A legenda tovább él
Utoljára módositva: 2014-09-08 09:54:40

Múltidézés és zene — minden mennyiségben — a Castelanii Napon.

 

Bogdan Georgescu, a Kulturális Igazgatóság vezetője — maga is egykori Castelanii-tag —, töltötte be a házigazda szerepét a szombati jubileumi rendezvényen. A programok között a beszédek is fontos szerepet kaptak: felszólalt többek között Kovács Jenő polgármester, Adrian Ştef, a Megyei Tanács elnöke és George Vulturescu, a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság vezetője. Kerestély Zsolt zeneszerző, aki maga is sokat dolgozott együtt Karácsonyi Péterrel és a Castelanii tagjaival, boldogan emlékezett vissza a régmúlt időszakra. Puiu Bărnuţiu képes vetítéssel foglalta össze az elmúlt évtizedek eseményeit, Karácsonyi Péter lánya, Zsuzsa pedig levélben üdvözölte az ünneplőket.

Bogdan Georgescu igazgató maga is meghatottan szólt Karácsonyiról. Mint mondta, nagyon örül, hogy elkészült a mellszobor, mert ez az első olyan szobor a városban, mely olyan személyiségnek állít emléket, aki egy helyi kulturális mozgalmat országosan ismertté tett. „Karácsonyi Péter fontos döntést hozott: lehetett volna akár egy nagyszerű zeneszerző vagy egy nagyszerű zenetanár, de ő azt választotta, hogy gyermekek, fiatalok százait oktassa, s közben Nagykárolyt a könnyűzene egyik fellegvárává tette. A Castelanii-legenda tovább folytatódik, ma Szűcs József irányítása mellett.”

A Castelanii Nap másik főszervezője, Szűcs József zenetanár volt, aki Karácsonyi Péter egykori tanítványaként, mentora nyomába lépve, folytatja a képzést a Kulturális Központ keretében. Szűcs kisgyermekként került Karácsonyi Péter diákjai közé, ma tanárként dolgozik ott. A szombati rendezvényen egy könyv is bemutatásra került, melyet Szűcs József írt, s amely a Castelanii öt évtizedét foglalja össze, képekkel illusztrálva.

„Nagyon örülök, hogy a mai rendezvény összehozta a Kastélylakók nagy családját. Sok álom válik ma valóra. Ez a találkozó az egyik ilyen megvalósult álom, míg a másik a város díszpolgára címének odaítélése Péter bácsinak, illetve a mellszobor leleplezése. S bár 600 nevet tartalmaz a Castelanii történetét összefoglaló könyv, mégis szégyenletesen rövid az a lista, mely a szobor készítésének költségeit támogatók nevét tartalmazza. Szeretném ugyanakkor mindenkinek megköszönni a munkát, a támogatást, a segítséget, hogy ez a mai rendezvény létrejött. Kiemelném az önkormányzat támogatását, valamint külön köszönöm Smaranda Milu Nemethi segítségét, aki a rendezvény logóját tervezte meg” — fogalmazott Szűcs József.

A beszédeket követően Kovács Jenő polgármester átadta Karácsonyi Péter özvegyének, Anikónak a város díszpolgára címet jelképező oklevelet és plakettet, majd Karácsonyi testvére, Karácsonyi Károly leleplezte a mellszobrot. (A szobor a későbbiekben az új kultúrház udvarának egyik ékessége lesz, várhatóan október végén költöztetik oda. Akkor lesz ugyanis a kulturális központ névadó ünnepsége is, mely szintén Karácsonyi nevét viseli majd.). Ezt követően a jelenlévők megtekintették azt a kép- és plakátkiállítást, mely az elmúlt ötven évet foglalja össze. A nap folytatásaképpen két zenés előadás következett — mindkettő telt házzal —, az egykori Castelanii-tagok közreműködésével. A Castelanii-tagok számára a nap ünnepi vacsorával ért véget.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...