A modern Szatmárnémeti születése
Utoljára módositva: 2018-01-18 12:54:41

A Szent István Kör idei első rendezvényeként Boór Béla nyugalmazott tanár Pillanatképek a modern Szatmárnémeti születéséről címmel tartott előadást az RMDSZ szatmárnémeti székházában.

A Szent István Kör Szatmárnémeti város történetéről szóló előadással indította 2018. évi tevékenységét. Boór Béla nyugalmazott tanár Pillanatképek a modern Szatmárnémeti születéséről címmel nyújtott áttekintést a Szatmárnémetiben a kiegyezés után bekövetkezett ugrásszerű fejlődésről és annak tényezőiről, a korabeli sajtóanyagok és archív illusztrációk segítségével. A helyismereti és helytörténeti adalékok mentén kirajzolódott Szatmárnémeti helye a magyar és a tágabb régió egykori városhálózatában, mindennek máig ható tanulságaival. Ritkán történik meg, hogy ennyi érdeklődő jelenjen meg egy történelmi előadáson, a székház előadóterme zsúfoltságig megtelt, még a szomszédos termekben is ültek hallgatók.

Ma már elfogadott tény, hogy az 1867-es kiegyezést követő évtizedek a magyar felemelkedés csodálatos korszakává váltak — kezdte előadását Boór Béla. Magyarország városai akkor nyerték el a mai arculatukat, akkor épült ki az ország út- és vasúthálózata, akkor erősödött meg a népiskolai rendszer, a magyar ipar és mezőgazdaság, a magyar tudomány, nagy változások történtek politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális téren. A kiegyezés idején kilencszáz város volt Magyarországon, s ezek a városok nem voltak alárendelve a megyéknek. Szatmár megye Nagykároly székhellyel működött. Szatmárnémeti nem függött a megyétől, a város működését mégis gátolta az a tény, hogy 1711 után Nagykároly volt a megyeszékhely. Így 1885-ben a Szatmári Pénzügyi Igazgatóságot áthelyezték Nagykárolyba. Szatmárnémeti, bár nem volt megyeszékhely, 1900-ban 26 881 lakosa volt, és számos központi funkciót biztosító intézménnyel rendelkezett. A város fejlődésében előnyt jelentett földrajzi helyzete, emiatt fontos kereskedelmi központtá alakult. A város lakóinak 11,7 százaléka dolgozott kereskedőként. A város fejlődését befolyásolta az is, hogy megyei jogú város volt, de valójában agrár jellegű, az ehhez kapcsolódó kisiparral és kereskedelemmel. Inkább óriásfalunak volt tekinthető, a századforduló idején három emeletes háza volt. A várost az infrastruktúra teljes hiánya jellemezte. A fejlődés nagyon lassan indult, nagy volt a lemaradás, főként a tőkehiány miatt. Az 1900-as évek környékén egy elegánsabb arculatú, lázas kulturális, ipari és kereskedelmi életet élő várossá vált. A fejlődés a vasútépítéssel egy időben kezdődött 1869-ben. 1871-ben a vasúthálózat elérte Nagykárolyt is. Szatmárnémeti vezetősége rögtön felismerte a vasút jelentőségét, és mindent megtett, hogy a város vasúti csomóponttá váljon. Külön vasúti bizottság alakult, amely nagyon sok nehézséggel találkozott. A vasútállomás elkészítése után elkezdődött az utak és az utcák építése, mivel nagyon megnőtt a forgalom. Szatmárnémeti is igyekezett modern várossá fejlődni, amely olyan miliőt biztosít, amelyben boldog polgári életet lehet élni. Mindezek biztosításához pénzre volt szükség, de a pénznél is fontosabb volt a támogató közszellem, a polgárokban lévő erő és akarat, lépést tartva a kor követelményeivel. Nagyon fontos volt, hogy ki a polgármester, és kik kerülnek be a városvezetésbe. Szatmárnémetiben kevés jól működő vállalat jött létre. Boór Béla megemlítette a szatmári gőzmalomtársulást, ami 1869-ben alakult, a Neuschloss-féle gőzfűrészt, ami 1895-ben kezdte el a működését, az 1894-ben beinduló téglagyárat, a Princz testvérek 1906-ban beindult gyárát, a petróleumfinomítót, műtrágyagyárat és más vállalatokat. Az előadó kitért az utak és utcák, valamint az épületek építésére. Előadását képekkel illusztrálta, és korabeli újságcikkekből olvasott fel.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...