A legügyesebb örökségvédő csapatok
Utoljára módositva: 2019-02-21 20:54:38

Az Európai Unióban követendő példaként említett „Örökségünk Őrei – fogadj örökbe egy műemléket” vetélkedőn részt vevő Szatmár megyei csapatokat díjazták csütörtökön; a legjobbak a regionális döntőben bizonyíthatnak, amelynek Szatmárnémeti lesz a házigazdája március 9-én.

Az „Örökségünk Őrei – fogadj örökbe egy műemléket” verseny kezdete óta már több mint 160 épületet fogadott örökbe és hívta fel a figyelmet az épített örökség fontosságára az a 3000 fiatal, aki bekapcsolódott az Örökségünk Őrei mozgalomba. Az idei évad rekordot döntött, hiszen több mint 600 diák szállt versenybe, a mozgalomba pedig ezúttal Szatmár megye is bekapcsolódott.

A mozgalom egyik fordulópontjához értek csütörtökön délután a csapatok, ugyanis eldőlt, hogy a hosszú hetek, hónapok munkája alapján a szakmai zsűri kit juttat tovább a márciusi regionális döntőbe. Az Iparosotthonban megrendezett díjkiosztón mind a hat, versenyben maradt csapat bemutatkozott: a Nagykárolyi Elméleti Líceum csapata, amely az Aranyszarvas fogadót fogadta örökbe, az Avram Iancu Általános Iskola csapata, amely a szatmárnémeti vasútállomásra irányította a figyelmet, a Szatmárnémeti Püspöki Palota „örökbefogadói”, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulói, akik a Várdomb utcai zsinagógát fogadták örökbe, az Óvári Általános Iskola csapata, amely a vetési Vlád-kápolna őre, valamint a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum diákjai, akik a szintén az iskola névadójának nevét viselő nagykárolyi templomot fogadták örökbe.

A kiértékelésnél Rákosi Réka szaktanfelügyelő a folytatásra ösztönözte a diákokat, akiknek kitartó munkája példaértékű lehet a tanulótársak számára, Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő pedig reményét fejezte ki, hogy a jövőben épített örökségünk további gyöngyszemei is „őrökre” találnak, mert sajnos akadnak még olyan áldatlan állapotban lévő műemlékek, amelyekre rá kellene irányítani a figyelmet. Turos Lóránd szenátor megköszönte a diákok és a tanárok kitartását, valamint Szénás Szabolcs, a megyei vetélkedő koordinátorának a munkáját, és elmondta: nagy öröm, hogy már első alkalommal ilyen sokan csatlakoztak a mozgalomhoz Szatmár megyében. Muhi Sándor művészettörténész szerint a megyei fordulóra komplex, kreatív, lelkesedéssel teli, szeretettel készült pályamunkák érkeztek, amihez csak gratulálni lehet.

Mivel minden csapat remekül szerepelt, ezért senki nem maradt jutalom nélkül: a hat csapat minden tagja Turos Lóránd szenátor felajánlásából egy-egy egész napos élményfürdő-belépővel gazdagodott, illetve az Identitas Alapítvány és az RMDSZ felajánlásából a csapatok egy Szatmár megyei kiránduláson vehetnek részt, amelyen megtekintik a fontosabb nevezetességeket.

A két legjobb csapatra — a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum és a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulóira — azonban újabb megmérettetés vár, hiszen a regionális döntőben bizonyíthatnak, amelynek Szatmárnémeti lesz a házigazdája március 9-én.

A továbbjutott csapatoknak a regionális döntőben egy rövid színdarabot kell előadniuk, amelyben az örökbe fogadott műemléket, a csapat tevékenységét, az épülethez fűződő különböző történeteket mutatják majd be. Az országos versenynaptárba való felvétel alapján pedig idén először országos döntőre is sor kerül a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiummal közös szervezésben. A döntő három nyertes csapata pedig — az eddigi évekhez hasonlóan — brüsszeli tanulmányútra mehet.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...