A legjobb tizenötben a tizedik napon
Utoljára módositva: 2020-01-15 17:23:38

Gyenes Mani minden nap javított a motorosok összetett táblázatába, így a zárás előtt két nappal a Dakar-rali rangsorának a 29. helyén áll. Szerdán viszont az idei kiírás legjobb szakaszeredményét jegyezte, a mért idejét ugyanis a tizennegyedik helyre rangsorolták.

Lerövidítették a szervezők az idei Dakar-rali második leghosszabb speciális szakaszát, a kedvezőtlen időjárás miatt közel százkilencven kilométerrel kellett kevesebbet versenyezzenek a pilóták.

Óriási szél okozta a gondot a tájékozódásban, ezért a versenybírók és szervezők a pilóták biztonsága érdekében döntötte róla, hogy 345 kilométer után megállítják a Haradh és Subájtáh közötti tizedik versenynapot. 534 kilométer volt tervezve szerdára, és csupán 74 kilométeres összekötő szakaszt iktattak be előzőleg. A lerövidített speciális miatt viszont 260 kilométert ment a mezőny a összekötő szakaszon a maratoni táborba. Az ütemterv szerint ugyanis a szerdai volt a maratoni szakasz első napja, vagyis este nem lehetett bármilyen alkatrészt cserélni a versenygépeken.

Kérdés, hogy mennyire jött jól az a megszakítás Gyenes Emánuelnek. A szatmárnémeti Autonet Motorcycle Team láthatóan lendületbe jött, és a szerdai speciálison azon dolgozott, hogy faragjon hátrányából az előtte állókkal szemben. A táv kétharmadánál, vagyis az idő előtti leintéskor már a 14. helyen áll a speciális szakaszon, és csak 24 perccel volt lassabb, mint az addigi első helyezett, Joan Barreda Bort. Mani közel két és fél óra alatt motorozta le a 345 kilométert, és ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy tempója egyre nő. Így került szerdán ismét a francia vetélytársa, Benjamin Melot elé. Mindkét pilóta a szervizcsapat-kíséret nélküli kategóriában (Original by Motul) versenyez, de Mani szerdán tíz perccel volt gyorsabb, így a kategória összetett táblázatában ismét tetemes előnnyel vezet – és már csak két nap van a végcélig.

Folyt az olaj

Mint arról beszámoltunk, a Dakar-rali második leghosszabb speciális szakaszát az idei kiírás leghosszabb távja előzte meg. Mint beszámoltunk róla, kedden Wadi al-Dawasir és Haradh között több mint 850 kilométer hosszú táv volt tervezve, de Mani elmondta, hogy a módosítások miatt végül több mint 900 kilométert mentek a táborig. Ezen felül viszont a szatmárinak az első műszaki gondokkal is meg kellett küzdenie, ugyanis röviddel, a táborból való indulást követően olajfolyást észlelt az első lánckeréknél. „Kezdtem aggódni, hogy olaj nélkül maradok, mert hátra volt még több mint 200 kilométer mért szakasz és 410 km speciális. Szerencsémre arra jött a Sherco szerelőcsapata, ők megálltak, és kérésemre adtak egy fél liter olajat, amit magammal vittem vésztartalékként. Szerencsére nem kellett használjam, sikerült végig vinni a napot pótolás nélkül, így nem vesztettem időt.

Csütörtökön visszafordul a mezőny Haradhba. 379 kilométer hosszú speciális szakaszt terveztek az utolsó előtti napra, és a szervezők csütörtökre tartogatták a legszebb szaúdi homokdűnéket is.

Mani a motorosok összetett táblázatában a 29. helyről várja az utolsó két szakaszt, de az Original by Motul kategóriában közel egy óra negyven perc az előnye a francia üldözőivel szemben (szerdán Florent Vayssade visszaszerezte a második helyet a kategória összetett táblázatában).

Legyűrték a KTM-et

Az idei kiírás végéhez közeledve érdemes körülnézni, hogy mi a helyzet az összverseny táblázataiban is. A motorosoknál úgy tűnik, hogy megszakad a KTM 18 éves egyeduralma, ugyanis a Honda az egyesült államokbeli Ricky Brabeccel az élen győzelemre hajt. Sőt, az osztrák gyártó még a dobogóról is lecsúszhat, hiszen a második helyen álló Pablo Quntanilla a Husqvarna versenyzője, míg a szerdai szakaszgyőztes Joan Barreda Bort is egy Honda nyergébe teljesítette a távot. A japánok 1989 óta nem nyertek Dakart, és ez lenne a történetük hatodik sikere a világ legnehezebb és leghosszabb terepraliján.

Sainz, Cruz – háromszor három

Az autósoknál körvonalazódik a Carlos Sainz, Lucas Cruz páros harmadik Dakar-győzelme. A spanyol kettős idén egy Mini John Cooper Works Buggy modell volánja mögött teljesíti a távot és több mint negyed óra előnye van a címvédő Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel kettős előtt. Amennyiben a spanyolok elsőként zárják az idei kiírást, úgy a második páros lesz a Dakar-történelmében, amely ugyanabban a felállásban, három különböző csapattal nyerte meg ezt a versenyt. Ez korábban a francia Stéphane Peterhanselnek sikerült, aki honfitársával, Jean-Paul Cottrettel az oldalán 2004-ben és 2007-ben egy Mitsubishi Pajeroval, 2012-ben és 2013-ban egy Minivel, 2016-ban és 2017-ben pedig egy Peugeot-val bizonyult a legjobbnak. A Sainz, Cruz kettős 2010-ben a Volkswagen Touareggel, 2018-ban pedig a Peugeot-val nyert a Dakaron.

Most is a Kamaz

A kamionosoknál az orosz Andrej Karginov 2014 után ismét Dakar-győztes lehet, hiszen tetemes az előnye üldözőivel szemben. Viszont az orosz és a Kamaz-uralom nem szakad meg a kategóriában: az előző három versenyt az orosz gyártó nyerte meg, de 1996 óta huszonháromból csak hétszer történt meg, hogy nem Kamaz-győzelem született a kamionoknál. Ugyanakkor 2000-től a tizenkilencből csak négyszer fordult elő, hogy nem orosz csapat zárt az élen a kategória összetett táblázatában.

Visszatért és nyerhet

A quadosoknál a chilei Ignacio Casale harmadik Dakar-győzelmét könyvelheti el pénteken, amennyiben meg tudja őrizni több mint negyed órás előnyét. 2014-ben és 2018-ban nyert a kategóriában a Yamahával, tavaly kipróbálta magát a Side-by-Side kategóriában (de a hatodik fordulóban feladta a versenyt), és egy Yamaha Raptor 700-as modell nyergébe akarja behúzni harmadik Dakar-sikerét.

Az SSV – vagy Side-by-Side – kategóriának még csak három éve múltja van a verseny történelmében. A Can-Am márka viszi a prímet, de minden évben más páros nyerte a kategóriát. Brazil és chilei sikerek után 2020-ban amerikai elsőség lehet a kategóriában, amennyiben a Casey Currie, Sean Berriman páros nem tapsolja el csütörtökön és pénteken a 46 perces előnyét.

Dakar-rali 2020, 10. versenynap (Haradh – Subájtáh), 74 km összekötő szakasz, 534 km tervezett, 345 km teljesített mért szakasz

Motorosok

1. Joan Barreda Bort (spanyol, Monster Energy Honda Team 2020) 2 ó. 11 p. 42 mp.

2. Ricky Brabec (egyesült államokbeli, Monster Energy Honda Team 2020) +1 p. 07 mp.

3. Kevin Benavides (argentin, Monster Energy Honda Team 2020) +2 p. 31 mp.

… 14. Gyenes Emánuel (szatmárnémeti Autonet Motorcycle Team) +24 p 29 mp.

Original by Motul motoros kategória

1. Gyenes Emáneul 2 ó. 35 p. 51 mp.

2. Simon Marcic (szlovén) + 4 p. 34 mp.

3. Romain Leloup (francia) +4 p. 46 mp.

Autósok

1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyolok, Bahrain JCW X-Raid Team) 2 ó 3 p. 43 mp.

2. Jakub Przygonski, Timo Gottschalk (lengyel, német, Orlen X-Raid Team) +3 perc 05 mp.

3. Giniel de Villiers, Alex Haro Bravo (dél-afrikai, spanyol, Toyota Gazoo Racing) + 4 p. 26 mp.

Összetett táblázat

Motorosok

1. Ricky Brabec 34 ó. 12 p. 18 mp.

2. Pablo Quntanilla (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) +25 p. 44 mp.

3. Joan Barreda Bort +27 p. 09 mp.

… 29. Gyenes Emánuel 7 ó. 2 p. 26 mp.

Original by Motul motoros kategória

1. Gyenes Emánuel 41 ó. 14 p. 44 mp.

2. Florent Vayssade (francia) +1 ó. 38 p. 55 mp.

3. Benjamin Melot (francia) +1 ó. 40 p. 40 mp.

Autósok

1. Carlos Sainz, Lucas Cruz 37 ó. 15 p. 37 mp.

2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (Toyota Gazoo Racing) +18 p. 10 mp.

3. Stéphane Peterhansel, Paulo Fiuza (Bahrain JCW X-Raid Team) +18 p. 26 mp.

Szöveg: Pesek Attila

Fotók: RallyZone

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 29.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...