekeket várják programokkal a Sváb Házban, 13 órától pedig a Johann Ettinger Német Líceum „Befogadó oktatás” című pályázatának munkáiból nyílik kiállítás. 19 órakor a Vasile Lucaciu utcai színpadon a Szatmárnémeti Városnapok keretében kultúrműsorral várják az érdeklődőket. Vasárnap délelőtt 10 órától ünnepi szentmise lesz a Kálvária-templomban, majd 11 órától — fúvósok kíséretében — zajlik a felvonulás a központi park körül. 13 órakor nyílik a „Szabad emberek akarunk lenni! Az 1953. június 17-i népfelkelés az NDK-ban” című kiállítás. Hétfőn 13.30 órakor a Szakszervezetek Művelődési Házában a nagyszebeni Gong Színház mutatja be a Napsugár című színielőadást, 17 órakor dr. Virgil Enătescu könyvbemutatójára kerül sor, este 6-kor szintén a Gong Színház mutatja be A púpos király című darabot.

 

 

 

[ohballada-1]

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...