A Magyar Kultúra Hete Szatmárnémetiben és Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2018-01-11 17:31:45

Az Ady Endre Társaság, a Harag György Társulat és a Zanotta Art január 20–27. között 12. alkalommal szervezi meg a Magyar Kultúra Hetét. Két helyszínen várják az érdeklődőket.

Tegnap az Északi Színház büféjében Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke, Kovács Eszter, a társaság főtitkára és Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója sajtótájékoztatón ismertette az Egycsillagú égbolt — a Magyar Kultúra Hete Szatmárban elnevezésű, immár tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvénysorozattal kapcsolatos tudnivalókat.

Tóth-Páll Miklós elmondta, mint minden évben, idén is az anyagi háttér előteremtése volt a legnagyobb gond. Még most sem teljes a költségvetés, ugyanis a költségek negyven százaléka az előadások belépődíjaiból áll össze, éppen ezért szükség van a közönség támogatására, mert ha a magyar emberek nem támogatják a rendezvénysorozatot, más rendezvényekhez hasonlóan az megszűnhet. Tóth-Páll hangsúlyozta, hogy tizenkét éve gyülekezeti termek adtak otthont az előadásoknak. Mivel minden gyülekezeti teremnek megvan a sajátos közönsége, ahhoz, hogy szélesebb rétegekhez is eljussanak az előadások, meg kellett találni a módját annak, hogy közintézményekben kapjanak helyet az előadások. Ma már a rendezvényt támogatja a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Helyi Tanács, a magyarországi fellépők pedig magyarországi támogatással érkeznek. Az elmúlt évtől ősbemutatókra is sor kerül, az első a Roncsderby volt, idén Kocsis István Jászai Mari című monodrámájának újraírt változatát láthatja a közönség. A Kocsis-darabbal szeretnének emléket állítani Gyöngyössy Gábornak, a társulat egykori irodalmi titkárának, akinek a közreműködésével több Kocsis-drámát mutatott be a színház. Kocsis István a legtöbbet játszott magyar drámaíró, az Árva Bethlen Kata túl van az ezredik előadáson. A színház jegypénztáránál sokan érdeklődnek Csomor Csilla előadása iránt, akinek a szatmárnémeti előadása elmarad, de a művésznő Nagykárolyban fellép.

Bessenyei Gedő István nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy a Harag György Társulat társszervezője lehet annak a rendezvénysorozatnak, ami fontos eleme Szatmárnémeti kulturális életének. A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat a magyar kultúra értékeinek a megismertetését vállalta fel, ez egy szatmári büszkeség.

Kovács Eszter ismertette a Szatmárnémetiben és Nagykárolyban zajló rendezvénysorozat programjait és felhívta a figyelmet arra, hogy az Ady Társaság Facebook-oldalán részletes tájékoztatást találnak az előadásokkal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...