A mozgáshiány a vénákat is támadja
Utoljára módositva: 2019-08-06 14:09:13

Tízből nyolc romániai csak akkor mozog, ha a kötelező, hétköznapi tevékenységeit kell elvégeznie, így nem csoda, ha 10-ből 7-en krónikus vénás elégtelenségben, azaz visszérbetegségben szenvednek.

A civilizált országokban gyakran találkozni krónikus vénás betegségekkel. Nyugat-Európában — például Franciaország, Németország — a nők 25–33 százalékát, míg a férfiak 10–20 százalékát érintik. A kelet-európai adatok kedvezőtlenebbek.

A felmérések szerint 100 közül 1 emberen alakul ki lábszárfekély életének valamelyik szakaszában.

Érthető, hogy ezeknek a betegségeknek komoly szocioökonómiai hatásuk van. A direkt és indirekt egészségügyi kiadás egész Európában jelentős. A direkt kiadás a közvetlen kezelési költséget jelenti, indirekt veszteség alatt pedig a következmények — betegszabadság, folyamatos munkaképesség-csökkenés, korai nyugdíj — költségeit értjük. Csak az Egyesült Királyságban a kórházi, az ambuláns és az otthoni kezelés, valamint az indirekt veszteség évi 2 millió font körül van. A nyugat-európai államok teljes egészségügyi költségvetésük 1,5–2 százalékát fordítják a krónikus vénás elégtelenség kezelésére.

Romániában ezen a héten országos kampány indult, melynek keretében a krónikus vénás betegségekre vagy ismertebb elnevezésén a visszérbetegségekre kívánják felhívni a lakosság figyelmét. Szükség is van erre, hiszen a Háziorvosok Országos Szövetsége (SNMF) és a Román Flebektómia Társaság szerint egyre többen szenvednek a betegségben, főként az ülő életmód, a mozgáshiány miatt. „Ha nap mint nap sokat kell állnia a lábán, ülnie az irodában, sokszor nehéznek vagy dagadtnak érezheti a lábait. Ezeket a jeleket azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, orvoshoz kell fordulni velük, hogy megelőzhető legyen a krónikus vénás betegség” — írják közös közleményükben. A mozgáshiány, a szedentarizmus mellett a szakemberek szerint a betegség kialakulásában nagy szerepet játszik még az elhízás és a dohányzás is.

 

Vénás betegség — visszérbetegség?

 

A visszérbetegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami főként a gravitációból, a kevés mozgásból, az izompumpa „lustaságából” ered, és tartós fennállása a vénabillentyűk elégtelenségéhez, pusztulásához, a visszerekben állandó pangáshoz, majd az erek kitágulásához vezet. Ugyanakkor tévedés azt hinni, hogy csak a megvastagodott, kék erek jelezhetik a betegséget.

A vénás megbetegedések felosztásának alapja az a kettősség, miszerint az emberi testben felületes és mélyvénás rendszer működik, továbbá mindkettőnek lehetnek akut és krónikus megbetegedései. Ennek alapján akut és krónikus vénás elégtelenséget különböztetünk meg, amelyeket mind a felületes, mind a mélyvénás rendszer betegségei előidézhetnek. A vénás elégtelenség tünetei az estére kialakuló nehézlábérzés, lábdagadás, lábfeszülés, éjszaka jelentkező lábgörcsök. Mindez fennállhat minimális látható vénatágulat esetén is, ez esetben a mélyebben fekvő, nem látható vénák károsodtak. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a nagyfokú visszeresség hiánya miatt sok beteg nem gondol arra, hogy problémáját a vénák elégtelensége okozza.

A vénás betegségek legfontosabb tünetei a gyakori lábfájás, a fáradt, nehéz láb, a boka és a lábszár duzzanata, az éjszakai izomgörcsök, a látható visszértágulatok a lábszáron és a combon, a bőr vörösesbarna elszíneződése, valamint a bőrgyulladás és viszketés.

 

A megelőzés nagyon fontos

 

A vénás betegnek minél többet kell mozognia, sétálnia, gyalogolnia, hiszen ezzel elősegíti a vér kipumpálását a visszerekből. Azok, akik álló- vagy ülőfoglalkozást végeznek, minél gyakrabban mozgassák meg lábfejüket, feszítsék meg, majd lazítsák el lábszáraikat. Zuhanyozás közben langyos vízzel, de minél erősebb vízsugárral közvetlen közelről „masszírozzuk” meg a lábujjakat, és kerülni kell a meleg vagy forró fürdőket, a szaunát, a napozást.

Sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a fájdalom állandósul, vagy már szövődmények kezdenek kialakulni a bőrön, így például a boka körüli bőr barnásan elszíneződik, kemény tapintásúvá válik. A korai kezeléssel a szövődmények — köztük a vénás lábszárfekély megjelenése — megelőzhetők.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...