A megyei tanácsos sem tudhat mindent
Utoljára módositva: 2019-05-30 09:27:17

Társulási szerződést köt a megyei tanács azzal a 40 önkormányzattal, ahová jégeső-elhárító rendszert telepítenek, ugyanakkor a szaktárca is belefoglalta a megyét saját jégesőűző programjába.

Eskütétellel kezdődött a megyei tanács tegnapi ülése — a pár héttel ezelőtt elhunyt Bura Nicolae helyét Pop Liviu vette át az ALDE-frakcióban — s a grémium elé került tizenkét napirendi pont egyik se sem rejtett valamiféle „vitabombát”, ami persze nem jelentette azt, hogy hozzászólásmentesen lettek volna megszavazva. Jóformán még el sem kezdődött a gyűlés, de az örökös felszólaló szociáldemokrata Ioan Pop máris jelentkezett, s a 2018-as költségvetés elszámolásával kapcsolatban mintegy megdicsérte a tanács vezetőségét, mert kiegyensúlyozottan és jól költötték a rendelkezésükre álló pénzt, s lám, milyen okosan gazdálkodtak, hiszen 28 millió lej többlettel zárták az évet, ugyanakkor nehezményezte, hogy a tételes elszámolások között nem találta a megyei könyvtár és a filharmónia lapjait. (A könyvtár egyébként már a múlt havi ülésen is meglepetést okozott számára, amikor kiderült, hogy az intézménynek nincs saját bevétele, a könyvek kölcsönzése bizony teljesen ingyenes, a működését pedig a megyei tanács támogatja költségvetéséből). „Én egyáltalán nem örvendek a 28 millió lejes ‘többletnek’ amellyel a tavalyi évet zártuk. Azt az összeget a kormány küldte ‘picit’ megkésve, novemberben, a gyermekvédelmi felügyelőség működési költségeinek ráeső részeként — ha augusztusban küldi, amikor kellett volna, a megyei tanács nem lett volna összeg-átcsoportosításokra kényszerítve, és például több útszakaszt lehetett volna leaszfaltozni, vagy bármilyen más fejlesztésre felhasználni a pénzt. De az is igaz, hogy amikor múlt hónapban megláttam az idei költségvetésünket, már nem mérgelődtem annyira a többlet miatt” — summázta Pataki tanácselnök, elmagyarázva azt is: a filharmónia a törvény értelmében nem öngazdálkodó, bevételei a tanács kasszájába kerülnek s onnan vissza hozzá támogatás formájában. Pop mentegetőzve köszönte meg a választ; mint mondta, ilyen apró részleteket nincs honnan tudnia — hiszen még csak harmadik éve gyakorló tagja a grémiumnak, előtte pedig a városi tanács szociáldemokrata frakcióját erősítette éveken át.

A megyei, illetve tbc-kórház eszközfejlesztését célzó EU-s pályázatokhoz szükséges önrész biztosítására vonatkozó határozattervezetet szó nélkül szavazták meg, ám a Palat Jud Kft. 2018-as évi költségvetésének a jóváhagyásáról szólót már nem — természetesen ismét Ioan Pop tanácsos kíváncsiskodott, firtatva, mennyi adóssága van még a kft.-nek, s vajon mennyi idő alatt sikerül törlesztenie azt. Mint a tanácselnök válaszából kiderült, a cégnek 2015-től 250 000 lejnyi tartozása volt, az összeget mára sikerült lefaragni 118 000 lejre, s elvileg ezt egy év alatt ki tudják fizetni.

 

Dupla jégkárvédelem

 

Két évvel ezelőtt, 2017 májusában nyújtotta be Pataki tanácselnök a Román-Magyar Határon Átnyúló Program keretében a magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálattal (OMSZ) közösen azt a talajgenerátoros jégeső-elhárító rendszer finanszírozását célzó pályázatot, amelynek finanszírozását tavaly áprilisban írták alá, és amely országos premiernek is számít — a megye 44 pontjára helyeznek el konténerhez hasonló készülékeket, azaz ezüst-jodid-párologtatókat (ez a légtérbe jutva, 3000 méter magasságban magához vonzza a vízrészecskéket, így a vízpárából sok apró jégszem keletkezik, amelyek pozitív tartományba érve egyre kisebb méretűre zsugorodnak, vagy teljesen elolvadva eső formájában jutnak a földre), amelyek a magyarországi leveleki és napkori meteorológiai radarral és annak jelzéseivel lesznek összekötve. Tegnap pedig rábólintottak a 40 önkormányzattal — Szatmárnémeti, Érendréd, Apa, Erdőd, Batarcs, Krasznabéltek, Börvely, Berekszó, Érkávás, Csomaköz, Csaholy, Avasújfalu, Királydaróc, Kolcs, Szamosdob, Pusztadaróc, Kisgérce, Halmi, Hadad, Homoród, Lázári, Sárközújlak, Mikola, Majtény, Avasújváros, Szatmárpálfalva, Szilágypér, Piskolt, Remetemező, Érszakácsi, Érszodoró, Szopor, Szokond, Krasznaterebes, Mezőterem, Tartolc, Csanálos, Szamosborválaszút, Vámfalu, Vetés — megkötendő társulási szerződésre is. „Európában nem, de Romániában olyannyira újszerű eljárásnak minősül az ezüst-jodid-párologtatás, hogy már kétszer kerestünk kivitelezőt közbeszerzési eljárás útján — közben pedig az agrárminisztérium is belefoglalta megyénket saját jégesőfelhő-oszlató országos programjába. A két rendszer kiegészíti egymást, hiszen nem ugyanazon magasságokba ‘céloznak’, és szinkronizálva lesznek, s gyakorlatilag az egész megye területét lefedik. Ami azt is jelenti, hogy egyetlen megye leszünk az országban, ahol nemcsak a termő-, de a lakott területek, a falvak, városok is védve lesznek a jégesőtől — s ha csak a kedd délután Zilahon és Nagybányán történt pusztítást nézem, nagyon örvendek ennek a kettős védelemnek” — magyarázta a tanácselnök.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...