A Magyar Kultúra Hete Szatmárnémetiben és Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2018-01-11 17:31:45

Az Ady Endre Társaság, a Harag György Társulat és a Zanotta Art január 20–27. között 12. alkalommal szervezi meg a Magyar Kultúra Hetét. Két helyszínen várják az érdeklődőket.

Tegnap az Északi Színház büféjében Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke, Kovács Eszter, a társaság főtitkára és Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója sajtótájékoztatón ismertette az Egycsillagú égbolt — a Magyar Kultúra Hete Szatmárban elnevezésű, immár tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvénysorozattal kapcsolatos tudnivalókat.

Tóth-Páll Miklós elmondta, mint minden évben, idén is az anyagi háttér előteremtése volt a legnagyobb gond. Még most sem teljes a költségvetés, ugyanis a költségek negyven százaléka az előadások belépődíjaiból áll össze, éppen ezért szükség van a közönség támogatására, mert ha a magyar emberek nem támogatják a rendezvénysorozatot, más rendezvényekhez hasonlóan az megszűnhet. Tóth-Páll hangsúlyozta, hogy tizenkét éve gyülekezeti termek adtak otthont az előadásoknak. Mivel minden gyülekezeti teremnek megvan a sajátos közönsége, ahhoz, hogy szélesebb rétegekhez is eljussanak az előadások, meg kellett találni a módját annak, hogy közintézményekben kapjanak helyet az előadások. Ma már a rendezvényt támogatja a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Helyi Tanács, a magyarországi fellépők pedig magyarországi támogatással érkeznek. Az elmúlt évtől ősbemutatókra is sor kerül, az első a Roncsderby volt, idén Kocsis István Jászai Mari című monodrámájának újraírt változatát láthatja a közönség. A Kocsis-darabbal szeretnének emléket állítani Gyöngyössy Gábornak, a társulat egykori irodalmi titkárának, akinek a közreműködésével több Kocsis-drámát mutatott be a színház. Kocsis István a legtöbbet játszott magyar drámaíró, az Árva Bethlen Kata túl van az ezredik előadáson. A színház jegypénztáránál sokan érdeklődnek Csomor Csilla előadása iránt, akinek a szatmárnémeti előadása elmarad, de a művésznő Nagykárolyban fellép.

Bessenyei Gedő István nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy a Harag György Társulat társszervezője lehet annak a rendezvénysorozatnak, ami fontos eleme Szatmárnémeti kulturális életének. A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat a magyar kultúra értékeinek a megismertetését vállalta fel, ez egy szatmári büszkeség.

Kovács Eszter ismertette a Szatmárnémetiben és Nagykárolyban zajló rendezvénysorozat programjait és felhívta a figyelmet arra, hogy az Ady Társaság Facebook-oldalán részletes tájékoztatást találnak az előadásokkal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...