A magyar legényekkel kezdődik a vb
Utoljára módositva: 2019-01-09 14:22:51

Csütörtök délután a Németország – Korea, Dánia – Chile mérkőzések nyitják meg a 26. férfi kézilabda-világbajnokságot. Magyarország az első hét között akar zárni, az első csoportmérkőzést Koppenhágában pénteken délután játsszák a legények Argentína ellen.

Csütörtökön kezdődik és január 27-ig tart a férfi kézilabda-világbajnokság, amely 2019 egyik legnagyobb sporteseménye. Mint arról már beszámoltunk, a dániai és németországi közös rendezésű tornán ott vannak a magyar legények is, a honi szakági szövetség (MKSZ) pedig az első hétben várja a válogatottat. „A végső cél természetesen az olimpia, a világbajnokság pedig egy nagyszerű lehetőség arra, hogy ehhez közelebb kerüljünk” — mondta Kocsis Máté, az MKSZ elnöke. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig részt vehetnek a 2020 tavaszán sorra kerülő selejtezőtornákon.

Nem alaptalan elvárás

A statisztikákat tekintve elmondható, hogy az MKSZ elvárása reális. Az elmúlt tíz évben a magyar legények csak a 2015-ös vb-t hagyták ki, a többi torna mindegyikén pedig eljutottak az első nyolcig. Igaz, az utolsó nagyobb siker 1997-ben volt, amikor az Éles József nevével fémjelzett válogatott bronzmérkőzést játszott a 95-ös vb-győztes Franciaországgal, és csupán egy góllal, 28–27-re kapott ki a japán Kumamotoban. Az 1986-os sikert viszont még nem sikerült elérni: Kovács Péterrel a csapatban (aki a 1978-as torna gólkirálya volt) Magyarország vb-döntőt játszott, és 24–22-re kapott ki a 82-es torna ezüstérmesétől, Jugoszláviától.

A nagynevű és rutinos játékosokból most sincs hiány a magyar válogatottba. Elég csak Nagy Lászlót említeni, aki a Barcelonával kétszer nyert Bajnokok Ligáját, háromszor lett spanyol bajnok, míg Veszprémben 2013–2017 között öt alkalommal nyert magyar bajnokságot. A 37 éves jobbátlövő tagja volt a 2004-es és 2012-es olimpiai negyedik, a 2009-es vb-hatodik csapatnak, illetve beválasztották a 2013-as vb álomcsapatába.

Nagy Laci mellett még ide sorolhatjuk Mikler Rolandot, Hornyák Pétert, Császár Gábort, Lékai Mátét, Schuch Timuzsint vagy Ilyés Ferencet is. A Csoknyai István, Vladan Matics szövetségi kapitány párosnak van mihez nyúlnia, hogy egy ütőképes csapatot állítson fel, amellyel messze juthat az idei vb-n.

Román sóhaj

Románia legutóbb a 2011-es svédországi vb-n szerepelt és a 19. helyen zárt. Azt viszont meg kell említeni, hogy 1961-ben, 1964-ben, 1970-ben és 1974-ben világbajnok, 1967-ben és 1990-ben pedig bronzérmes volt a Virgil Hnat, Michael Redl, Petre Ivănescu, Hans Moser, később pedig a Birtalan István, Cristian Gațu, Cornel Penu (1974) vagy Vasile Stângă és Alexandru Buligan nevével fémjelzett felálló trikolór válogatott, és ezzel az örökranglista 3. helyén áll Franciaország és Svédország mögött!

Program

A magyar csapat a koppenhágai D-csoportban pénteken Argentínával, vasárnap Angolával, jövő hétfőn Katarral, jövő szerdán Egyiptommal, jövő csütörtökön pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal találkozik, a hatosból az első három jut tovább. „A csoportunkból egyedül Angola nem jelentette még ki, hogy tovább akar jutni. Nehéz dolgunk lesz, a középdöntőben pedig gyilkos mérkőzések várnak ránk” — nyilatkozta Csoknyai István.

A középdöntő herningi II. csoportjában minden bizonnyal az olimpiai bajnok Dánia, az előző vb-n ezüstérmes Norvégia, valamint Ausztria vagy Tunézia vár majd a magyarokra. Ebből a hatosból az első kettő a hamburgi elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat, ugyancsak Herningben.

Vladan Matics megjegyezte, kulcsfontosságú lesz, hogy a csoportkört követően – miután hét nap alatt öt meccset játszott a csapat –, milyen gyorsan tudnak majd regenerálódni a játékosok.

Az MKSZ elnöke bejelentette a prémiumot is, amely a csapatnak jár a kitűzött célok teljesítése esetében: az első hely 120 millió, a második 90 millió, a harmadik 60 millió, a negyedik 40 millió, az ötödik 30 millió, a hatodik 20 millió, a hetedik pedig 15 millió forintot ér.

Kocsis Máté kitért arra a helyzetre is, hogy a csapaton belül három játékosnak, Balogh Zsoltnak, Bodó Richárdnak és Lékai Máténak is várhatóan gyermeke születik majd a torna ideje alatt. Hangsúlyozta, a család a legfontosabb, ezért mindegyiküket hazaengedik majd, persze a lehető legrövidebb időre. „Ezek megismételhetetlen pillanatok egy ember életében, nem szeretnénk válogatott játékosainkat ettől megfosztani” — fogalmazott.

Közvetítések

Az eseményre készül az M4 Sport is. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóközleménye szerint az m4sport.hu a magyar válogatott összecsapásai mellett a világbajnokság összes mérkőzését élőben közvetíti, illetve azokat vissza is lehet nézni.

Csütörtökön 19.15 órakor a Németország – Korea berlini mérkőzés nyitja a vb-t, amit az M4 Sport élőben közvetít. Ezt a találkozót Hajdú B. István kommentálásával követhetik a nézők. Ezt követően átlagosan napi három mérkőzést közvetít az M4 Sport csatorna. A vb kommentátori csapatát egészíti ki Székely Dávid, Lukács Viktor, Knézy Jenő, Ujvári Máté és a helyszínről jelentkező Varga Ákos.

Csoportbeosztás

A-csoport (Berlin): Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, Korea.

B-csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán

C-csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia

D-csoport (Koppenhága): Svédország, Magyarország, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola

Csütörtöki program

Csoportkör, 1. forduló

Németország – Korea (19.15 óra, M4 Sport).

Dánia – Chile (21.15 óra, M4 Sport).

A magyar válogatott csoportmérkőzései

01.11.: Argentína – Magyarország (19 óra, M4 Sport).

01.13.: Magyarország – Angola (19 óra, M4 Sport).

01.14.: Magyarország – Katar (16.30 óra, M4 Sport).

01.16.: Magyarország – Egyiptom (19 óra, M4 Sport).

01.17.: Svédország – Magyarország (21.30 óra M4 Sport).

Összeállította: Pesek Attila

Fotó: keziszovetseg.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...