A leggyilkosabb „élvezeti méreg”
Utoljára módositva: 2019-11-21 09:11:58

Aki még nem gyújtott rá, ne is tegye! Aki dohányzik, hagyja abba! — intenek a dohányzás elleni világnap (november 21.) alkalmából a szakemberek.

A dohányzásjárvány a legnagyobb népegészségügyi fenyegetés, amivel valaha szembesült a világ — több mint nyolcmillió személy halálát okozza évente: ebből hétmillió halálesetért közvetlenül felelős, 1,2 millió haláleset pedig a passzív dohányzás miatt következik be. A világ bruttó össztermékének 1,8 százalékát teszi ki az az 1400 milliárd dollár, amit a dohányzás miatti egészségügyi és a produktivitás miatt csökkenő költségek tesznek ki.

Romániában 5,63 millióan, a 15 év feletti lakosság 30,7 százaléka dohányzik: a nők 21,7 százaléka, a férfiak 40,4 százaléka. Tíz felnőttből egy napi rendszerességgel rágyújt. A dohányosok 71,5 százaléka ébredés után legtöbb 30 perccel már elszívta a napi első szál cigarettáját, a dohányosok 40 százaléka ugyanakkor 20 vagy annál is több szál cigit szív el egy nap. Egyre többen használják az elektromos cigarettákat is, jelenleg a dohányzók 3,4 százaléka. Sokan nem akarják letenni a „bűzrudat”, a dohányzók 43,9 százalékát nem érdekli a leszokás.

A dohányzásellenes világnapon a szakemberek azt javasolják, és idei mottójuk is ez: „Ha nem dohányzik, ne kezdje el! Ha dohányzik, hagyja abba, és változtasson!” A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság lapunkhoz eljuttatott tájékoztatója szerint az utolsó szál cigaretta elszívása után 20 perccel csökken a szívfrekvencia; tizenkét órával az utolsó cigaretta után a szén-monoxid eltűnik a vérpályákból, és helyet csinál az oxigénnek; két héttel–három hónappal a dohányzással való leállás után csökken a szívinfarktus kockázata, javul a tüdő kapacitása; 1–9 hónappal később csökken a köhögés, és légzés is javul; egy évvel a dohánystop után a szívkoszorúér megbetegedéseinek kockázata csak feleakkora; két évvel a dohányzás abbahagyása után a szívinfarktus kockázata csaknem a normális értékre csökken; tíz évvel a dohányzás abbahagyása után pedig a tüdőrák kockázata csaknem akkora, mint egy valódi nem dohányzónál.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...