A magyar jövőkép európai jövőkép
Utoljára módositva: 2013-12-12 09:01:37

Szerdán Fehérgyarmaton, a Kiss Ernő–Tömöttvár utcai körforgalomnál felavatták Sárossy Tibor szobrászművész Magyar lélek című szobrát. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és határon túli politikusok.

 

Felszólaló politikusok, középen a szobor alkotója

Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere, a Magyar Országgyűlés tagja köszöntötte a résztvevőket, akik megjelentek ezen a nagyon fontos eseményen. A kárpátaljai Nagymuszalyról érkezett Jakab Dániel, Sajó Sándor Magyarnak lenni című versét mondta el. Németh Zsolt ünnepi beszédében elmondta, hogy kiválónak tartja a helyet a szoborcsoport felállítására, hiszen innen több irányba ágazik el az út, sokan találkozhatnak vele. „A Magyar lélek azt az ismert jelmondatot juttatja eszünkbe, hogy sokszínűek vagyunk. Ezt a jelmondatot még az Európai Unió is szereti. A sokszínűségnek az egész magyar szellemtörténetnek sokfajta értelmezése van, hiszen volt ebben a magyar lélekkeresésben István és Koppány, Kossuth és Széchenyi, Horthy és Bibó István, Nagy Imre és Kádár. A sokszínűségből valahogy kinőtt az életfa, és annak tetején megjelent a csodaszarvas. Magyarok, különböző magyar irányzatok, törekvések jöttek, végül kinő az egységes magyar lélek. Ezt szimbolizálja a csodaszarvas, ami Hunornak és Magornak megmutatta, hogy merre van az előre. A csodaszarvas helyén lehetne Turul madár, de lehetne a Szent Korona is. Az elmúlt évek során sok vita volt — identitásviták — arról, hogy miért fontos az, hogy az Európai Unió alaptörvényébe bekerüljön a keresztény szó. Ez nagyon fontos a mai magyar lélek megfogalmazásához. Ebben az önpusztító európai trendben nagyon fontos az egyház, a házasság és számos meghatározó érték elfogadása. Sokszor megkérdezzük: mi vagyunk Európa-ellenesek, Európa Európa-ellenes, vagy Európa önmagára veszélyes? Amikor megfogalmazzuk a magyar jövőt, akkor az európai gondolkodást fogalmazzuk meg. A magyar jövőkép európai jövőkép. Ma is van üzenete a Magyar léleknek. Nekünk ma is meg kell találni, hogy merre van az előre. Ez csak akkor lehetséges, ha odafigyelünk egymásra, ha tökéletes lesz a magyar összetartozás” — mutatott rá az államtitkár.

Brenzovics László, a Magyar Kulturális Szövetség alelnöke is az összetartozás, az összefogás megerősítésére figyelmeztetett. Azzal, hogy a határon túli magyarok is teljes jogú állampolgárai lehetnek Magyarországnak, gyógyítja a sebeket, de még nagyon sok a tennivaló, hogy érvényesüljenek is a jogok.

 

Magyarok mindenhol

 

Kereskényi Gábor is jelen volt a szoborcsoport leleplezésén

— 2004-ben történelmi erkölcsi mélypontra sikerült egyeseknek zülleszteniük Magyarországot. Pedig az akkor 22 millió románnal riogatók példát vehettek volna azokról a politikusokról, akik a két világháború közötti időszakban — pártállastól függetlenül, jobb- és baloldaliságuktól függetlenül — képesek voltak egységes magyar nemzetben gondolkodni. Ezért mondtam, azt, hogy nagy jelentőséggel bír számunkra ez a mondat: „Magyarok nem csak Magyarországon élnek”. Mi, partiumi, erdélyi magyarok mindig büszkén vallottuk és vállaltuk magyarságunkat és hiszünk a szétszakítottságában is egységes magyar nemzetben. Annak pedig külön örülünk, hogy ez mára hivatalos magyarországi kormánypolitikává vált. Ezért tartjuk fontosnak, s ezért támogatja az RMDSZ is a partiumi és erdélyi magyar állampolgárok választási regisztrációját, azt, hogy éljenek azokkal a jogokkal, melyek minden magyar állampolgárt megilletnek. A Magyar lélek szoborcsoport hűen jelképezi azt a kapcsolatot is, mely hosszú évek óta jellemzi a két szomszédos megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár magyar közösségei között fennáll — fogalmazott Kereskényi Gábor parlamenti képviselő.

A beszédek elhangzása után a történelmi egyházak képviselői megáldották, a politikusok leleplezték a Magyar lélek szoborcsoportot.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...