A megye legjobb földrajzosa
Utoljára módositva: 2014-05-21 10:07:17

Kerekes Anna, a Kölcsey Főgimnázium XII. A osztályos tanulója már háromszor jutott be az egyetemre.

 

Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője és Tar István földrajztanár együtt mutatták be az iskola egyik kiemelkedő tanulóját, Kerekes Annát, aki immár sokadik tanulmányi versenyét nyerte meg, öregbítve ezzel is az intézmény hírnevét. Anna ötödik osztálytól a Kölcsey diákja, kezdetben még a fizika iránt érdeklődött, végül inkább a földrajz felé orientálódott. Kilencedik osztálytól kezdve sorra nyerte meg a különféle regionális, hazai és nemzetközi versenyeket. A középiskola első évében a földrajz tantárgyverseny megyei szakaszán első helyezett lett, s így továbbjutott az országos szakaszra. Tizedik osztályban a megyei szakasz első helyezettjeként az országos szakaszon 6. helyezést ért el, s eredményei alapján részt vehetett a nemzetközi földrajzverseny válogatóján. Tizenegyedik osztályosként szintén a megyei szakasz első helyezettje lett, a földrajz tantárgyverseny országos szakaszán pedig megkapta a Román Földrajzi Társaság különdíját. Szintén tizenegyedikesként a Magyar Tannyelvű Középiskolák Országos Tantárgyversenye keretében, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceumban, a Teleki Sámuel Földrajzverseny humánföldrajz kategóriájában első helyezést ért el, mellyel felvételt nyert a Babeş-Bolyai Tudományegyetem földrajz karára (szerk. megj.: korábban a fizikában elért eredményei alapján fizika szakra már felvették). Anna végzősként további kiváló eredményeket tudhat magáénak, hiszen a helyi és országos tantárgyversenyen való sikeres szereplései után ismét részt vett a Nemzetközi Földrajz Tantárgyverseny válogatóján, ahol megszerezve az 5. helyet, az országos csapat tartalékosa lett. A nemzetközi verseny két próbából áll: a szóbeli próbán válogatják ki azokat a tanulókat, akik részt vehetnek a második próbán, azaz az írásbelin. Mindkét próba angol nyelven folyik. Anna mindhárom évben továbbjutott a második próbára, ahol összemérhette tudását a többi IX–XII. osztályos diákokkal. Ebben a tanévben ismét részt vett Marosvásárhelyen a Magyar Tannyelvű Középiskolák Országos Versenyén, ahol immár a Teleki Sámuel Földrajzverseny természetföldrajz kategóriájában indult. Mivel itt is első helyezést ért el, másodszor is felvették a Babeş-Bolyai Tudományegyetem földrajz karára. Tar István földrajztanár szerint Anna olyan eredményeket ért el a négy év alatt, amit nehéz lesz felülmúlni, véleménye szerint a megyében talán a legjobb földrajzos, a román tagozatra járó diákokat is beleértve. „Ambíciózus, jól tájékozódik a térképen, logikusan gondolkozik, és szabadidejében is gyakran ezzel foglalkozik” — jellemezte diákját Tar István. Pataki Enikő szerint a mai diákok között nagyon ritka, hogy valaki ilyen ambícióval álljon ki egy tantárgy mellett, Anna tudása és kitartása is csodálatra méltó.

Anna elmondása szerint egyik legnagyobb álma az utazgatás, az épületek mellett — igazi földrajzosként — a domborzati érdekességekre kíváncsi leginkább. Az egyetemen kartográfia vagy topográfia szakon szeretne továbbtanulni a jövőben.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...