A lift nélküli tömbházak esete
Utoljára módositva: 2018-07-11 20:10:09

Megint felmerült nyilvánosan a szatmárnémeti, Ganea utcai nyolcemeletes, lift nélküli tömbházak esete, az egyikben lakó személy fordult ezzel kapcsolatos problémájával a polgármesterhez.

Vonatkozik-e a lakótársulásokra érvényes közösségi teherviselési törvény a jövőbeni beruházásokra is, vagy csak a folyó költségek fizetésére? — tette fel a kérdést Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester szerdai fogadóóráján az a férfi, aki a szatmárnémeti Ganea utcai, lift nélküli nyolcemeletes tömbházakban lakók problémája miatt jelent meg a meghallgatáson. A szóban forgó, 1992-ben átadott CG20 és CG22 számú toronyházakkal az a baj, hogy nincs bennük lift, pedig a lakhatási joghoz való törvény már akkor is kimondta, hogy a négyemeletesnél magasabb épületekbe kötelező a lift. Nem új keletű dolog a lift nélküli tömbházakban lakók problémája, néhány évente fel-felbukkan, mindig az épp aktuális városvezetéstől kérnek segítséget az emberek, amelyik magántulajdonról lévén szó nem tud közbelépni. Tegnap nem segítségért jött a tömbházlakó, hanem azt szerette volna tisztázni, kötelező-e annyit fizetni a lift-beszerelésért, amennyit a lakótársulási elnök mond, illetve hogy ez a személy felelősségre vonható-e ezzel kapcsolatos, illetve egyéb tetteiért. A városháza lakótársulási ügyekkel foglalkozó, fogadóórán megjelent munkatársa szerint a törvény egyértelműen fogalmaz, és ha a tulajdonosi gyűlésen a többség úgy szavazott, hogy kell lift, akkor annak úgy a beszerelési költségeibe, mint a majdani fenntartási költségeibe is minden lakástulajdonosnak be kell pótolnia. A polgármester hozzátette: a házon belüli viták elkerülése érdekében a földszinten élőknek is fizetniük kell a tetőjavítás költségeit, a legfelső emeleteken lakóknak pedig a pincekarbantartást. A panaszos nem tartja méltányosnak, hogy a felsőbb emeleteken lévő lakásokat a lift hiánya miatt olcsón megvásároló tulajdonosok úgy jussanak nagyobb ingatlanérték-növekedéshez, hogy ugyanannyit pótolnak a lift beszerelésébe, mint az, aki drágábban vett a földszinthez közelebbi lakást, amelyik viszont nem fog sokkal többet érni azután sem, hogy lesz lift.

Bajok az együttéléssel

Rég velünk élő etnikumhoz tartozó személyek okoznak gondokat a Lucian Blaga sugárút közelében lévő Crângului utcában, ez volt a polgármesteri fogadóóra második témája tegnap. Önkényeskednek, agresszívek, nem tudnak viselkedni, panaszolta az egyik közelben lakó, és arra volt kíváncsi, van-e valami megoldás. Az azonnali eseteket az 112-es sürgősségi számon kell azon nyomban bejelenteni, a jelenségszámba menő eseteket pedig a szociális iroda munkatársai tudják rendezni, mondta el a fogadóórán megjelent városi rendőrségi osztályvezető. A városi szociális iroda munkatársa elmondta, hogy a Crângului utcai szükséglakásokban lakók papírjai rendben vannak, ám a lakhatás egyik feltétele a közösség többi tagjával való normális együttélés, így ha többször előfordulnak ilyen esetek, kilakoltatható a bajkeverő. Kereskényi a hosszú távú, tartós megoldás mellett érvelt kollégáinál, és aktívabb városi rendőri jelenlétet rendelt el itt és megelőzési céllal egyúttal a város többi hasonló problémás részén is, az Ostrovului, a Toamnei, a Târnavei és a Timişului utcában.

Adóügyi probléma

Adófizetéssel kapcsolatos volt a harmadik megkeresés, egy idős hölgy kért segítséget Kereskényitől egy eléggé zavaros adóügyben, amelyikben a megyeszékhely és Vetés egyaránt érintett. Állítólag 2012-ben megváltoztak a telekhatárok a két település között, és az ő földje vetésiből szatmárnémetivé lett. Egyrészt adót kellene visszakapjon Vetésről, mert 2012 után is oda fizetett adót, mivel nem tudott a kataszteri módosításról, másrészt visszamenőleg kellene adóznia Szatmárnémetiben attól a naptól számítva, hogy szatmárnémeti közigazgatás alá került a földje. A megoldásban a fogadóórára behívott szatmárnémeti adóhivatali igazgató segített, aki egyrészt azt tanácsolta, hogy kérvényezze újra a vetési visszatérítést, illetve elmondta: egyes telekkönyvi műveletek elvégzésére akkor is adhat ki papírokat a szatmárnémeti adóhivatal, ha nem hátralékmentes a tulajdon adóigazolása.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:00
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...