A műszaki vizsga rendben?
Utoljára módositva: 2018-05-18 18:13:17

Május 20-tól, azaz vasárnaptól hatályba lép az egyik legszigorúbb büntetéseket osztó KRESZ-módosítás — akinek nincs rendben (lejárt/érvénytelen) a műszakija, jobb, ha nem indul útnak.

Mint annyi más, drákói szigorral lesújtó törvénykezést, a vasárnaptól életbe lépő KRESZ-módosítást is a kényszer szülte, hiszen (és sajnos) a hazai utakon gurul szinte a legtöbb balesetveszélyes állapotban lévő jármű — némi túlzással azt is lehetne mondani: Európa és az Európai Unió autótemetője vagyunk. Ennek oka nem csak a környezetvédelmi illeték tavalyi eltörlése (persze vitathatatlanul hozzájárult a külföldről behozott járművek számának ugrásszerű megnövekedéséhez), hiszen már az efféle illetékek bevezetése előtt, a ’90-es évek elejétől elképesztő mennyiségben érkeztek Romániába a nyugaton kiszuperált, élemedett korú személygépkocsik, furgonok — melyek jó része mind a mai napig (legálisan vagy illegálisan), de közlekedik. Május 20-tól azonban jelentősen változni fog a helyzet, ugyanis nem csak 2900 (!) lejnyi bírságot rónak ki annak a gépkocsi tulajdonosnak, aki lejárt/érvénytelen műszaki vizsgájú járművet vezet, hanem az ellenőrző közlekedésrendész ott helyben bevonja a forgalmi engedélyt, leszerelteti és elveszi a rendszámtáblákat és egy olyan igazolást ad, amely a járművet nem jogosítja fel a további közlekedésre (dovadă fără drept de circulaţie). Azaz csak az út szélén tolva vagy traileren elvontatva hagyhatja el az ellenőrzés helyszínét. A tulajdonos a közlekedésrendészeten kapja vissza majd rendszámtábláit és a forgalmi engedélyt — miután járművét leműszakiztatta. Ugyanilyen jelentős összegű bírság és kellemetlenség vár arra a gépkocsi-tulajdonosra is, aki nem íratta át saját nevére a törvényes 90 napos határidőn belül a megvásárolt járművet — egyébként vasárnaptól automatikusan felfüggesztik azoknak a járműveknek a forgalmi engedélyét, amelyek nem szerepelnek a közlekedési rendőrség és gépkocsi-nyilvántartó hivatal (RAR) adatbázisában.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...