A meg nem osztható teher
Utoljára módositva: 2017-08-18 15:12:52

Ismerősömmel beszélgettünk, aki hosszan fejtegette, hogy az ember még soha nem volt ennyire önmaga ura, de ezzel párhuzamosan soha nem hordozott ennyire súlyos terhet. Ennek oka, hogy a belső igényeket külső érdekek erősítik. Megállapításához hirtelen annyit fűztem hozzá: nem mondhatom azt, hogy nem így van, amíg meg nem cáfolom. Majd arról is szó esett, hogy milyen nagy mértékben tör előre az individualizmus, milyen gyors ütemben távolodnak el egymástól az egyének, hullanak szét a közösségek, még az évszázadokon át a társadalom alapjának titulált családok is. Napról napra változik meg a saját magunkhoz és másokhoz való viszony is. Már nem a kik vagyunk mi, hanem a ki vagyok én uralkodik, az egyéni sors alakulására helyeződik a hangsúly, egyre kevesebben akarnak közösségekben feloldódni, közös identitást kialakítani, megerősíteni a hovatartozást. A folytonos átmenetek világát éljük, semmi nem marad hosszabb ideig változatlanul, mintha kihalt volna az egységesítő szellemi lendület. Arról beszélgettünk, hogy milyen feltételek mellett lehet a maga ura az egyén, ha a mai életszemlélet főként az individualitásra épül. Lehet-e az egyéni életformának átélhető érzülete és értelmi kapaszkodója? A magányos ember állandó döntések előtt áll, csak a saját meglátásaira szorítkozik, és ezekről a döntésekről csak akkor bizonyosodik be, hogy jók vagy rosszak voltak-e, amikor már nem lehet változtatni rajtuk. Ma már a törvények is az individualisták mellé állnak, számukra biztosítják a lehetőségeket. Nézelődtünk a főtéren. Valóban sok volt a magányos ember: sok magányos fiatal, sok magányos idős. Aki egy kicsit is ismeri az emberi lelket, az arcokról is le tudja olvasni, hogy ki az, aki valóban individualista, és ki az, aki csak most rohan valahova egyedül. Le tudja olvasni, hogy milyen a teher, amit hordoz, és hogy osztozik-e abban valakivel. A folyamatos átmenetek világát éljük, amikor egyre kevesebben foglalkoznak a lelki életükkel. Egyre kevesebben fordítanak időt szellemi életük gazdagítására és ápolására. Talán emiatt van az, hogy minél nagyobb ura valaki önmagának, annál nagyobb a rá nehezedő teher, a meg nem osztható teher.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...