A magyar jövőkép európai jövőkép
Utoljára módositva: 2013-12-12 09:01:37

Szerdán Fehérgyarmaton, a Kiss Ernő–Tömöttvár utcai körforgalomnál felavatták Sárossy Tibor szobrászművész Magyar lélek című szobrát. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és határon túli politikusok.

 

Felszólaló politikusok, középen a szobor alkotója

Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere, a Magyar Országgyűlés tagja köszöntötte a résztvevőket, akik megjelentek ezen a nagyon fontos eseményen. A kárpátaljai Nagymuszalyról érkezett Jakab Dániel, Sajó Sándor Magyarnak lenni című versét mondta el. Németh Zsolt ünnepi beszédében elmondta, hogy kiválónak tartja a helyet a szoborcsoport felállítására, hiszen innen több irányba ágazik el az út, sokan találkozhatnak vele. „A Magyar lélek azt az ismert jelmondatot juttatja eszünkbe, hogy sokszínűek vagyunk. Ezt a jelmondatot még az Európai Unió is szereti. A sokszínűségnek az egész magyar szellemtörténetnek sokfajta értelmezése van, hiszen volt ebben a magyar lélekkeresésben István és Koppány, Kossuth és Széchenyi, Horthy és Bibó István, Nagy Imre és Kádár. A sokszínűségből valahogy kinőtt az életfa, és annak tetején megjelent a csodaszarvas. Magyarok, különböző magyar irányzatok, törekvések jöttek, végül kinő az egységes magyar lélek. Ezt szimbolizálja a csodaszarvas, ami Hunornak és Magornak megmutatta, hogy merre van az előre. A csodaszarvas helyén lehetne Turul madár, de lehetne a Szent Korona is. Az elmúlt évek során sok vita volt — identitásviták — arról, hogy miért fontos az, hogy az Európai Unió alaptörvényébe bekerüljön a keresztény szó. Ez nagyon fontos a mai magyar lélek megfogalmazásához. Ebben az önpusztító európai trendben nagyon fontos az egyház, a házasság és számos meghatározó érték elfogadása. Sokszor megkérdezzük: mi vagyunk Európa-ellenesek, Európa Európa-ellenes, vagy Európa önmagára veszélyes? Amikor megfogalmazzuk a magyar jövőt, akkor az európai gondolkodást fogalmazzuk meg. A magyar jövőkép európai jövőkép. Ma is van üzenete a Magyar léleknek. Nekünk ma is meg kell találni, hogy merre van az előre. Ez csak akkor lehetséges, ha odafigyelünk egymásra, ha tökéletes lesz a magyar összetartozás” — mutatott rá az államtitkár.

Brenzovics László, a Magyar Kulturális Szövetség alelnöke is az összetartozás, az összefogás megerősítésére figyelmeztetett. Azzal, hogy a határon túli magyarok is teljes jogú állampolgárai lehetnek Magyarországnak, gyógyítja a sebeket, de még nagyon sok a tennivaló, hogy érvényesüljenek is a jogok.

 

Magyarok mindenhol

 

Kereskényi Gábor is jelen volt a szoborcsoport leleplezésén

— 2004-ben történelmi erkölcsi mélypontra sikerült egyeseknek zülleszteniük Magyarországot. Pedig az akkor 22 millió románnal riogatók példát vehettek volna azokról a politikusokról, akik a két világháború közötti időszakban — pártállastól függetlenül, jobb- és baloldaliságuktól függetlenül — képesek voltak egységes magyar nemzetben gondolkodni. Ezért mondtam, azt, hogy nagy jelentőséggel bír számunkra ez a mondat: „Magyarok nem csak Magyarországon élnek”. Mi, partiumi, erdélyi magyarok mindig büszkén vallottuk és vállaltuk magyarságunkat és hiszünk a szétszakítottságában is egységes magyar nemzetben. Annak pedig külön örülünk, hogy ez mára hivatalos magyarországi kormánypolitikává vált. Ezért tartjuk fontosnak, s ezért támogatja az RMDSZ is a partiumi és erdélyi magyar állampolgárok választási regisztrációját, azt, hogy éljenek azokkal a jogokkal, melyek minden magyar állampolgárt megilletnek. A Magyar lélek szoborcsoport hűen jelképezi azt a kapcsolatot is, mely hosszú évek óta jellemzi a két szomszédos megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár magyar közösségei között fennáll — fogalmazott Kereskényi Gábor parlamenti képviselő.

A beszédek elhangzása után a történelmi egyházak képviselői megáldották, a politikusok leleplezték a Magyar lélek szoborcsoportot.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...