A magyar óvodák fejlesztéséért dolgoznak
Utoljára módositva: 2018-01-15 08:57:37

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét bízta meg az erdélyi óvodafejlesztési program igazgatásával. Ezáltal számos óvodát bővítenek és fejlesztenek, ugyanakkor az óvónők továbbképzését is szorgalmazzák.

Még 2016 decemberében született meg a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának Kárpát-medencére vonatkozó óvodafejlesztési programja, amelynek Erdélyben történő lebonyolítására a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét (RMPSZ) kérte fel a programot finanszírozó magyar kormány.

A fejlesztési tervről és annak lebonyolításáról Baranyai Tibor, az RMPSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke beszélt szerkesztőségünknek. Elmondta, hogy az első fejlesztési elképzelések elsősorban infrastrukturális fejlesztések voltak, így a magyar kormány jelentős összegeket biztosított a történelmi magyar egyházaknak tanintézmény-fejlesztésre, amely révén négy Szatmár megyei fejlesztés is megvalósult az eddigiekben. A fejlesztésekre szánt összeg másik részét a pedagógusszövetség kapta meg, amely három fejlesztési területen kívánja felhasználni a rendelkezésére álló pénzalapot.

A program első része a szórványban és csángóföldön élő magyarság számára kedvez, óvoda- és bölcsődeépítéssel segítenék az érintett térségek magyarságát.

A program második része az erdélyi óvodák környezetének és eszköztárának bővítését célozza meg, míg a program harmadik részében az óvodapedagógusok továbbképzésére fognak programokat szervezni.

Baranyai elmondta, hogy a fejlesztési terület első része kizárólag a szórvány- és csángóföldi magyarságra vonatkozik, viszont a második és harmadik terület számos erdélyi óvodát érint.

Az óvodák 4 millió forint értékben pályázhattak környezetük fejlesztésére, elsősorban játszóterek kialakítására. Szatmár megyében 49 pályázat készült, amelyek közül 14 lett kiválasztva. Az óvodai eszközfejlesztésre pedig 18 óvodát választottak ki a beérkezett pályázatok közül. A pozitív elbírálásban részesített tanintézmények 1,3 millió forint értékben kapnak óvodai eszközöket, a rendelkezésre álló keretszámnak megfelelően.

Minden pályázat esetében az RMPSZ vásárolja meg ezeket az eszközöket az óvodák igényei szerint, tehát nem az óvodák kapják meg a pénzt, hanem az RMPSZ-en keresztül történik minden eszköznek a beszerzése, mutatott rá Baranyai.

„A kiválasztott óvodák zöme vidéki, viszont próbáltunk olyan óvodákat kiválasztani, ahol nagy a gyereklétszám, és perspektívájában is megél az intézmény, tehát biztosak lehetünk abban, hogy akár több év múlva is működőképes lesz, a magyar tagozat létezni fog benne” — magyarázta az RMPSZ megyei szervezetének elnöke.

Jelenleg folyamatban van a játszóterek kialakításához szükséges dokumentációk és helyrajzok elkészítése, amelyek alapján a helyi önkormányzatok kiállítják az engedélyeket, s ezt követően megkezdődik az építés és beszerelés. A pályázatok megvalósításának határideje az év vége.

Ami az eszközbeszerzést illeti, menetét tekintve egyszerűbb, itt nincs szükség engedélyeztetésekre és egyéb bürokratikus folyamatokra, így ezt gyorsabban fogják tudni lebonyolítani, szintén az idei évben.

 

Fontos az óvodapedagógusok továbbképzése

 

A projekt harmadik komponense az óvodapedagógusi továbbképzések beindítása lesz, amelyekkel kapcsolatban Baranyai elmondta, hogy pedagógusi pályafutása során eddig még nem tapasztalt ennyire átfogó, nagy léptékű, sokszínű és alapos, ugyanakkor magyar nyelven történő óvodapedagógusi továbbképzést, így érdemes lesz minden magyar tagozaton tanító óvónőnek élni a lehetőséggel.

A képzés három különböző tematikájú, a minisztérium által akkreditált program szerint történik. A program elvégzése egy-egy 11 kreditpontot érő tanúsítványt is biztosít majd az abban részt vevő óvónők számára.

Az első képzés az óvónők metodikai és didaktikai tudását hivatott erősíteni. Ezt a programot a BBTE munkatársai fejlesztették, és az RMPSZ akkreditáltatta.

A második képzési program a gyerekközpontú nevelést igyekszik még inkább előmozdítani, míg a harmadik program az óvodások képességeinek a javítását segítené elő a néptánc és népművészetek területén az óvónők ilyen téren való felkészítésével.

A képzésekre minden óvónő ingyenesen jelentkezhet, akár mindre, akár csak néhányra ezek közül. Az elképzelések szerint egy-egy képzés három napig fog tartani, és már a februári vakációban elkezdődhet.

Baranyai Tibor elmondta, hogy a pedagógusszövetség örülne annak, ha minden óvónő részt venne ezeken a továbbképzéseken, hiszen egy nagyon jól összeállított szakmai stáb fog gondoskodni arról, hogy ezek a tanfolyamok a legszínvonalasabban kerüljenek előadásra, az óvónők ismereteinek gazdagítása érdekében.

 

Magyar sarok minden óvodában

 

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében egy teljesen különálló program is beindult decemberben Magyar sarok néven. Ez egy 35 tételt tartalmazó csomag, amelyeket egy 70x60x50 centiméter nagyságú kis szekrényben helyeztek el. A program révén minden magyar tagozatot működtető óvoda megkapja ezt, így Szatmár megyében összesen 95 óvoda részesül a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság ajándékcsomagjából. A Magyar sarok kis szekrényének polcain játékok, könyvek, DVD-k, mesék, hanganyagok és megannyi didaktikai fejlesztőeszköz található, amelyeket minden óvoda szabadon használhat fel oktatási, nevelési céllal. A megyében három helyen történik ezeknek a csomagoknak a szétosztása: a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban, a Nagykárolyi Elméleti Líceumban, illetve Sárközújlakon, a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Mivel nem sokkal a csomagok megérkezése után beköszöntött a téli szünidő, az óvodák közül csak kevesen vették át a karácsonyi ajándéknak szánt eszközöket, így a vakáció után végre megkezdődhet ezek szétosztása. Baranyai közölte: az óvodák képviselői lehetőleg mielőbb keressék fel azt az intézményt, ahová tartoznak, és egy átvételi űrlap kitöltése után vegyék át ezeket az eszközöket.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...