A magyar közösségek és kultúra megmaradásának kulcsa
Utoljára módositva: 2020-01-08 12:43:52

A Szatmári Kalendárium 2020 és az egyéves Szamos folyóirat bemutatóján kialakult beszélgetésen elhangzott, hogy remélhetőleg a következő generáció se fogyasztókét tekint majd se a magyarságra, se a vallásra, mert az igény szerinti választás egy zsákutca.

A statisztikai adatokból arra lehet következtetni, hogy folyamatosan csökken a gyereklétszám az iskolákban, ugyanakkor növekszik azoknak a fiataloknak a száma, akik előbb tanulni és dolgozni mennek el közelebbi vagy távolabbi országokba, majd közülük sokan végleg ott is maradnak. coque samsung a20 A Szatmári Friss Újság és a Harag György Társulat által szervezett beszélgetéseken gyakran esik szó korunk nagy problémáiról, így a magyarság és a történelmi magyar egyházak megmaradásáról is. Ezekről a kérdésekről is szó esett a Szatmári Kalendárium 2020 és az egyéves Szamos folyóirat bemutatóján.

Dr. coque autres iphone 1 Frigy Szabolcs iskolai tanácsadó, egyetemi oktató rávilágított, hogy ezek a beszélgetések, amelyek valóban hiánypótlók Szatmáron, valahol a társadalom és a kultúra határán mozognak, sokan bekapcsolódnak, és van egy dinamikájuk. A mai társadalomban az állandó rohanás jellemzi az embereket, sokszor mégis a rohanás miatt maradnak le lényeges dolgokról. Régen, például amikor valakinek születésnapja volt, az a nap arról szólt. Ma már a huszonnégy órát felosztjuk órákra, percekre, állandó rohanásban élünk, s ebben a futásban nehéz megmaradni. A megmaradásnak van egy nagy nemzeti koncepciója, de a saját életünkben megmaradni, helytállni szintén alapvető kérdés. A kalendáriumok mindig a régi és az új határán jelennek meg, és mindig egy kicsit értéktárgy jelleggel előrevetítik, hogy melyek lehetnek azok a témák, amelyek a jövőben fontosak lesznek. Ez ugyanolyan, mint a jelen pillanat számára a múlt és a jövő. coque huawei p9 A kalendárium is mindig valahol egy pillanatban áll, a múltból tekint a jövő felé, ami egy nagyon fontos dolog.

Frigy Szabolcs szóvá tette, hogy a megmaradás kapcsán gyakran szó esik arról, hogy nincs elég gyerek, iskolák zárnak be stb. A megmaradás nemzeti minimuma az, hogy legyenek gyerekek. Mondhatjuk úgy is: a megmaradásnak van egy nemzeti fenntartó jellege, ez egy mennyiségi kérdés. coque huawei Ugyanakkor a megmaradásnak van egy minőségi kérdése: hogyan maradunk meg? A minőségi kérdés rögtön a kultúrához tartozik. coque iphone 6 Nem csak a magas kultúrához, ide sorolható minden egyes beszélgetés, termék, könyv, ami a megmaradás minőségét növeli, ezek határozzák meg, hogy nekünk, akik itt vagyunk, milyen az életminőségünk. A megmaradás mindig egy aktív válaszadás arra a kérdésre, hogy kik vagyunk, és hova tartozunk. Naponta ki kell nyilvánítani azt, hogy magyarok vagyunk, ugyanis szembesülünk a pozitív értelemben értelmezett mássággal, fogalmazott Frigy Szabolcs. Elmondta, hogy az utóbbi időszakban sokat foglalkozott az oktatás kapcsán Kínával. Nekünk a Szatmárnémeti–Bukarest útvonal egy nagy távolság. Kínában, ahol a lakosság száma meghaladja az egymilliárd-háromszázmilliót, vannak, akik naponta annyit utaznak, mint a Szatmárnémeti és Bukarest közötti távolság. Kínában a megmaradás nem kérdés, egy tíz-tizenöt milliós nemzet számára viszont a megmaradás mást jelent. Nagyon fontosakká válnak azok a mikroközösségek, azok a mikrokezdeményezések, ahol megszületik valami, ahol a kultúra gazdagodik.

Ha a vallásosság statisztikáit nézzük, ott, ahol a népességnek csak a tíz százaléka hisz Istenben, ott is mindenki karácsonyi szabadságról beszél. A magyar kultúrában vagy a keresztény kultúrában például a vallási ünnepek szabdalják az évet. coque samsung a40 A szabadságok mindig vallási ünnepekhez kapcsolódnak, Európában ez a kettő nagyon összekapcsolódik. coque huawei pro Még a kalendáriumunkat is a vallásosság alakítja, és annak alapján strukturáljuk az évet is, mutatott rá Frigy, rávilágítva arra is, hogy nagyon sokat beszélünk az individualista társadalomról, arról, hogy mennyi mindenben különbözünk, de keveset arról, mi az, ami összeköt minket. Ez a közösségünknek egy nagy hiányossága. Nagy kérdés az is, hogy van-e még igény a kultúrára, hiszen a kultúra is olyan, mint a fogyasztás, ha van rá igény, csináljuk, ha van igény a magyarságra, a vallásosságra, csináljuk. A fogyasztói társadalom előtt ez nem volt választás kérdése. Magyarnak lenni nem igény kérdése volt. Remélhetőleg a következő generáció se fogyasztókét tekint majd se a magyarságra, se a vallásra, nem igény szerint választja majd, mert látjuk, hogy az igény szerinti választás egy zsákutca.

Gál Gyöngyi magyartanár, a LiterArt elnöke arról beszélt, hogy rohamosan csökken a gyereklétszám, s emiatt tanári állások szűnnek meg, osztályokat és iskolákat vonnak össze, ami nagy veszélyt jelent a magyar közösségek megmaradására. Nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a vidéken élő emberek kulturális nevelésére. Nagyon sok vidékről érkező diák nem olvas. coque samsung a20 A magyar nyelvű írott szóról nem lehet lemondani. Azzal, hogy a Szamos folyóirat eljut vidékre, az ott élő emberek is tudomást szerezhetnek arról, hogy mennyi érték vesz körül minket, és ez csak apró részlete a teljes egésznek. Nagy öröm volt tapasztalni, hogy amikor a Magyartanárok Kárpát-medencei Konferenciájának résztvevői kaptak egy-egy Szamos-csomagot, mennyi pozitív visszajelzés érkezett. Sikerült ízelítőt adni abból, hogy kik vagyunk mi, és sikerült másokkal is megismertetni a szatmári kultúrát. coque samsung a10 Sokat jelent a tehetségápolásban is az, hogy diákok közölhetnek. Amikor diákok írásai jelennek meg a lapban, azt nemcsak ők, hanem iskolatársaik is érdeklődéssel olvassák.

Muhi Sándor művészettörténész felsorolta azokat az újságokat és lapokat, amelyek az elmúlt ötven év során Szatmár megyében megjelentek, de szót ejtett országos lapokról is, arra utalva, hogy minden korban fontos, hogy jelenjenek meg olyan nyomtatott kiadványok, amelyekben közölni lehet kulturális írásokat. A kultúra, a művészet és az írás nem olyan területek, ahonnan nyugdíjba lehet menni, vagy ahol sztrájkolni lehet, mert ezek belülről jönnek. coque huawei p10 Nagy szükség van újságokra és lapokra, hiszen ezek is a létezésünk jelei, a kultúránk hordozói, ezek megszűnése a megmaradásunkat teszi bizonytalanná.

Muzsnay Árpád művelődésszervező szerint nagyon sok olyan kiadvány jelenik meg a megyében, ami nem nevezhető kultúrának, nem minősíthető értéknek. Ezeket a kiadványokat nem szabad együtt emlegetni a Szamos folyóirattal vagy a Szatmári Kalendáriummal. Sok olyan kiadvány jelenik meg, ami szégyen, tudománytalan és káros. coque iphone 4 Nagyon sokszor jó szándékú kezdeményezések futnak vakvágányra, mert nem kapják meg a megmaradásukhoz szükséges anyagi támogatást, ugyanakkor nagyon sok színvonaltalan kiadvány jelenik meg közpénzből, ezen a területen sürgetett nagyobb odafigyelést.

Bessenyei Gedő István dramaturg, a Harag György Társulat művészeti igazgatója a Szamos folyóirat fontos szerepét — akár a megmaradásban is — abban látja, hogy van egy kulturális folyóirat, ami ingyenesen jut el olyan helyekre is, ahova más kiadványok nem jutnak el. Ilyen település például Égerhát, ahol harminc magyar család él, akik megkapnak harminc példányt; ezen a településen ez az egyetlen magyar lap, amit a lakosság olvas. Olyan szintű hiánypótló munka az, hogy egy kulturális folyóirat jusson ki szórványtelepülésekre, aminek lehet, hogy városról nem látszik a jelentősége, de helyben nagyon lényeges. coque iphone 6 Bessenyei kifejtette, hogy sokáig a kalendárium a Biblia mellett a legfontosabb olvasmány volt minden családban, ezt a szerepét nem kellene elfelejteni. coque iphone xr A Szatmári Kalendáriumnak és a Szamos folyóiratnak az a lényege, hogy kompromisszumok nélkül próbál kulturális értékeket közvetíteni nyomtatott formában.

A beszélgetésen résztvevők arra a következtetésre jutottak, hogy nemcsak a biztos anyagi háttér, hanem a minőségi élethez nélkülözhetetlen intelligencia is a megmaradás feltétele. coque samsung a50 Az anyagi védőháló és a kulturális közeg megfelelő arányban kell legyen ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat. Azok, akik ezt az egyensúlyt nem tudják megteremteni a szülőföldjükön, az esetek nagy részében máshol sem érik el, semmilyen áldozat vagy küzdelem árán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...