A napokban tetőzik az influenza-szezon
Utoljára módositva: 2014-02-21 09:55:22

Január vége, február eleje az az időszak, amikor Szatmár megyében a legtöbb influenzás megbetegedést regisztrálják. A Közegészségügyi Hatóság tájékoztatásából kiderült, hogy egyik hétről a másikra közel kétszázzal nőtt a felső légúti megbetegedések száma.

 

A jelenlegi változékony időjárás igencsak próbára teszi a szervezetünket. Az influenzajárvány minden év januárjában el szokta érni megyénket, általában január végén, február elején tetőzik — magyarázta dr. Láng László háziorvos. A Közegészségügyi Hatóság (DSP) legutóbbi tájékoztatása szerint az elmúlt héten közel kétszáz beteggel regisztráltak többet, mint előző héten. Dr. Láng szerint különbséget kell tenni az influenza és a közönséges nátha között, ugyanis a meghűlés és torokfájás nem egyenlő az influenzával. Influenza esetén, ami egy vírusos megbetegedés, nem használ az antibiotikum. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés (pl. váladékkal szennyezett kéz) útján terjed, amit a párás, nedves idő is elősegít. Az influenza fő tünetei a hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig száraz köhögés. Különösen az időseknél súlyos szövődmények léphetnek fel. Az antibiotikumok használata a bakteriális fertőzések esetén hatékony, vírusfertőzések esetében (influenza, másképpen grippe) nem. Ha az influenza során a légutak felülfertőződnek, az már bakteriális fertőzés, így ebben az esetben már az antibiotikumnak is van létjogosultsága — mondta el a családorvos. Dr. Láng László egyértelműen kifejtette, az influenza ellen a legjobb védekezés az oltás. Mivel a vírusok ellen nincs hatásos antibiotikum, ezért az oltás az egyetlen módszer, hogy kivédjük a betegséget. Azt is hozzátette, mivel az oltások hatóideje két hét, így már nincs értelme beadatni, mert mire használna, elvonul a járvány.

Dr. Láng László

Aki szeretné magát oltás révén megóvni a betegségtől, legalább két héttel a kritikus időszak előtt kell beadatnia magának. Az oltáson kívül természetesen vannak olyan higiéniai előírások, amelyek betartásával védekezhetünk a vírus ellen, illetve elkerülhetjük mások megfertőzését. Ebben az időszakban, amennyire lehetséges, kerülni kell a zsúfolt helyeket, aki pedig már beteg, maradjon otthon, egyrészt saját egészségének megóvása érdekében, másrészt azért, hogy ne terjessze a betegséget a környezetében. Tüsszentéskor el kell fordulni, kezünket az arcunk elé téve, mellyel nagyban lecsökkentjük a légtérbe kerülő vírusok számát. Elengedhetetlen a gyakori kézmosás és a gyakori szellőztetés ebben az időszakban. Táplálkozásunkkal is segíthetjük immunrendszerünket, fogyasszunk sok C-vitamint, valamint gyógynövény-eredetű immunitás-fokozókat. Ha már betegek vagyunk, sokat segít az ágynyugalom, rengeteg folyadék, valamint láz esetén lázcsillapítók szedése. Dr. Láng felhívja a figyelmet a mértékletes gyógyszerszedésre is, ugyanis nincs értelme egy halom gyógyszerrel hazamenni a patikából, melyek közel azonos hatóanyagúak. Antibiotikumot legfeljebb az első két nap ajánlott csak szedni, amit azonban nem árt tudni, hogy ezek elnyomják a tüneteket, de nem gyógyul meg tőle hamarabb senki. A tünetek jelentkezésekor érdemes szakemberhez fordulni, fontos tudni, hogy a betegek csak orvosi előírásra szedjenek antibiotikumot, hiszen az influenza súlyos szövődményekkel is járhat. A veszélyeztetett korosztályba tartoznak a krónikus betegek, a közösségben dolgozó személyek, valamint a kicsi gyerekek.

A mostani változékony időjárás elviselése érdekében a családorvos egyértelműen a minél többszöri, friss levegőn végzett testmozgást ajánlja, amely erősíti szervezetünket. Az egészséges táplálkozással — csökkentett kalóriatartalom, zsírszegény étrend — és természetes vitaminfogyasztással mindenképpen sokat tehetünk szervezetünk egészségének megőrzése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...