A Magyar Kultúra Hete Szatmárnémetiben és Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2018-01-11 17:31:45

Az Ady Endre Társaság, a Harag György Társulat és a Zanotta Art január 20–27. között 12. alkalommal szervezi meg a Magyar Kultúra Hetét. Két helyszínen várják az érdeklődőket.

Tegnap az Északi Színház büféjében Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke, Kovács Eszter, a társaság főtitkára és Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója sajtótájékoztatón ismertette az Egycsillagú égbolt — a Magyar Kultúra Hete Szatmárban elnevezésű, immár tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvénysorozattal kapcsolatos tudnivalókat.

Tóth-Páll Miklós elmondta, mint minden évben, idén is az anyagi háttér előteremtése volt a legnagyobb gond. Még most sem teljes a költségvetés, ugyanis a költségek negyven százaléka az előadások belépődíjaiból áll össze, éppen ezért szükség van a közönség támogatására, mert ha a magyar emberek nem támogatják a rendezvénysorozatot, más rendezvényekhez hasonlóan az megszűnhet. Tóth-Páll hangsúlyozta, hogy tizenkét éve gyülekezeti termek adtak otthont az előadásoknak. Mivel minden gyülekezeti teremnek megvan a sajátos közönsége, ahhoz, hogy szélesebb rétegekhez is eljussanak az előadások, meg kellett találni a módját annak, hogy közintézményekben kapjanak helyet az előadások. Ma már a rendezvényt támogatja a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Helyi Tanács, a magyarországi fellépők pedig magyarországi támogatással érkeznek. Az elmúlt évtől ősbemutatókra is sor kerül, az első a Roncsderby volt, idén Kocsis István Jászai Mari című monodrámájának újraírt változatát láthatja a közönség. A Kocsis-darabbal szeretnének emléket állítani Gyöngyössy Gábornak, a társulat egykori irodalmi titkárának, akinek a közreműködésével több Kocsis-drámát mutatott be a színház. Kocsis István a legtöbbet játszott magyar drámaíró, az Árva Bethlen Kata túl van az ezredik előadáson. A színház jegypénztáránál sokan érdeklődnek Csomor Csilla előadása iránt, akinek a szatmárnémeti előadása elmarad, de a művésznő Nagykárolyban fellép.

Bessenyei Gedő István nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy a Harag György Társulat társszervezője lehet annak a rendezvénysorozatnak, ami fontos eleme Szatmárnémeti kulturális életének. A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat a magyar kultúra értékeinek a megismertetését vállalta fel, ez egy szatmári büszkeség.

Kovács Eszter ismertette a Szatmárnémetiben és Nagykárolyban zajló rendezvénysorozat programjait és felhívta a figyelmet arra, hogy az Ady Társaság Facebook-oldalán részletes tájékoztatást találnak az előadásokkal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...