A minisztérium vizsgálódik, a DSP bezáratta a belgyógyászat B épületrészét
Utoljára módositva: 2014-01-07 18:03:45

Szatmárnémeti polgármestere át szeretné venni a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház adminisztrálását. Mindeközben a belgyógyászati osztály B épülettömbjét a DSP bezáratta, míg a megfelelő korszerűsítési munkálatokat el nem végzik az épületrészben.

Áldatlan állapotban találták az ellenőrök a belgyógyászati osztály B épületrészében található kórtermekben

Kedden sajtótájékoztatót tartott dr. Călin Bumbuluţ, a Szatmári Orvosi Kamara elnöke, aki beszámolt arról, hogy Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke hallani sem akar arról, hogy a felújított régi poliklinika épületébe visszaengedje azt a két családorvost, akik évekig ott praktizáltak. Semmilyen érvvel nem tudtak hatni a tanács elnökére, pedig a családorvosi szolgáltatás az egészségügyi szolgáltatás első megállója. A családorvosok körül kialakult helyzet kapcsán Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere is tárgyalóasztalhoz ült Şteffel, ám ő sem tudott hatni rá. „Tudjuk, hogy Bumbuluţ doktor nem járt sikerrel a Şteffel való tárgyalás során, ezért én is szerencsét próbáltam. Azt hittem, a tanács elnöke nem értette meg, miről is beszél neki az Orvosi Kamara elnöke. Ez nem is lenne csoda, hiszen Ştefnek semmilyen egészségügyi vagy egészségügyi menedzsmenti végzettsége nincs. Én mint Szatmárnémeti polgármestere felelősséggel tartozom a lakosság egészségügyi állapotáért is. Amíg Csehi Árpád volt a Megyei Tanács elnöke, jó irányba haladt az egészségügy. Ő semmilyen döntést nem hozott anélkül, hogy előtte ne kérte volna ki a helyi vagy a megyei tanácsban tisztséget betöltő egészségügyi szakemberek véleményét. Bíztam abban, hogy az egészségügy jó irányba halad majd, azonban rá kellett jönnöm, hogy degradálódik a szatmári egészségügy. Ennek az az oka, hogy Ştef meggondolatlanul hajt végre intézkedéseket az egészségügyben, anélkül hogy kikérné a szakemberek véleményét. Egyetlen szakembert sem tartott elég értékesnek ahhoz, hogy kikérje a véleményét, az önkényuralmi elvet követte: amit kitalált, lenyomta az orvosok torkán. Olyan ellenséges légkört teremtett, hogy az orvosok már nem mernek beszélni sem. Azt sem értem, míg a kórház osztályai siralmas állapotban vannak, miért kellett eurómilliókat költeni a kardiovaszkuláris osztályra, amit nem is használnak ki kellőképpen. Mivel úgy látom, nem jó irányba halad az egészségügy, azzal a javaslattal fordulok a megyei tanács elnökéhez, hogy járjon közbe az egészségügyi miniszternél, hogy a megyei kórház átkerüljön a helyi tanács hatáskörébe” — fogalmazott Dorel Coica. Călin Bumbuluţ azt mondta, kikéri majd az Orvosi Kamara tagjainak véleményét erről a javaslatról. Coica felvetését támasztja alá az a tény, hogy kedden sajtóhírekre reagálva Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter elrendelte, hogy egy vegyes ellenőrző bizottság tartson terepszemlét a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászati osztályán.

Bezárt osztályrész

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatónője, dr. Dorina Dragoş-Guran január 7-én, kedden a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház s a DSP munkatársaiból álló vegyes ellenőrző bizottságot vezetve ellátogatott a megyei kórház belgyógyászati osztályára, ahol megállapították, hogy a belgyógyászat B épületrésze nem felel meg az egészségügyi előírásoknak, így annak működését meghatározatlan időre felfüggesztik. „A vizsgálat jelenlegi állásából kiderül, hogy a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászati osztálya 75 ággyal működik, két épületrészben. Az A épületrész a régi kórház harmadik emeletén található. Itt 55 ágy található. Ezt az ingatlanrészt 2013-ben korszerűsítették. A B épületrészben 20 ágy van, ám ezen kórtermek nem felelnek meg az egészségügyi előírásoknak. Az ellenőrzés során penészes falakat, túlzsúfolt kórtermeket találtunk. A terepszemlén tapasztaltak alapján a B épületrész esetében felfüggesztjük a működési engedélyt, és mindaddig zárva marad, míg be nem fejezik az osztály korszerűsítését. A modernizálási munkálatok a következő napokban elkezdődnek. A felfüggesztési rendelet keddtől életbe lép, s azokat a pácienseket, akiket a B épületrészben kezelnek, áthelyezik az A épületrészbe” — nyilatkozta dr. Dorina Dragoş-Guran. A bezárásra ítélt hat kórteremben jelenleg húsz beteget kezelnek. Őket áthelyezik az A épületrészbe, míg azokat, akiknek egészségügyi állapota megengedi, hazaengedik.

Nem tekinti prioritásnak

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, Adrian Marc úgy véli, a belgyógyászati osztály B épületrészének felújítása nem szerepelt a prioritási listán, lettek volna sokkal fontosabb dolgok, amiket meg kellett volna oldani. „Nem vagyok orvos, de teljes felelősséggel kijelenthetem, nem tekintettem ezt az épületrészt prioritásnak. Nem azért, mert ez az osztály nem fontos. De abban a pillanatban, amikor az orr-fül-gégészeti osztály főorvosa elmondta, hogy újra kellett élesszen egy gyereket az osztályon, mert a régi kórházban nincs intenzív osztály, abban a pillanatban azt mondtam, hogy az orr-fül-gégészet és a kardiológia átköltözik az új kórházba. A régi kórházban ezek az osztályok úgy néztek ki, mint háború sújtotta övezet” — nyilatkozta Marc, aki azt is elmondta, hogy 2011 óta — ebben az évben vette át a Szatmár Megyei Tanács a kórház adminisztrálását az egészségügyi minisztériumtól — több osztályt is sikerült felújítani, prioritást élvezett a kardiológia és az orr-fül-gégészet. „Ez egy régi épület, s már hosszú ideje ilyen állapotban van. Mi a rendelkezésünkre álló pénzből gazdálkodva kezdtük el a korszerűsítési munkálatokat. Senki nem állítja, hogy a dolgok tökéletesek és véglegesek” — fogalmazott a menedzser, aki elmondta, belső vizsgálatot rendelt el, mivel minden beteget, akit a belgyógyászati osztályon kezelnek, a korszerűsített A épületrészbe kellett volna beutalni, s nem érti, mit kerestek a páciensek a B épületrészben. „A betegeket nem kellett volna ilyen körülmények közé kényszeríteni. Nem értem, miért kellett január 4-én és 5-én ebbe az épületrészbe betegeket beutalni, miközben az A részben 9 üres ágy volt. Miért kellett átköltöztetni a betegeket ide? Belső vizsgálatot rendeltem el, mivel szeretném tudni az okokat. Ez az épületrész arra volt előkészítve, hogy legyen hová beutalni a betegeket, amennyiben az ünnepek alatt jelentősen megnő a belgyógyászati kezelésre szoruló betegek száma. Az igaz, hogy több volt a beteg, de semmi nem indokolta, hogy a pácienseket a B épületszárnyba költöztessék” — állította Adrian Marc.

Sógor Beáta

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 16:55
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 18:50
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:05
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 20.
Ha kikérik a véleményét valamiben, alaposan fontolja meg a válaszát, mert szavának sokkal nagyobb súlya lesz az illető számára, mint azt gondolná!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...