A Magyar Tudomány Napja a BBTE-n
Utoljára módositva: 2019-11-08 07:12:45

Megoldási lehetőségek az oktatási rendszer változásaira címmel tartottak tegnap tudományos konferenciát a Magyar Tudomány Napja alkalmából a BBTE szatmárnémeti kirendeltségén.

A rendezvényen Szabó-Thalmeiner Noémi, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem szatmárnémeti kihelyezett tagozatának vezetője köszöntötte a résztvevőket, valamint a Kolozsvárról, Debrecenből és Szombathelyről érkezett vendégelőadókat. A konferenciát Végh-Balázs Béla, az intézmény korábbi vezetője nyitotta meg. Minden évben megrendezik a Magyar Tudomány Erdélyben című rendezvénysorozatot, amelynek része a BBTE tudományos konferenciája is. Nagy öröm, nagy lehetőség és nagy próbatétel, hogy a szatmárnémeti intézmény csatlakozhat ehhez a rangos rendezvénysorozathoz, hiszen a szatmári pedagógusoknak is lehetőségük adódik bemutatni tanulmányaikat, kutatásaik eredményeit. Az idei szatmárnémeti rendezvény intézményközi (több erdélyi intézmény képviselői is részt vesznek rajta) és nemzetközi (Debrecenből és Szombathelyről is érkeztek előadók). A konferencia fő előadója dr. Pálfi Sándor, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának tanszékvezető főiskolai tanára volt. Az előadó azokra a hibákra hívta fel a figyelmet, amelyek rossz irányba terelik a gyerekek fejlődését. A szülők és a pedagógusok nem arra helyezik a hangsúlyt, hogy megadják a gyereknek a szabad játék lehetőségét, hanem ők akarják eldönteni, hogy a gyerek mikor, kivel, hol és mit játsszon. A gyerek viszont azt szereti, ha ő találja meg a játékteret, ő dönti el, hogy kivel és mit játszik — mutatott rá az előadó, hozzátéve, hogy gyerek számára a játék szükséglet, amit nem szabad megtiltani vagy szabályozni. A mai pedagógia nem a szükségletek kielégítésére épül, hanem a követelményekre, hangsúlyozta dr. Pálfi Sándor. Öt szükségletet sorolt fel az előadó, ezek hiánya negatív irányban hat a gyerek lelki egészségére, ami a testi egészséget is befolyásolja. A gyerekeknek szükségük van interaktivitásra, hipotéziseik, koncepcióik kipróbálására és ellenőrzésére, átváltozásra, szükségük van az általuk megalkotott, másokkal kialakult keretek létrehozására, a saját maguk által kialakított játszótérre. A gyerek számára nem jó az, ha mindent megkap, az a jó, amit ő maga csinál, hívta fel a figyelmet az előadó, rámutatva arra, hogy az alkotó egyén gondolkodásának az elvágása az, ha készen kap valamit. A mai óvodákban a projektkészítés a divat. A szabad játéknak semmi köze nincs a projekthez, mert amikor megterveznek egy projektet, a gyerekeknek azt kell játszani, ami a projektben le van írva — mutatott rá a szakember.

A továbbiakban négy szekcióban műhelymunkákon lehetett meghallgatni és megvitatni a további előadásokat.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...