A lakosság 39,2%-a menne el voksolni az EP-választásokon
Utoljára módositva: 2019-05-13 15:22:36

A romániai lakosság több mint 39%-a menne el biztosan szavazni az európai parlamenti választásokon, derül ki a Román Akadémia által hétfőn ismertetett közvélemény-kutatásból.

Az 1-től 10-ig terjedő skálán, amelyen az 1-es azt jelenti, hogy ‘biztosan nem megyek el voksolni’, a 10-es pedig azt, hogy ‘biztos elmegyek szavazni’, a megkérdezettek 39,2%-a választotta a 10-est, 11%-a pedig az 1-est.

A biztosan szavazók 26,4%-a voksolna a Szociáldemokrata Pártra (PSD), 26,1%-a a Nemzeti Liberális Pártra (PNL), 20,1%-a az USR PLUS 2020 Szövetségre, 8,5%-a a Pro Románia pártra, 8,2%-a Liberálisok és Demokraták Szövetségére (ALDE), 4%-a az RMDSZ-re, 3,5%-a a Népi Mozgalom Pártra (PMP), 1%-a a Románia Haladásáért Országos Szövetségre (UNPR).

A megkérdezettek 63,1%-a mondta el, hogy melyik pártra szavazna. Ezek közül 27,6% voksolna a PNL-re, 25,5% a PSD-re, 16,5% az USR PLUS 2020 Szövetségre, 9,2% az ALDE-ra, 9,1% a Pro Románia pártra, 4,8% az RMDSZ-re, 3,9% a PMP-re, 1,1% az UNPR-re.

Ami az EP-választások napján tartandó népszavazást illeti, a megkérdezettek 59%-a egyetért a referendum kiírásával, míg 23,8%-a ellenzi azt. 17,2%-uk nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre, és összesen 60,5% mondta, hogy szavazni fog.

A kutatás szerint ugyanakkor a lakosság legnagyobb része, 41% százalék, leginkább Klaus Iohannis államelnökben bízik, majd Gabriela Firea fővárosi főpolgármester következik 25,2%-kal. Mugur Isărescuban, a Román Nemzeti Bank igazgatójában a megkérdezettek 22,3%-a bízik, Victor Ponta volt kormányfőben, a Pro Románia párt elnökénben 22,1%, Călin Popescu Tăriceanu szenátuselnökben 21,8%, Dacian Cioloşban, a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnökében 21,4%, Ludovic Orban PNL-elnökben 17,3%, Dan Barnában, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökében 15%, Liviu Dragnea PSD-elnökben 12,8%, Viorica Dăncilă kormányfőben 8,7%, Eugen Tomac PMP-elnökben 6,7% és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökben 4,8%.

A Román Akadémia által megrendelt felmérés értelmében a román lakosság 76,4%-a véli úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban, 18,5%-a szerint jó irányba halad Románia, míg 5,1% nem tudott/nem akart a kérdésre válaszolni.

Ami a lakosság legnagyobb aggodalmait illeti, az első helyen a korrupció áll: a megkérdezettek 47,3%-a válaszolta azt, hogy nagyon aggasztja ez a tényező, 36,9% pedig azt, hogy aggasztja.

A közvélemény-kutatást az Inscop Research végezte április 12. és május 3. között egy 1.050 személyből álló, reprezentatív mintán, +/- 3%-os hibalehetőség mellett, az ország minden megyéjében és a fővárosban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jó srácok
Ma, 19:50
Mennyire alakulhat rosszul egy nap? Amikor meghívják élete első csókbulijába, a 12 éves Max bepánikol, mert nem tudja, hogy kell csókolózni. Valami útmutatásra szomjazva Max és a legjobb barátai, Thor és Lucas úgy döntenek, hogy bevetik Max apjának drónját – amihez Maxnek tilos hozzányúlnia –, és kilesik a szomszédban smároló tinédzser párt. Ám amikor a dolog bődületesen rosszra fordul, a drón tönkre megy, márpedig muszáj kicserélni, mielőtt Max apja hazaér a munkából. A srácok kétségbeesésük
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:35
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...