A napokban tetőzik az influenza-szezon
Utoljára módositva: 2014-02-21 09:55:22

Január vége, február eleje az az időszak, amikor Szatmár megyében a legtöbb influenzás megbetegedést regisztrálják. A Közegészségügyi Hatóság tájékoztatásából kiderült, hogy egyik hétről a másikra közel kétszázzal nőtt a felső légúti megbetegedések száma.

 

A jelenlegi változékony időjárás igencsak próbára teszi a szervezetünket. Az influenzajárvány minden év januárjában el szokta érni megyénket, általában január végén, február elején tetőzik — magyarázta dr. Láng László háziorvos. A Közegészségügyi Hatóság (DSP) legutóbbi tájékoztatása szerint az elmúlt héten közel kétszáz beteggel regisztráltak többet, mint előző héten. Dr. Láng szerint különbséget kell tenni az influenza és a közönséges nátha között, ugyanis a meghűlés és torokfájás nem egyenlő az influenzával. Influenza esetén, ami egy vírusos megbetegedés, nem használ az antibiotikum. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés (pl. váladékkal szennyezett kéz) útján terjed, amit a párás, nedves idő is elősegít. Az influenza fő tünetei a hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig száraz köhögés. Különösen az időseknél súlyos szövődmények léphetnek fel. Az antibiotikumok használata a bakteriális fertőzések esetén hatékony, vírusfertőzések esetében (influenza, másképpen grippe) nem. Ha az influenza során a légutak felülfertőződnek, az már bakteriális fertőzés, így ebben az esetben már az antibiotikumnak is van létjogosultsága — mondta el a családorvos. Dr. Láng László egyértelműen kifejtette, az influenza ellen a legjobb védekezés az oltás. Mivel a vírusok ellen nincs hatásos antibiotikum, ezért az oltás az egyetlen módszer, hogy kivédjük a betegséget. Azt is hozzátette, mivel az oltások hatóideje két hét, így már nincs értelme beadatni, mert mire használna, elvonul a járvány.

Dr. Láng László

Aki szeretné magát oltás révén megóvni a betegségtől, legalább két héttel a kritikus időszak előtt kell beadatnia magának. Az oltáson kívül természetesen vannak olyan higiéniai előírások, amelyek betartásával védekezhetünk a vírus ellen, illetve elkerülhetjük mások megfertőzését. Ebben az időszakban, amennyire lehetséges, kerülni kell a zsúfolt helyeket, aki pedig már beteg, maradjon otthon, egyrészt saját egészségének megóvása érdekében, másrészt azért, hogy ne terjessze a betegséget a környezetében. Tüsszentéskor el kell fordulni, kezünket az arcunk elé téve, mellyel nagyban lecsökkentjük a légtérbe kerülő vírusok számát. Elengedhetetlen a gyakori kézmosás és a gyakori szellőztetés ebben az időszakban. Táplálkozásunkkal is segíthetjük immunrendszerünket, fogyasszunk sok C-vitamint, valamint gyógynövény-eredetű immunitás-fokozókat. Ha már betegek vagyunk, sokat segít az ágynyugalom, rengeteg folyadék, valamint láz esetén lázcsillapítók szedése. Dr. Láng felhívja a figyelmet a mértékletes gyógyszerszedésre is, ugyanis nincs értelme egy halom gyógyszerrel hazamenni a patikából, melyek közel azonos hatóanyagúak. Antibiotikumot legfeljebb az első két nap ajánlott csak szedni, amit azonban nem árt tudni, hogy ezek elnyomják a tüneteket, de nem gyógyul meg tőle hamarabb senki. A tünetek jelentkezésekor érdemes szakemberhez fordulni, fontos tudni, hogy a betegek csak orvosi előírásra szedjenek antibiotikumot, hiszen az influenza súlyos szövődményekkel is járhat. A veszélyeztetett korosztályba tartoznak a krónikus betegek, a közösségben dolgozó személyek, valamint a kicsi gyerekek.

A mostani változékony időjárás elviselése érdekében a családorvos egyértelműen a minél többszöri, friss levegőn végzett testmozgást ajánlja, amely erősíti szervezetünket. Az egészséges táplálkozással — csökkentett kalóriatartalom, zsírszegény étrend — és természetes vitaminfogyasztással mindenképpen sokat tehetünk szervezetünk egészségének megőrzése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...