A magyar nehezebb volt a románnál
Utoljára módositva: 2018-06-26 18:45:08

Kedden anyanyelvből írásbeliztek az érettségizők. A Szatmár megyei diákok többsége magyar nyelvből vizsgázott, az általunk megkérdezettek szerint idén nem volt kifejezetten könnyű a tételsor.

Kedden anyanyelvből érettségiztek a diákok. Országos szinten körülbelül 6500 diákot vártak a vizsgaközpontokba, hogy magyar, német, illetve adott esetben ukrán, szerb, szlovák, török, olasz vagy horvát nyelvből vizsgázzanak. Szatmár megyében 464 diák iratkozott be az anyanyelvvizsgára, akik közül 449-en meg is jelentek a megmérettetésen. Közülük magyar nyelv és irodalomból 413-an, míg német nyelv és irodalomból 36-an vizsgáztak.

A magyar próbán is különböző tételt kaptak a reál és a humán szakos diákok, viszont hogy ezúttal melyik volt nehezebb, az vitatható. A reál szakosoknak Nagy László Ki viszi át a Szerelmet című versének elemzése volt az első feladat, majd a második tételnél az elektronikus eszközökről vagy a hagyományos könyvből való olvasás mellett vagy az ellen kellett érvelő szöveget írniuk a diákoknak. A harmadik tétel a mártírok élete és az önfeláldozás témája köré épült, itt a tanulók Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposza vagy Szent Margit legendája között választhattak, de szóba jöhettek más, általuk ismert művek is, amelyek e téma mentén íródtak.

Heinrich Andrea, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum magyartanára szerkesztőségünk kérésére néhány szóban véleményt formált a reál szakos diákok tételsoráról. Az első feladat kapcsán elmondta, hogy mivel az idei tanterv szövegjavaslatokkal látja el a pedagógusokat, nem biztos, hogy sok magyartanár felvette a repertoárjába Nagy László költészetét, így sok diáknak ismeretlen lehetett a vers, viszont hozzátette, hogy a líceumi évek során tanult verselemzés felkészítette a diákokat az idegen versek elemzésére is, így amennyiben diákbarát módon zajlik majd a dolgozatok javítása, és az esetleges egyéni olvasatokat is pontozzák a javítók, jó jegyet is elérhet a tanulók többsége.

A második, kommunikációs tétel kapcsán a pedagógus elmondta, hogy az nem kellett gondot jelentsen senkinek, ugyanis megfelelő volt annak színvonala és minősége, sőt, a téma is igen aktuális. A harmadik tétellel kapcsolatban a magyartanár a sok választási lehetőségben látta a tétel könnyűségét.

A humán szakos diákoknak az első tételnél József Attila Nem emel föl című versét kellett elemezniük, a második tételben a közösségi média mellett vagy ellen kellett érvelniük, míg a harmadik tétel során Jókai Mór Aranyember című regénye, illetve Krúdy Gyula A hídon című novellája közül választhattak, de egy általuk ismert másik epikus mű révén is bemutathatták az utazás szerepét és jelentőségét.

Szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, míg csütörtökön a választott tantárgyból vizsgáznak a diákok.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...