A lift nélküli tömbházak esete
Utoljára módositva: 2018-07-11 20:10:09

Megint felmerült nyilvánosan a szatmárnémeti, Ganea utcai nyolcemeletes, lift nélküli tömbházak esete, az egyikben lakó személy fordult ezzel kapcsolatos problémájával a polgármesterhez.

Vonatkozik-e a lakótársulásokra érvényes közösségi teherviselési törvény a jövőbeni beruházásokra is, vagy csak a folyó költségek fizetésére? — tette fel a kérdést Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester szerdai fogadóóráján az a férfi, aki a szatmárnémeti Ganea utcai, lift nélküli nyolcemeletes tömbházakban lakók problémája miatt jelent meg a meghallgatáson. A szóban forgó, 1992-ben átadott CG20 és CG22 számú toronyházakkal az a baj, hogy nincs bennük lift, pedig a lakhatási joghoz való törvény már akkor is kimondta, hogy a négyemeletesnél magasabb épületekbe kötelező a lift. Nem új keletű dolog a lift nélküli tömbházakban lakók problémája, néhány évente fel-felbukkan, mindig az épp aktuális városvezetéstől kérnek segítséget az emberek, amelyik magántulajdonról lévén szó nem tud közbelépni. Tegnap nem segítségért jött a tömbházlakó, hanem azt szerette volna tisztázni, kötelező-e annyit fizetni a lift-beszerelésért, amennyit a lakótársulási elnök mond, illetve hogy ez a személy felelősségre vonható-e ezzel kapcsolatos, illetve egyéb tetteiért. A városháza lakótársulási ügyekkel foglalkozó, fogadóórán megjelent munkatársa szerint a törvény egyértelműen fogalmaz, és ha a tulajdonosi gyűlésen a többség úgy szavazott, hogy kell lift, akkor annak úgy a beszerelési költségeibe, mint a majdani fenntartási költségeibe is minden lakástulajdonosnak be kell pótolnia. A polgármester hozzátette: a házon belüli viták elkerülése érdekében a földszinten élőknek is fizetniük kell a tetőjavítás költségeit, a legfelső emeleteken lakóknak pedig a pincekarbantartást. A panaszos nem tartja méltányosnak, hogy a felsőbb emeleteken lévő lakásokat a lift hiánya miatt olcsón megvásároló tulajdonosok úgy jussanak nagyobb ingatlanérték-növekedéshez, hogy ugyanannyit pótolnak a lift beszerelésébe, mint az, aki drágábban vett a földszinthez közelebbi lakást, amelyik viszont nem fog sokkal többet érni azután sem, hogy lesz lift.

Bajok az együttéléssel

Rég velünk élő etnikumhoz tartozó személyek okoznak gondokat a Lucian Blaga sugárút közelében lévő Crângului utcában, ez volt a polgármesteri fogadóóra második témája tegnap. Önkényeskednek, agresszívek, nem tudnak viselkedni, panaszolta az egyik közelben lakó, és arra volt kíváncsi, van-e valami megoldás. Az azonnali eseteket az 112-es sürgősségi számon kell azon nyomban bejelenteni, a jelenségszámba menő eseteket pedig a szociális iroda munkatársai tudják rendezni, mondta el a fogadóórán megjelent városi rendőrségi osztályvezető. A városi szociális iroda munkatársa elmondta, hogy a Crângului utcai szükséglakásokban lakók papírjai rendben vannak, ám a lakhatás egyik feltétele a közösség többi tagjával való normális együttélés, így ha többször előfordulnak ilyen esetek, kilakoltatható a bajkeverő. Kereskényi a hosszú távú, tartós megoldás mellett érvelt kollégáinál, és aktívabb városi rendőri jelenlétet rendelt el itt és megelőzési céllal egyúttal a város többi hasonló problémás részén is, az Ostrovului, a Toamnei, a Târnavei és a Timişului utcában.

Adóügyi probléma

Adófizetéssel kapcsolatos volt a harmadik megkeresés, egy idős hölgy kért segítséget Kereskényitől egy eléggé zavaros adóügyben, amelyikben a megyeszékhely és Vetés egyaránt érintett. Állítólag 2012-ben megváltoztak a telekhatárok a két település között, és az ő földje vetésiből szatmárnémetivé lett. Egyrészt adót kellene visszakapjon Vetésről, mert 2012 után is oda fizetett adót, mivel nem tudott a kataszteri módosításról, másrészt visszamenőleg kellene adóznia Szatmárnémetiben attól a naptól számítva, hogy szatmárnémeti közigazgatás alá került a földje. A megoldásban a fogadóórára behívott szatmárnémeti adóhivatali igazgató segített, aki egyrészt azt tanácsolta, hogy kérvényezze újra a vetési visszatérítést, illetve elmondta: egyes telekkönyvi műveletek elvégzésére akkor is adhat ki papírokat a szatmárnémeti adóhivatal, ha nem hátralékmentes a tulajdon adóigazolása.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...