A lakosok is „nyomoznak”
Utoljára módositva: 2014-03-19 09:45:58

Szatmárpálfalva több lakosa úgy gondolja, a Demian család jogtalanul igényelt vissza a községben több mint 150 hektár földterületet.

 

Egy négytagú szatmárpálfalvai küldöttség perdöntő iratcsomót adott a kormánybiztosnak

Tegnap a prefektusi fogadóórán megjelent egy Szatmárpálfalváról érkezett négytagú küldöttség, a panaszosok elmondták, hogy másfél évnyi kutatómunkát követően sikerült olyan tárgyi bizonyítékokra szert tenniük, melyek azt igazolják, hogy a Demian család nem jogosult az általa visszaigényelt több mint 150 hektár földterületre Pálfalva községben. Eugeniu Avram prefektusnak elmondták, hogy mintegy 110 szatmárpálfalvai személy érintett az ügyben, s a Szatmárnémeti Bíróságon, a Szatmár Megyei Törvényszéken s a Nayváradi Ítélőtáblán 220 dosszié vár lezárásra. „A legfelháborítóbbnak azt tartjuk, hogy a bíróság az eléje terjesztett dokumentumok alapján pálfalvai lakosok háza alól adja vissza a telket a Demian családnak. Több személy ellen végrehajtási eljárást indított a Demian család. Ez ellen kell tenni valamit, mert így sok vétlen személy esik a föld-visszaszolgáltatási ügy áldozatául” — mondta a küldöttség egyik tagja, Bontea Zenoviu. A kitartó kutatómunka eredményeként egy hete ráakadtak Ilie Carol Barbul eredeti hagyatéki irataira, melyek

a Demian család állításaival ellentmondó tényeket tárnak fel. Ugyanakkor ráakadtak egy 1994-ből származó végleges bírói ítéletre, melyben a bíró kimondja, a Demian család nem jogosult az általa kért 150 hektár földre, mindössze 10 hektárra jogosult. Bontea Zenoviu az iratcsomót a kormánybiztos és a jogi osztály figyelmébe ajánlotta, s közben elmondta, megítélése szerint a Demian család nem jogosult több mint 50 hektár földre. Eugeniu Avram megígérte, hogy amint a jogi osztály munkatársai áttanulmányozzák a pálfalvaiak beadványát, találkozóra hívják őket, s megbeszélik, melyek lehetnek az esetleges jogi lépések a lakosok megvédése ügyében.

Háttérinformáció

Korábban Szatmárpálvalva polgármestere, Nagy József elmondta, Szatmárpálfalván a Demian család képviseletében Demian Marius 165 hektár földet igényelt vissza a 2005-ben elfogadott 247-es törvény alapján, ám a szakemberek a dokumentáció megvizsgálását követően megállapították, hogy a család 89,89 hektárra jogosult. Ebből bírósági határozattal több mint 75 hektárt visszakapott. Jelenleg egy 2,7 hektáros legelőterület visszaszolgáltatása okoz gondot az önkormányzatnak, mivel a tanácsosok többszöri nekifutásra sem szavazták meg a bírósági határozat alapján a legelő visszaszolgáltatását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...