A műszaki vizsga rendben?
Utoljára módositva: 2018-05-18 18:13:17

Május 20-tól, azaz vasárnaptól hatályba lép az egyik legszigorúbb büntetéseket osztó KRESZ-módosítás — akinek nincs rendben (lejárt/érvénytelen) a műszakija, jobb, ha nem indul útnak.

Mint annyi más, drákói szigorral lesújtó törvénykezést, a vasárnaptól életbe lépő KRESZ-módosítást is a kényszer szülte, hiszen (és sajnos) a hazai utakon gurul szinte a legtöbb balesetveszélyes állapotban lévő jármű — némi túlzással azt is lehetne mondani: Európa és az Európai Unió autótemetője vagyunk. Ennek oka nem csak a környezetvédelmi illeték tavalyi eltörlése (persze vitathatatlanul hozzájárult a külföldről behozott járművek számának ugrásszerű megnövekedéséhez), hiszen már az efféle illetékek bevezetése előtt, a ’90-es évek elejétől elképesztő mennyiségben érkeztek Romániába a nyugaton kiszuperált, élemedett korú személygépkocsik, furgonok — melyek jó része mind a mai napig (legálisan vagy illegálisan), de közlekedik. Május 20-tól azonban jelentősen változni fog a helyzet, ugyanis nem csak 2900 (!) lejnyi bírságot rónak ki annak a gépkocsi tulajdonosnak, aki lejárt/érvénytelen műszaki vizsgájú járművet vezet, hanem az ellenőrző közlekedésrendész ott helyben bevonja a forgalmi engedélyt, leszerelteti és elveszi a rendszámtáblákat és egy olyan igazolást ad, amely a járművet nem jogosítja fel a további közlekedésre (dovadă fără drept de circulaţie). Azaz csak az út szélén tolva vagy traileren elvontatva hagyhatja el az ellenőrzés helyszínét. A tulajdonos a közlekedésrendészeten kapja vissza majd rendszámtábláit és a forgalmi engedélyt — miután járművét leműszakiztatta. Ugyanilyen jelentős összegű bírság és kellemetlenség vár arra a gépkocsi-tulajdonosra is, aki nem íratta át saját nevére a törvényes 90 napos határidőn belül a megvásárolt járművet — egyébként vasárnaptól automatikusan felfüggesztik azoknak a járműveknek a forgalmi engedélyét, amelyek nem szerepelnek a közlekedési rendőrség és gépkocsi-nyilvántartó hivatal (RAR) adatbázisában.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...