A megyei tanácsos sem tudhat mindent
Utoljára módositva: 2019-05-30 09:27:17

Társulási szerződést köt a megyei tanács azzal a 40 önkormányzattal, ahová jégeső-elhárító rendszert telepítenek, ugyanakkor a szaktárca is belefoglalta a megyét saját jégesőűző programjába.

Eskütétellel kezdődött a megyei tanács tegnapi ülése — a pár héttel ezelőtt elhunyt Bura Nicolae helyét Pop Liviu vette át az ALDE-frakcióban — s a grémium elé került tizenkét napirendi pont egyik se sem rejtett valamiféle „vitabombát”, ami persze nem jelentette azt, hogy hozzászólásmentesen lettek volna megszavazva. Jóformán még el sem kezdődött a gyűlés, de az örökös felszólaló szociáldemokrata Ioan Pop máris jelentkezett, s a 2018-as költségvetés elszámolásával kapcsolatban mintegy megdicsérte a tanács vezetőségét, mert kiegyensúlyozottan és jól költötték a rendelkezésükre álló pénzt, s lám, milyen okosan gazdálkodtak, hiszen 28 millió lej többlettel zárták az évet, ugyanakkor nehezményezte, hogy a tételes elszámolások között nem találta a megyei könyvtár és a filharmónia lapjait. (A könyvtár egyébként már a múlt havi ülésen is meglepetést okozott számára, amikor kiderült, hogy az intézménynek nincs saját bevétele, a könyvek kölcsönzése bizony teljesen ingyenes, a működését pedig a megyei tanács támogatja költségvetéséből). „Én egyáltalán nem örvendek a 28 millió lejes ‘többletnek’ amellyel a tavalyi évet zártuk. Azt az összeget a kormány küldte ‘picit’ megkésve, novemberben, a gyermekvédelmi felügyelőség működési költségeinek ráeső részeként — ha augusztusban küldi, amikor kellett volna, a megyei tanács nem lett volna összeg-átcsoportosításokra kényszerítve, és például több útszakaszt lehetett volna leaszfaltozni, vagy bármilyen más fejlesztésre felhasználni a pénzt. De az is igaz, hogy amikor múlt hónapban megláttam az idei költségvetésünket, már nem mérgelődtem annyira a többlet miatt” — summázta Pataki tanácselnök, elmagyarázva azt is: a filharmónia a törvény értelmében nem öngazdálkodó, bevételei a tanács kasszájába kerülnek s onnan vissza hozzá támogatás formájában. Pop mentegetőzve köszönte meg a választ; mint mondta, ilyen apró részleteket nincs honnan tudnia — hiszen még csak harmadik éve gyakorló tagja a grémiumnak, előtte pedig a városi tanács szociáldemokrata frakcióját erősítette éveken át.

A megyei, illetve tbc-kórház eszközfejlesztését célzó EU-s pályázatokhoz szükséges önrész biztosítására vonatkozó határozattervezetet szó nélkül szavazták meg, ám a Palat Jud Kft. 2018-as évi költségvetésének a jóváhagyásáról szólót már nem — természetesen ismét Ioan Pop tanácsos kíváncsiskodott, firtatva, mennyi adóssága van még a kft.-nek, s vajon mennyi idő alatt sikerül törlesztenie azt. Mint a tanácselnök válaszából kiderült, a cégnek 2015-től 250 000 lejnyi tartozása volt, az összeget mára sikerült lefaragni 118 000 lejre, s elvileg ezt egy év alatt ki tudják fizetni.

 

Dupla jégkárvédelem

 

Két évvel ezelőtt, 2017 májusában nyújtotta be Pataki tanácselnök a Román-Magyar Határon Átnyúló Program keretében a magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálattal (OMSZ) közösen azt a talajgenerátoros jégeső-elhárító rendszer finanszírozását célzó pályázatot, amelynek finanszírozását tavaly áprilisban írták alá, és amely országos premiernek is számít — a megye 44 pontjára helyeznek el konténerhez hasonló készülékeket, azaz ezüst-jodid-párologtatókat (ez a légtérbe jutva, 3000 méter magasságban magához vonzza a vízrészecskéket, így a vízpárából sok apró jégszem keletkezik, amelyek pozitív tartományba érve egyre kisebb méretűre zsugorodnak, vagy teljesen elolvadva eső formájában jutnak a földre), amelyek a magyarországi leveleki és napkori meteorológiai radarral és annak jelzéseivel lesznek összekötve. Tegnap pedig rábólintottak a 40 önkormányzattal — Szatmárnémeti, Érendréd, Apa, Erdőd, Batarcs, Krasznabéltek, Börvely, Berekszó, Érkávás, Csomaköz, Csaholy, Avasújfalu, Királydaróc, Kolcs, Szamosdob, Pusztadaróc, Kisgérce, Halmi, Hadad, Homoród, Lázári, Sárközújlak, Mikola, Majtény, Avasújváros, Szatmárpálfalva, Szilágypér, Piskolt, Remetemező, Érszakácsi, Érszodoró, Szopor, Szokond, Krasznaterebes, Mezőterem, Tartolc, Csanálos, Szamosborválaszút, Vámfalu, Vetés — megkötendő társulási szerződésre is. „Európában nem, de Romániában olyannyira újszerű eljárásnak minősül az ezüst-jodid-párologtatás, hogy már kétszer kerestünk kivitelezőt közbeszerzési eljárás útján — közben pedig az agrárminisztérium is belefoglalta megyénket saját jégesőfelhő-oszlató országos programjába. A két rendszer kiegészíti egymást, hiszen nem ugyanazon magasságokba ‘céloznak’, és szinkronizálva lesznek, s gyakorlatilag az egész megye területét lefedik. Ami azt is jelenti, hogy egyetlen megye leszünk az országban, ahol nemcsak a termő-, de a lakott területek, a falvak, városok is védve lesznek a jégesőtől — s ha csak a kedd délután Zilahon és Nagybányán történt pusztítást nézem, nagyon örvendek ennek a kettős védelemnek” — magyarázta a tanácselnök.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...