A Magyar Kultúra Hete Szatmárnémetiben és Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2018-01-11 17:31:45

Az Ady Endre Társaság, a Harag György Társulat és a Zanotta Art január 20–27. között 12. alkalommal szervezi meg a Magyar Kultúra Hetét. Két helyszínen várják az érdeklődőket.

Tegnap az Északi Színház büféjében Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke, Kovács Eszter, a társaság főtitkára és Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója sajtótájékoztatón ismertette az Egycsillagú égbolt — a Magyar Kultúra Hete Szatmárban elnevezésű, immár tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvénysorozattal kapcsolatos tudnivalókat.

Tóth-Páll Miklós elmondta, mint minden évben, idén is az anyagi háttér előteremtése volt a legnagyobb gond. Még most sem teljes a költségvetés, ugyanis a költségek negyven százaléka az előadások belépődíjaiból áll össze, éppen ezért szükség van a közönség támogatására, mert ha a magyar emberek nem támogatják a rendezvénysorozatot, más rendezvényekhez hasonlóan az megszűnhet. Tóth-Páll hangsúlyozta, hogy tizenkét éve gyülekezeti termek adtak otthont az előadásoknak. Mivel minden gyülekezeti teremnek megvan a sajátos közönsége, ahhoz, hogy szélesebb rétegekhez is eljussanak az előadások, meg kellett találni a módját annak, hogy közintézményekben kapjanak helyet az előadások. Ma már a rendezvényt támogatja a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Helyi Tanács, a magyarországi fellépők pedig magyarországi támogatással érkeznek. Az elmúlt évtől ősbemutatókra is sor kerül, az első a Roncsderby volt, idén Kocsis István Jászai Mari című monodrámájának újraírt változatát láthatja a közönség. A Kocsis-darabbal szeretnének emléket állítani Gyöngyössy Gábornak, a társulat egykori irodalmi titkárának, akinek a közreműködésével több Kocsis-drámát mutatott be a színház. Kocsis István a legtöbbet játszott magyar drámaíró, az Árva Bethlen Kata túl van az ezredik előadáson. A színház jegypénztáránál sokan érdeklődnek Csomor Csilla előadása iránt, akinek a szatmárnémeti előadása elmarad, de a művésznő Nagykárolyban fellép.

Bessenyei Gedő István nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy a Harag György Társulat társszervezője lehet annak a rendezvénysorozatnak, ami fontos eleme Szatmárnémeti kulturális életének. A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat a magyar kultúra értékeinek a megismertetését vállalta fel, ez egy szatmári büszkeség.

Kovács Eszter ismertette a Szatmárnémetiben és Nagykárolyban zajló rendezvénysorozat programjait és felhívta a figyelmet arra, hogy az Ady Társaság Facebook-oldalán részletes tájékoztatást találnak az előadásokkal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...