A kulturális sokszínűség szavalóversenye
Utoljára módositva: 2014-02-21 08:54:54

Magyar, román és német nyelven hangzottak el versek az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából tartott szavalóversenyen Nagykárolyban.

 

Immár második alkalommal rendezte meg tegnap a Nagykárolyi Kulturális, Sport- és Turisztikai Igazgatóság az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából kiírt szavalóversenyt a Károlyi-kastély lovagtermében. A három korosztályban (I–IV., V–VIII. és IX–XII. osztályosok) zajló megmérettetésen magyar, román és német nyelven szavaltak verseket a részt vevő diákok. A verseny lényege, hogy a szavalók anyanyelvükön mondjanak el egy verset egy más nemzetiségű írótól (például egy magyar vagy román diák vagy német költőtől szavalhatott).

Az eseményen Adrian Ştefănuţi üdvözölte a jelenlévőket, röviden elmesélte az ünnep történetét, majd bemutatta az öttagú zsűrit — Bokor Krisztina, Molnár Krisztina és Lászlóffy Csaba nyelvtanárok, Nuna Corina, a Városi Könyvtár igazgatója és Hágó Attila Nándor, a Városi Múzeum igazgatója —, amely a szavalatok elhangzását követően döntött a helyezésekről. A díjkiosztót követően Adrian Ştefănuţi megköszönte a népes közönség részvételét.

Az ünnep története

Pakisztánban 1952-ben az urdu nyelvet nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé. Bangladesben, mely akkor még Pakisztán része volt, tiltakozások kezdődtek, mivel a bangladesiek anyanyelve nem az urdu, hanem a bengáli. A bengáli nyelvi mozgalom Dakkában február 21-én nagy tüntetést szervezett, de a rendőrség keményen lépett fel a tüntetőkkel szemben és közülük ötöt megölt. Bangladesben ezt a napot azóta a bengáli nyelvi mozgalom napjaként ünneplik.

Az esemény emlékére és Banglades javaslatára 1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ikét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára. Az anyanyelv nemzetközi napját 2000-ben ünnepelték először és azóta világszerte minden évben rendezvényeket, szimpóziumokat tartanak ezen a napon.

 

A szavalóverseny díjazottjai

I–IV. osztály: magyar tagozat: 1. Engsli Izabella; román tagozat: 1. Donuţiu Axel, 2. Şaitoş Teodora, 3. Tejan Alina;

V–VIII. osztály: magyar tagozat: 1. Sălcudean Levente, 2. Putovici Zsolt, 3. Sipos Enikő (dicséret: Chivu Annamária, Secan Gabriella); román tagozat: 1. Duţescu Marius, 2. Cociorva Patricia és Bolba Denisa, 3. Mocan Andreea (dicséret: Deac Creţu Adina, Mirişan Bianca); német tagozat: 1. Berger Johanna, 2. Knecht Szilvia, 3. Heinrich Katleen (dicséret: Zahari Alexandra);

IX–XII. osztály: magyar tagozat: 1. Engi Emese; román tagozat: 1. Şiman Claudian, 2. Fogaş Sergiu, 3. Mihaly Roxana (dicséret: Oneţiu Alexandra, Coşarcă Dan, Ancuţa Paul); német tagozat: 1. Török Zoltán.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...