A nagy csapatépítő vadászat
Utoljára módositva: 2013-12-23 10:02:38

A bogdándi dombokon és völgyekben rendezték meg pénteken a nagy csapatépítő vadászatot, amelyre a vadászokat Szatmár megyei politikusai és közéleti személyiségei is elkísérték.

 

A vadászvédelmi iratokat alá kellett írni

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Német Demokrata Fórum (NDF) Szatmár megyei szervezetei 1990-től működnek együtt, mint a megye két nagy kisebbsége, melynek tagjai több településen együtt élnek, és ma már elmondhatjuk, hogy több mint háromszáz éve közös történelmet írnak. Vannak néha viták a megyei vezetők között, de ezek többnyire megoldódnak. Balogh Sándor erdészmérnök és ifj. Ressler István jogász arra gondolt, hogy egy kikapcsolódási lehetőséggel egybekötött közös programot szervez, amelyre meghívja azokat, akik meghatározó szerepet játszanak a két nemzetiség életében.

 

Vadak útján

 

A meghívottak reggel Bogdándon találkoztak, hogy együtt vegyenek részt a nagy csapatépítő vadászaton. A fegyverviselési engedéllyel rendelkezőket Balogh Sándor készítette fel a fácán vadászatra (lehetett lőni rókát, szarkát és nyulat is), ismertette velük a szabályokat és különös óvatosságra intette őket, mivel a hajtók között sokan voltak, akik első alkalommal vettek részt vadászaton.

Vadászok és meghívottak a tűbortűznél

Volt akiben egy kis félelem is lapult, mások viszont kihasználták a lehetőséget, hogy a mínusz 3–5 Celsius fokos hidegben, de napsütötte ég alatt járhatták a völgyeket és a dombokat, a gidres–gödrös, bokros tájakon. A vadászokat öt vadászkutya is elkísérte, ami nagy segítség volt, mert a lelőtt fácánok között olyan is akadt, amelyiknek csak a szárnyát érte a sörét, a földre esett ugyan, de megpróbált elszaladni úgy, hogy csak a kutya érte utol. Végül tíz fácánt sikerült lőni, ami nem nevezhető vadászsikernek, no, de beérték azzal is.

 

Étel, ital

 

A vadászok és a meghívottak a hadadi Dégenfeld–kastély udvarán gyülekeztek, hogy a vadászhagyományoknak megfelelően „kiterítsék” a zsákmányt. Zöld fenyőágakból készített bekerített részre voltak kiterítve a frissen lőtt vadak, előttük meggyúlt a tábortűz és megszólalt a vadászkürt tisztelegve az elejtett vadak előtt. Balogh Sándor lezárta a vadászat hivatalos részét, Ressler István pedig ismertette a további programot. Miután a fegyverek zárt helyre kerültek, előkerült a pálinka és a bor, és megszólalt a cigányzene. Kevés cigányzenekar van már a megyében, az erdődiek még mindig helyt állnak olyan mulatságokon, amelyeken hegedűszóra mulatnak a vendégek. A Dégenfeld–kastély ebédlőjében megterített asztal várta a vendégeket. Nem okozott gondot, hogy csak tíz fácánt lőttek a vadászok, hiszen a korábbi vadászatokból származó vaddisznóból készült ételekkel voltak megrakva a tányérok: vaddisznókolbász és szalámi, majd vaddisznó pörkölt. Fogyott az étel, szólt a nóta, de nem maradt el a beszélgetés sem. Szó esett arról, hogy mikor és hol történtek hibák, hogyan lehetne azokat helyrehozni, és mit kellene tenni, hogy a jövőben minden jobb legyen. A találkozó teljesítette a feladatát, hogy mennyivel lett erősebb a csapat, az majd a jövőben kiderül.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 22.
Olyasvalakinek próbálja elmagyarázni a véleményét, aki eleve elzárkózik előle. Találja meg mi az oka, hogy így viszonyul Önhöz!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...