A magas vérnyomás súlyos következményei
Utoljára módositva: 2018-05-16 17:22:16

A magas vérnyomással nem lehet játszani. Már az emelkedett vérnyomás is nagyon súlyos szervi szövődményeket eredményezhet, habár kezdetben nem okoz észrevehető panaszokat. A hipertónia pedig a veszélyessége ellenére népbetegség.

Az esetek döntő többségében nem határozható meg a magas vérnyomás kiváltó oka, de a hátterében lévő betegségből való kigyógyulással többnyire ez a probléma is megszűnik. A szervezet keringési rendszere tulajdonképpen meglehetősen egyszerű séma alapján működik. Egy zárt csőhálózaton keresztül egy keringetőszivattyú juttatja el a rendszerben lévő folyadékot a különböző állomásokra. Ha valahol a csövek keresztmetszete leszűkül, akkor csak úgy juttatható tovább elegendő folyadék, ha a nyomás megnövekszik, a keringés pedig felgyorsul. Ehhez a szivattyúnak nagyobb erővel kell pumpálnia. A megnövekvő nyomás pedig kárt tehet a csövek falában és a rácsatlakozó egységek szerkezetében.

Ha a központi fűtéssel támad ilyen bajunk, akkor kicserélhetjük az eltömődött csöveket vagy a keringetőszivattyút. De ha az erekről és a szívről beszélünk, akkor a probléma sokkal bonyolultabbá és veszélyesebbé válik. Könnyen belátható, hogy amagas vérnyomáscsupán a fizikai hatások miatt is igen káros, így jobb elkerülni. A magas nyomás miatt bekövetkező hibákat ugyanis ebben az esetben nem egy villanymotor leégése jelzi, hanem szívinfarktus, stroke, érkárosodás és veseelégtelenség. Ezért nagyon fontos, hogy megértsük a vérnyomásmérés adatait.

Tavaly év végén az Amerikai Szívtársaság még alacsonyabbra szállította az egészséges vérnyomás felső határait, mert ezzel is jelezni akarták a szakemberek, hogy ezen a területen a kis engedékenység sem elfogadható. Európában nem vették át az új besorolást, de ez nem jelenti azt, hogy ugyanazokat a vérnyomásértékeket máshogyan ítélnék meg az orvosok, akik öt vérnyomástartományról beszélnek.

Normál vérnyomás

Ha a vérnyomás nem éri el a 120/80 Hgmm-es értéket, akkor kiváló. (Vanalacsony vérnyomásis, de arról itt most nem lesz szó.) Aki ezt az értéket produkálja, folytassa azt az életvitelt, amellyel ezt elérte, hiszen valószínűleg kiegyensúlyozottan étkezik, rendszeresen mozog, keveset stresszel, és nem dohányzik. A magyar orvosok ezt az értéket tartják optimálisnak, de a normális vérnyomás intervallumát 130/85 Hgmm-ben határozták meg.

Emelkedett vérnyomás

Ha a mért szisztolés értékek 120 és 130 közé esnek, de a diasztolés érték 80 Hgmm-nél marad akkor emelkedett vérnyomásról beszélhetünk. Ez még a szélesebben vett normális tartományba esik, de már megvan a valószínűsége, hogy olyan életmód áll mögötte, amely idővel kiváltja a magas vérnyomást, ha nem tesznek ellene.

Mit jelentenek az értékek?

A vérnyomást két számmal jellemzik. A nagyobb (szisztolés) érték azt mutatja, hogy a vér az artériák falára mekkora nyomást gyakorol közvetlenül a szívdobbanás után. A kisebb (diasztolés) érték pedig a nyomás értékét mutatja, amikor a szív éppen nyugalmi állapotban van.

Melyik szám fontosabb?

A szisztolés vérnyomás értéke az 50 év felettiek számára fontosabb. A legtöbb emberben ugyanis a szisztolés vérnyomás folyamatosan emelkedik a korral, ahogy a nagy artériák egyre merevebbek lesznek. És persze, a kor előrehaladtával nagyobb a valószínűsége az érfalban lerakódó plakkoknak, amelyek leszűkítik a véráramlás útját, ezzel pedig megnövelik a vérnyomást. Persze, ez súlyos keringési rendellenességekhez, például infarktushoz és stroke-hoz is vezethet. Az emelkedett szisztolés vagy diasztolés vérnyomás-értékeket önmagukban is fel lehet használni az egészségi kockázatok előrejelzésére. A közelmúltban végzett vizsgálatok szerint az iszkémiás szívbetegség és a halálos kimenetelű stroke kockázata megkétszereződik minden 20 Hgmm szisztolés vagy 10 Hgmm diasztolés növekedéssel a 40-89 éves korban lévők körében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Deadpool 2
Ma, 21:00
Miután túlél egy csaknem halálos kimenetelű találkozást egy tehénnel, az eltorzult ábrázatú büfés szakács (Wade Wilson) azon fáradozik, hogy beteljesítve álmát ő legyen varázslatos városának legszexibb pultosa, s közben azzal is kénytelen megbarátkozni, hogy elveszítette ízl(el)ését. Hogy ismét megfűszerezze életét, no meg hogy szert tegyen egy fluxuskondenzátorra, Wade nindzsákkal, a jakuzával és pár szexuálisan túlfűtött kutyával is megbirkózik. Beutazza a világot, s közben felfedezi a család,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 22.
A Merkúr az ön második sorsterületéről a Bika jegyéből, aki mindig realitásokban gondolkodik és folyamatosan gyarapodik, most egy szembenállást alkot az ön nyolcadik sorsterületén álló Jupiterrel. Fogja vissza fennhéjázó hajlamát másokkal szemben, készséggel hallgassa meg a többieket, és maradjon rugalmas, őrizze meg humorérzékét.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...