A monarchia bukása, Magyarország szétdarabolása
Utoljára módositva: 2019-04-23 12:08:54

A történészek és a levéltárosok egyetértenek abban, hogy a száz évvel ezelőtt Szatmárnémetibe bevonult román hadsereg nem béke- és közrendfenntartó szerepet töltött be, hanem Szatmár-Németit és Szatmár megyét integrálta a román államba.

1918 őszén egy kemény katonanép kezéből kihullott a fegyver. Több mint négy véres esztendőn át hadakozott többnyire olyan célokért, amelyekben a magyar nemzeti érdek csak áttételesen volt felfedezhető. Az összeomló Osztrák–Magyar Monarchia romjai temették maguk alá a Magyar Köztársaságot is. Egy kivérzett ország hitét és tisztánlátás erényét vesztett, felocsúdni képtelen nép ölbe tett kézzel várta, hogy beteljesedjen a sorsa.

Száz éve, 1919 húsvétján vonult be a román hadsereg Szatmárnémetibe. Ennek az eseménynek a körülményeiről rendezett történelmi előadást szombaton az RMDSZ szatmárnémeti szervezete, valamint a Szent István Kör a Szatmár-Németi Református Egyházközség gyülekezeti termében.

Gottfried Barna (főlevéltáros, MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára) Kísérlet a területi integritás fegyveres védelmére, a Székely Hadosztály; dr. Nagy Szabolcs (igazgatóhelyettes, MNL Veszprém Megyei Levéltára) Árulás vagy ellehetetlenülés? A Székely Hadosztály és a tanácsköztársaság címmel tartott előadást.

Az előadók elmondták, hogy Székely Hadosztály volt a neve annak a katonai egységnek, amelyet 1918. december 1. után az Erdélybe betört román csapatok elleni védekezésként hoztak létre Kolozsváron, Lukács Béla nyugalmazott altábornagy kezdeményezésére, a Kolozsvári Hadosztály együtt maradt törzséből (a 38. magyar hadosztály székely katonáiból), amelyhez csatlakoztak a Kratochvil Károly parancsnoksága alatt Erdélyben szerveződött alakulatok. A létszám négyszáz tiszt és négyezer közlegény. A 38. hadosztály 1919 januárjában saját kérésére felvehette a Székely Hadosztály nevet, majd Székely Különítménnyé nevezték át. Az erdélyi fronton az egyetlen jól felszerelt, harcképes magyar katonai erő volt, amely harcolt a román hódítók ellen. Az alakulat legnagyobb létszáma 649 tiszt, 12 438 fős legénység, 68 löveg és egy repülőosztály volt. A hadosztály parancsnoka Kratochvil Károly, vezérkari főnöke Siménfalvy Károly vezérkari őrnagy lett. A Székely Hadosztály is, mint minden hadsereg, egy végrehajtó erő volt, a politika irányította, a politikától kapott parancsokat hajtotta végre. A tanácsköztársaság és az őszirózsás forradalom idején nem voltak egyértelmű utasítások. A Székely Hadosztálynak a tanácsköztársaság vezetői és a támadó román hadsereg között kellett lavíroznia.

A Szamos című lap március 4-i száma beszámolt Károlyi Mihály miniszterelnök Szatmárnémeti látogatásáról. A miniszterelnök ugyanis március 2-án meglátogatta a Székely Hadosztály ott állomásozó egységeit a barátkozás jegyében. A látogatás célja a kormány és a Székely Hadosztály közötti feszült viszony rendezése volt, ötletgazdája Gottfried szerint Nagy Vince belügyminiszter, Szatmárnémeti korábbi polgármestere volt. A történész úgy véli, a Katonatanács vezetése Pogány Józseffel az élen nem volt érdekelt abban, hogy a kormány és a Székely Hadosztály közötti ellentétek feloldódjanak, mivel Pogányék világforradalmi céljai nem örvendtek széles körű támogatásnak a hadosztály körében.

Dr. Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke az amúgy tudományos és szakmai előadásokat összegezve elmondta, hogy a Székely Hadosztály szatmárnémeti tartózkodásáról és szerepéről kevés írott forrás maradt fenn, az akkori újságcikkekre sem lehet hivatkozni, mert a sajtó szigorúan cenzúrázva volt. A konkrét adatok hiánya miatt nehéz hitelesen feltárni az akkor történteket. A románok az akkori hivatalos dokumentumok alapján írják a korszak történetét; Szőcs szerint jó lenne, ha leülnének magyarországi levéltárosokkal is, hogy bizonyos dolgokban egyeztessenek. Magyarországon a jobboldali történészek és politikusok körében egyértelmű volt sokáig, hogy a Székely Hadosztály elárulta Magyarországot és a magyarságot. Ez az álláspont a románok előtti fegyverletételből következtethető ki. Sokan beismerték, beismerik ma is, hogy a Székely Hadosztály nem tudta visszaverni a románokat, önpusztítás lett volna minden további próbálkozás. Volt egy másik lehetőség is, csatlakozhattak volna a vörös hadsereghez, vagy azok előtt kapitulálhattak volna, de semmiképpen nem a románok előtt.

Dr. Szőcs Péter Levente kiemelte, hogy Magyarország területi feldarabolásának ellenállni csak erő felmutatásával lehetett volna. Ennek egyik jelentős kísérlete volt a Székely Hadosztály felállítása, az erők felmutatása és annak az esélye, hogy legalább a magyarlakta területeket megtartsák a magyar állam keretében. Ennek az egyik jelentős kísérletnek a sorsáról szólt a két előadás, kimutatva azt, hogy hiába van egy hadászati szempontból csekély csapat, ha nincs mögötte az a politikai erő, az a hátország, ami a kitartást és a sikeres ellenállást lehetővé teszi. A maga részéről a politikum sem volt elég professzionális, mivel nem tudta felhasználni azt az egyetlen ütőképes erőt, amit professzionizmus szempontjából még katonaságnak lehetett tekinteni. Ezek a problémák vezettek oda, hogy a kelet-magyarországi sáv is elveszett. Még mindig nem ismerjük eléggé az 1919. március-áprilisi eseményeket, amelyek Nagyváradon és Szatmárnémetiben zajlottak (Arad és Temesvár akkor már szerb, illetve francia megszállás alatt volt). A proletárdiktatúra keretében nemcsak a városi és az egyházi vagyon volt lefoglalva, hanem a magánvagyonok is. Élelmiszer-beszolgáltatási kötelezettség volt, ruházati cikkeket és más javakat is begyűjtöttek. Ezek a gyűjtések nem a szociális igazság jegyében történtek, hanem nagyon jól kigondolva, a direktórium által kinevezett bizottságok utasítására: egy vargasegéd, egy szökött katona, azaz egy kinevezett személy beállított a régi elit házába, ott felleltározták a készleteket, lefoglalták a szobákat a beszállásoláshoz stb. Nemcsak az elitet próbálták megfélemlíteni, hanem a gazdálkodó embereket is; akik rendelkeztek állatállománnyal, azoktól lefoglalták azt élelmezési célokból, a tavaszi szántás ideje alatt elvitték az ökröket és a lovakat stb. Olyan események zajlottak, amelyek nem a konszolidált működést biztosították, hanem felbolygatták a társadalmat, közben harminc-negyven kilométerre zajlott a háború, ahol próbálták az országot megvédeni.

Szatmárnémetiben a bolydulás után a direktórium félreállította a volt polgármestert. Az alatt a néhány nap alatt, amíg a román csapatok Szinérváraljától eljutottak Mátészalkáig, a románok a Székely Hadosztály karhatalmi erejének a felhasználásával, abban a hitben, hogy a román megszálló csapatok és nem a román államnak a képviselői, a békeszerződésig fenntartják a rendet. Lénárd István polgármester ebben a tudatban üdvözölte az érkező román csapatokat, hogy azok fenntartják a rendet, és Szatmárnémeti megszabadul a bolsevik terrortól. Ez Károlyi Mihálynak a szellemiségére utal. A román csapatok vasárnap vonultak be, s már másnap, hétfőn összeült a városi közgyűlés, és Lénárd István helyét Ferencz Ágoston pénzügyi előadó vette át, Lénárd helyettesként maradt meg; ettől kezdve a jegyzőkönyveket is román nyelven írták. A következő ülésen a Román Nemzeti Tanács megbízottjait nevezték ki az összes meghatározó cégnél és intézménynél. Néhány hét múlva az összes köztisztviselő le kellett tegye az esküt a román államra. A román hadsereg nem béke- és közrendfenntartó szerepet kapott, hanem integrálta Szatmárnémetit és Szatmár vármegyét is a román államba — mutattak rá az előadók.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...