A műszaki vizsga rendben?
Utoljára módositva: 2018-05-18 18:13:17

Május 20-tól, azaz vasárnaptól hatályba lép az egyik legszigorúbb büntetéseket osztó KRESZ-módosítás — akinek nincs rendben (lejárt/érvénytelen) a műszakija, jobb, ha nem indul útnak.

Mint annyi más, drákói szigorral lesújtó törvénykezést, a vasárnaptól életbe lépő KRESZ-módosítást is a kényszer szülte, hiszen (és sajnos) a hazai utakon gurul szinte a legtöbb balesetveszélyes állapotban lévő jármű — némi túlzással azt is lehetne mondani: Európa és az Európai Unió autótemetője vagyunk. Ennek oka nem csak a környezetvédelmi illeték tavalyi eltörlése (persze vitathatatlanul hozzájárult a külföldről behozott járművek számának ugrásszerű megnövekedéséhez), hiszen már az efféle illetékek bevezetése előtt, a ’90-es évek elejétől elképesztő mennyiségben érkeztek Romániába a nyugaton kiszuperált, élemedett korú személygépkocsik, furgonok — melyek jó része mind a mai napig (legálisan vagy illegálisan), de közlekedik. Május 20-tól azonban jelentősen változni fog a helyzet, ugyanis nem csak 2900 (!) lejnyi bírságot rónak ki annak a gépkocsi tulajdonosnak, aki lejárt/érvénytelen műszaki vizsgájú járművet vezet, hanem az ellenőrző közlekedésrendész ott helyben bevonja a forgalmi engedélyt, leszerelteti és elveszi a rendszámtáblákat és egy olyan igazolást ad, amely a járművet nem jogosítja fel a további közlekedésre (dovadă fără drept de circulaţie). Azaz csak az út szélén tolva vagy traileren elvontatva hagyhatja el az ellenőrzés helyszínét. A tulajdonos a közlekedésrendészeten kapja vissza majd rendszámtábláit és a forgalmi engedélyt — miután járművét leműszakiztatta. Ugyanilyen jelentős összegű bírság és kellemetlenség vár arra a gépkocsi-tulajdonosra is, aki nem íratta át saját nevére a törvényes 90 napos határidőn belül a megvásárolt járművet — egyébként vasárnaptól automatikusan felfüggesztik azoknak a járműveknek a forgalmi engedélyét, amelyek nem szerepelnek a közlekedési rendőrség és gépkocsi-nyilvántartó hivatal (RAR) adatbázisában.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...